KIDIŠU JEDNI NA DRUGE Ne postoji nijedna stvar oko koje bi se složili Vučićevi protivnici: Opozicionari se posvađali i zbog konsultacija!
Alo

 

Ovog puta koska razdora su konsultacije kod predsednika Republike Aleksandra Vučića, koji će sve parlamentarne stranke, kako to već procedura nalaže, pozvati na razgovor. 

KIDIŠU JEDNI NA DRUGE Ne postoji nijedna stvar oko koje bi se složili Vučićevi protivnici: Opozicionari se posvađali i zbog konsultacija!

Alo

 

 

Serija razgovora počinje u četvrtak, međutim, deo opozicije poručuje da se pozivu šefa države neće odazvati, iako je to svuda u svetu najnormalniji red, bez obzira na to u kakvim su odnosima vlast i opozicija. A kod Vučića, inače, neće ići baš oni koji su dobili zanemarljiv broj glasova na prošlim izborima.

Bilo kako bilo, većina parlamentarnih stranaka srešće se sa Vučićem. Među njima neće biti Demokratske stranke (DS) i čelnika koalicije Moramo ili bar većeg dela pomenute koalicije.

POBRKAO LONČIĆE

Zoran Lutovac, predsednik Dеmokratske stranke, koja prema svim istraživanjima ne bi bila ni blizu cenzusa od tri odsto ukoliko bi sama izašla na izbore, poručio je da sigurno neće ići na razgovore kod Vučića.

- Ne vidim nikakvog smisla da se u toj farsi učestvuje i daje privid normalnosti. Tačno je, konsultacije su tekovina političke kulture u uređenim demokratskim državama i tamo one imaju smisla. Kod nas je to najobičnija farsa i simulacija demokratije - pokušao je Lutovac da objasni neobjašnjivo.

Nije pomenuo, svesno, da je njegova stranka išla na izbore u koaliciji sa Đilasovim SSP, Jeremićevim NS i Pokretom slobodnih građana, a da će se oni, po svemu sudeći, odazvati pozivu predsednika Srbije.

KIDIŠU JEDNI NA DRUGE Ne postoji nijedna stvar oko koje bi se složili Vučićevi protivnici: Opozicionari se posvađali i zbog konsultacija!

Alo

 

 

Stavove slične Lutovčevim iznela je i Biljana Stojković, koja je bila predsednička kandidatkinja Moramo (osvojila 3,22 odsto glasova ). Ona je rekla da „ne zna kako bi razgovarala sa osobom kojoj ne veruje baš ništa“.

I Radomir Lazović, budući šef poslaničkog kluba Ne davimo Beograd, takođe dela koalicije Moramo, smatra da „sastanci i razgovori sa Vučićem treba da se vode jedino ako su deo institucionalnih procesa i protokola“.

- Nikakve dogovore van toga sa njim nećemo voditi niti se odazivati na sastanke koji nisu deo zvaničnih tokova - napominje Lazović, zaboravljajući da konsultacije predsednika i parlamentarnih stranaka nakon izbora, a pred davanje mandata za sastav vlade, upravo jesu deo institucionalnih procesa i protokola koje pominje, ne znajući očigledno o čemu tačno govori.

Lazovića i Stojkovićevu podržao je i treći šraf njihove koalicije Nebojša Zelenović.

USTAVNA OBAVEZA

S druge strane, Marinika Tepić, potpredsednica SSP, najavljuje odlazak kod Vučića.

KIDIŠU JEDNI NA DRUGE Ne postoji nijedna stvar oko koje bi se složili Vučićevi protivnici: Opozicionari se posvađali i zbog konsultacija!

Alo

 

 

- Koliko smo razumeli, na konsultacije oko formiranja Vlade Srbije biće pozvane liste koje su učestvovale na izborima. U skladu s tim, razgovaraćemo sa koalicionim partnerima sa kojima smo formirali listu. Što se SSP-a tiče, mi smo jasno rekli da ćemo biti najjača opozicija režimu, ali i da smatramo da treba da se razgovara i da se radi na smanjenju tenzija u društvu - objasnila je ona svoj stav i podsetila da je, na kraju krajeva, ustavna obaveza predsednika države da, pre nego što onima koji imaju većinu da mandat za formiranje vlade, razgovara sa svima koji su prešli cenzus.

Pozivu predsednika odazvaće se i Miloš Jovanović i delegacija koalicije NADA, Narodna stranka Vuka Jeremića, Boško Obradović (Dveri - POKS), Žika Gojković iz iste koalicije, svi predstavnici manjinskih stranaka...

Aleksandar Olenik sa liste „Zajedno za Vojvodinu - Vojvođani“, za Alo! kaže da još nisu odlučili hoće li ići na konsultacije jer još nisu dobili poziv:

- Predsednik je u medijima svašta najavljivao, ali se više od 90 posto tih najava nikad nije ostvarilo. Kad i ako dobijemo poziv, odlučićemo.

Pljunuli na 58,5 odsto birača

 

Posebno je zanimljivo što opozicionari sa minornim brojem osvojenih glasova i nikakvom podrškom među građanima odbijaju sastanak sa predsednikom, koji je više nego ubedljivo pobedio u prvom krugu izbora. Podsetimo, Vučić je osvojio 58,5 odsto glasova.

Pastor: Naravno da idemo

 

Balint Pastor iz Saveza vojvođanskih Mađara, koji će gotovo izvesno biti deo vladajuće koalicije, potvrdio je da će se odazvati Vučićevom pozivu.

- Idemo kada budemo bili pozvani. Želimo da nastavimo saradnju. Ovo će biti prvi sastanak koji će predsednik imati sa svim listama. Razgovaraćemo o tome koji prioriteti treba da se nađu u programu nove vlade. Nadam se da će vlada biti brzo formirana - rekao je Pastor.

RIK dodelio poslaničke mandate


Republička izborna komisija usvojila je na jučerašnjoj sednici rešenje o dodeli mandata narodnim poslanicima Skupštine Srbije.

IZBORNA LISTA BROJ MANDATA

„Aleksandar Vučić - Zajedno možemo sve“     120

„Marinika Tepić - Ujedinjeni za pobedu Srbije“         38

„Ivica Dačić - Premijer Srbije"        31

„Dr Miloš Jovanović - Nada za Srbiju“    15

Koalicija „Moramo“      13

„Boško Obradović - Srpski pokret Dveri -POKS - Miloš Parandilović - Patriotski blok za obnovu Kraljevine Srbije“          10

„Milica Ðurđević Stamenkovski - Srpska stranka Zavetnici“       10

„Savez vojvođanskih Mađara“       5

„Muftijin amanet - SPP - Usame Zukorlić“       3

„Zajedno za Vojvodinu - Vojvođani - Demokratski savez Hrvata u Vojvodini - Zajedno za Vojvodinu“     2

„SDA Sandžaka - Dr Sulejman Ugljanin“         2

„Koalicija Albanaca Doline“  1

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading