KOLUMNA VLADIMIRA ĐUKANOVIĆA: Kuva se
Foto: Estock

Balkanski lonac je počeo da ključa, a u epohi sveopšte otimačine gde je međunarodno pravo umrlo, Balkan postaje idealan za ispravljanje starih računa, ostvarivanje davno zacrtanih pretenzija, osvetu... Svakako da će velike sile koje se na globalu tuku umešati svoje prste, te sve nas zarad njihovih interesa pre svega pokušati da nateraju na sukobe. Na samoj su granici da u tome uspeju.

Uzmimo primer Makedonije gde se od južnih komšija zahteva da posle gutanja ozbiljno velike žabe u odnosima sa Grčkom kada su promenili ime države sada zahteva da se praktično asimiluju i da prihvate da su oni isto što i Bugari kako bi dobili šargarepu u vidu daljih evropskih integracija. Sa druge strane, ta ista Evropska unija nama šalje poruku da dok se ne odreknemo naše teritorije nema ništa od naših daljih integracija.

Dodatno, u Bosni i Hercegovini se potpiruje ponovo međunacionalna netrpeljivost, vodi se kampanja o nekakvoj velikosrpskoj hegemoniji, a na sve to filuje se da je Srbija zapravo mala Rusija i da je Vučić mali Putin, te da je Srbija eksponent ruske politike u Evropi. Kako bi se Rusija zaustavila u Evropi potrebno je sputati Srbiju, a kako sputati Srbe i Srbiju osim učiniti im rat izvesnim.

KOLUMNA VLADIMIRA ĐUKANOVIĆA: Kuva se

Foto: Tanjug/Sava Radovanovic

 

Otuda, opravdana je zebnja Aleksandra Vučića za nastupajuću jesen, ne samo zbog ekonomske krize koju je Evropa izabrala suludom politikom konfrontacije sa Rusijom da joj bude izvesna, već zbog potencijalnih oružanih sukoba na prostoru Balkana, jer to je poslednja šansa usijanim glavama da će pritisnuti Srbiju da učini nešto na njenu štetu. Nemojte zaboraviti i činjenicu da su u SAD izbori za Kongres u novembru, gde se već sada nazire poraz Bajdenove opcije, tj. američkih demokrata, što praktično znači da je sadašnjoj političkoj eliti u cilju da do novembra pokrene što je moguće više sukoba.

S obzirom na to da je Evropa gotovo u plamenu, da su socijalne pobune sve izvesnije jer energenata neće biti, što dovodi do ekonomskog kolapsa privrede, otpuštanja radnika, gašenja fabrika, jedina rešenja u takvim krizama su ratovi. Pravljenje istih na Balkanu je neminovnost.

Otuda, bez obzira na to što Vučić čini sve kako do sukoba ne bi došlo i kako bi Srbija očuvala mir, kao i bez obzira na to što dajemo sve od sebe da afirmišemo politiku vojne neutralnosti, da ne uvodimo sankcije Rusiji upravo kako bismo mogli da prezimimo zimu i da sačuvamo ekonomiju, mi moramo da budemo spremni na potencijalne ratne sukobe. Oni su, nažalost, danas izvesniji više nego ikada. Jednostavno, balkanski lonac počeo je da ključa.

Foto: Estock

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (16)

Loading
Ranko

10.07.2022 08:25

Odnosi sa Turskom su nam veoma bitni jer je Turska veoma uticajna na Balkanu a pogotovo su uticajni na bošnjačku nacionalnu manjinu koja živi u Srbiji.

Sasa

10.07.2022 08:31

Moćnicima sa Zapada ne odgovara politika Vučića koja se temelji na vojnoj neutralnosti, spremnosti na dijalog i saradnju sa svima, bez biranja strana.

Vladan

10.07.2022 17:34

@Sasa - Kako se zima približava sve je veća frka na Zapadu jer većina zemalja EU nema zamenu za ruski gas a neke ni za rusku naftu.

tjdtz

10.07.2022 08:35

U potpunosti tačno, moramo se potruditi da ova turbulentna vremena koja su pred nama što lakše prebrodimo.

uis56is

10.07.2022 08:37

Naš predsednik dobro predvijda situaciju, i sa pravom je zabrinut šta če se dogoditi u budućnosti.

adfa

10.07.2022 08:39

Teška su vremena pred nama, a naš predsednik će učiniti sve što je u njegovoj moći da ih što lakše prevazidjemo.

Dusica

10.07.2022 09:11

Lonac je gotov da izgubi poklopac...bas se zakuvalo

Stanko

10.07.2022 09:46

Realizcija projekta Balkan Open bi pokazala da je region okrenut budućnosti i da možemo da saradjujemo ekonomski bez obzira na razlike.

Mira

10.07.2022 10:31

Srbiji su jako bitni odnosi sa ostalim zemljama.

Iva

10.07.2022 11:10

Politika koju vodi predsednik vodi ima za cilj dobru saradnju sa susedima.

Iva

10.07.2022 11:57

U Srbiji se vodi politika mira i stabilnosti i ostvarivanje dobre saradnje sa susedima.

Damir

10.07.2022 17:30

EU sama sebi skače u stomak uvodjenjem sankcija Rusiji i to će svim gradjanima EU biti jasno već sa prvim hladnijim danima.

Sasa

10.07.2022 17:34

EU i njeni lideri, suočeni sa ekonomskim pritiscima zbog sukoba u Ukrajini, su jedva dočekali Vučića da na njega sruče najteže moguće zahteve vršeći pritisak na Republiku Srpsku i zahtevajući da uvedemo sankcije Rusiji.

Steva

10.07.2022 17:37

Ne može se drugačije završiti rat u Ukrajini osim direktnim razgovorima Kijeva i Moskve ali Zapad i dalje podstiče Ukrajinu da ratuje i gubi svoju teritoriju.

Brane

10.07.2022 17:38

Priznavanjem Kosova od strane moćnih država sa Zapada omogućemo je Rusiji da opravda svoj upad u jadnu Ukrajinu.

Filip

10.07.2022 21:07

Nema ništa od vojnog poraza Rusije a Zelenski kada o toj mogućnosti govori laže svoj narod a i samog sebe.