SRĐA TRIFKOVIĆ O ŠIZOFRENIJI ZAPADA Fanatična težnja ka porazu i poniženju Srba i Rusa nije racionalna
Foto: Printscreen Happy TV

Srđa Trifković je na predavanju na temu "Vekovni problem pravoslavofobije Zapada" u Svetouspenskom hramu u Cirihu rekao da za milione potencijalnih migranata Evropa je jedna raskošna vila sa ostarelim stanarima, razvaljene brave i bez noćnog čuvara. 

- Kao i fašizam i komunizam, neoliberalni totalitarizam veruje u misiju avangardne elite posvećenih da kroz manipulaciju političkog procesa vodi i indoktrinira mase. Taj sistem danas sve grublje teži kontroli svake izgovorene ili napisane reči i kriminalizovanju otpora vladajućoj ideologiji - kazao je profesor.

Racionalni razlozi ne mogu da objasne upornu, doslednu antipravoslavnu politiku Zapada od ranog 13. veka do danas, ističe Srđa Trifković.

- Ta politika i u 21. veku ponavlja šizofreniju Zapada iz 1204: tada osvajanje i pljačku Konstantinopolja, a danas fanatičnu težnju ka porazu i poniženju Srba i Rusa. Franci nisu shvatali niti hajali da je Novi Rim samim svojim postojanjem bio zaštitnik i čuvar Zapada. Izdajstvo krstaša utrlo je pravce džihadističkog, tj. osmanskog prodora u Evropu, koji potom nije stao sve do zidina Beča - upozorava istoričar.

Sa stanovišta vladajućih elita savremenog Zapada pravoslavlje pripada tradiciji koja joj je ne samo strana, nego i zlokobna, smatra Srđa Trifković.

Komentari (0)

Loading