MINISTARKA TATJANA MATIĆ ZA ALO! Zahvaljujući vaučerima imaćemo najuspešniju turističku sezonu u Srbiji
Tanjug

Tatjana Matić, ministarka trgovine, turizma i telekomunikacija, u intervjuu za Alo! potvrdila je da je interesovanje građana za turističke vaučere za odmor u Srbiji ogromno i zaključila da će ovo leto biti jedna od najuspešnijih turističkih sezona. S njom smo razgovarali i o energetskoj i ekonomskoj krizi, a odgovorila je i na spekulacije da je ona američki čovek i favorit za narednu vladu...

- Zaključno sa 7. julom, više od 160.000 građana prijavilo se za vaučere od 15.000 dinara, a preko 45.000 građana za vaučere od 10.000 dinara. Zbog ovako velikog odziva i nedostatka smeštajnih kapaciteta, Vlada Republike Srbije je odlučila da produži rok za korišćenje vaučera do 30. novembra 2022. Očekujem da će građani nastaviti da se prijavljuju za vaučere istim, ako ne i jačim intenzitetom.

MINISTARKA TATJANA MATIĆ ZA ALO! Zahvaljujući vaučerima imaćemo najuspešniju turističku sezonu u Srbiji

tanjug/ Sekretarijat za informisanje

 

 

Ugostitelji su požurili i podigli cene, kako to komentarišete?

- Zakonom je utvrđeno da se cene ugostiteljskih usluga formiraju slobodno prema uslovima tržišta, međutim trebalo bi imati u vidu da su domaći turisti spasli dve najteže turističke sezone u pandemiji i da su pomogli da naši turistički i ugostiteljski sektor preživi. Tada je država kroz različite mere subvencija, bespovratnih sredstava i izuzetno povoljnih kredita i vaučera sprečila da mnogi zatvore svoje objekte. Sada je vreme, a mislim i da građani to očekuju od turističko-ugostiteljskog sektora, da imaju minimum razumevanja za ekonomsku situaciju u kojoj se svi nalazimo, ne gubeći iz vida činjenicu da domaći gost treba ponovo da se vrati na tu istu turističku destinaciju, zadovoljan i cenom i kvalitetom usluge.

Predsednik Vučić je najavio tešku zimu. Ono što građane brine jeste da li će i koliko poskupeti hrana u narednim mesecima?

- Predsednik Vučić je u pravu kada kaže da je teška zima pred nama. Vrlo je nezahvalno prognozirati kako će se kretati cene narednih meseci, jer inflatorni pritisci u svetu ne popuštaju. Ublažavanju rasta cena u Srbiji sigurno doprinose mere ograničavanja maloprodajnih cena osnovnih životnih namirnica - hleba, brašna, mleka, svinjskog mesa, ulja i šećera, kao i ograničenje cena energenata. Raduje činjenica da su počele da se stabilizuju cene pšenice i kukuruza, koje su, doduše, još uvek visoke; nadamo se da će u narednom periodu cene ove berzanske robe postati prihvatljive. Svakako, situacija na tržištu Srbije je stabilna i građani ne treba da brinu. Činimo i nastavićemo da činimo sve da zaštitimo domaće tržište i standard građana Srbije.

Šta će se dešavati sa cenama goriva?

- Srbija je zemlja koja je prevashodno zavisna od uvoza naftnih derivata. Uzimajući to u obzir, kao i činjenicu da je nafta berzanska roba, maloprodajnu cenu naftnih derivata će diktirati pre svega odnos ponude i potražnje na referentnim tržištima za nas, a to su Mediteran i luka Konstanca u Rumuniji. Veoma je važno naglasiti da je snabdevenost tržišta derivatima nafte u Srbiji potpuna i uredna. Kao što znate, Vlada Srbije od februara uredbom kontroliše cene evrodizela i evropremijuma BMB 95, što je rezultiralo jednom od povoljnijih cena goriva u regionu.

Srbija će uskoro dobiti novu vladu, da li ste zadovoljni svojim učinkom? Na šta ste ponosni, a šta je moglo bolje?

- Izuzetno sam ponosna na sve što smo kao ministarstvo učinili od 2020. godine do danas. Uprkos pandemiji, postigli smo značajne rezultate. Različiti setovi mera podrške za privrednike i ugostitelje putem subvencionisanja i bespovratnih sredstava doprineli su tome da prošla godina bude veoma uspešna. Oborili smo rekord deviznog priliva od turizma iz 2019. godine - 2021. iznosio je milijardu i 596 miliona evra. Pandemija nas je motivisala da se okrenemo razvijanju domaćeg turizma, te dodelom turističkih vaučera za subvencionisani smeštaj za odmor u Srbiji podstičemo i povećavamo turistički promet. Od početka godine bilo je više od 1.700.000 dolazaka turista i skoro pet i po miliona noćenja, što mnogo govori o uzlaznoj putanji turizma u Srbiji.

Beograd je odnedavno i favorit za domaćina specijalizovane izložbe EKSPO 2027, što bi doprinelo vidljivosti ne samo Beograda i Srbije već i čitavog regiona. Sektor za telekomunikacije je ostvario važan uspeh, kada je prošle godine ukinut roming između Srbije, BiH, Crne Gore, Severne Makedonije i Albanije, a započeo je izgradnju širokopojasne mreže u ruralu. Ništa manje važni nisu ni uspesi sektora za trgovinu, koji je održao kontinuirano, uredno i blagovremeno snabdevanje stanovništva, dok smo i u spoljnotrgovinskoj razmeni beležili rast. Sve u svemu, hrabro i odlučno smo odgovorili na sve izazove, čuvajući stabilnost i razvijajući potencijale u neizvesnim vremenima. Sigurna sam da će i naredni meseci 2022. godine, kao i sledeća godina biti vreme rasta i prosperiteta.

Pojedini opozicioni mediji su vas predstavili kao favorita američke ambasade, kako to komentarišete? 

- Ne mogu da komentarišem medijske spekulacije. Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija postiglo je sjajne rezultate tokom poslednje dve godine uprkos izazovima poput pandemije, na primer. Ponosna sam i zahvalna na prilici da stojim na čelu ovog ministarstva, i drago mi je da se to primećuje.

MINISTARKA TATJANA MATIĆ ZA ALO! Zahvaljujući vaučerima imaćemo najuspešniju turističku sezonu u Srbiji

Rasim Ljajić - Alo! - Dejan Briza

 

 

Da li ste u kontaktu sa Rasimom Ljajićem, kako napreduje njegov oporavak?

- Naravno da jesam. Gospodin Rasim Ljajić je odlično i sjajno se oporavio.

Očekujete li njegov povratak u Vladu?

- Gospodin Rasim Ljajić je svima nama, njegovim saradnicima, veliki uzor i stalna podrška. Njegova mišljenja i iskustvo neizmerno su nam važni jer je on državnik u pravom smislu te reči. Lično, radujem se svakoj prilici da sarađujem s njim. Nedostaje nam.

Rođendanske želje

Nedavno ste proslavili 50. rođendan, šta ste poželeli?

- Naravno, želje za jubilarne rođendane moraju da se ostvare. Poželela sam zdravlje, radost i sigurnost za moju porodicu, prijatelje, kolege i građane naše najlepše Srbije.

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading