TRAGEDIJA Atentat na bivšeg premijera Japana, koji je od Srbije dobio vidovdanski orden: Ubijen prijatelj Srbije!
Predsedništvo Srbije

U Abea, velikog prijatelja Srba i Srbije, pucao je iz vatrenog oružja s leđa Tecuja Jamagami (40), stanovnik Nare. Prema navodima medija, on je bivši pripadnik japanske mornarice.

Abea je nedavno, na Vidovdan, odlikovao predsednik Srbije Aleksandar Vučić, i on je jedini strani političar koji je dobio neko vidovdansko priznanje. Nažalost, nije stigao da ga lično primi.

Puna brzina

Povodom tragične Abeove smrti, predsednik Vučić uputio je saučešće, u kojem konstatuje da je bivši japanski premijer dao nemerljiv dorpinos razvoju odnosa Srbije i Japana.

TRAGEDIJA Atentat na bivšeg premijera Japana, koji je od Srbije dobio vidovdanski orden: Ubijen prijatelj Srbije!

Alo

 

- Sa tugom i nevericom sam primio vest o tragičnoj smrti izuzetnog državnika i čoveka. Abe je svojim ozbiljnim i odgovornim pristupom političkim izazovima svog vremena ostavio poseban legat na globalnoj političkoj sceni. Šinzo Abe je dao nemerljiv doprinos razvoju odnosa između Srbije i Japana, zbog čega nam je bila čast da ga odlikujemo ordenom Republike Srbije na lenti za izuzetne zasluge u razvijanju i učvršćivanju miroljubive saradnje i prijateljskih odnosa naše dve zemlje. U ime građana Republike Srbije i svoje ime, izražavam duboko saučešće narodu i vladi Japana, porodici i prijateljima - naveo je Vučić.

Inače, Abe je bio prvi japanski premijer koji je posetio Srbiju 2018, posle više od tri decenije. Nakon toga, Japan nije glasao za članstvo lažne države Kosovo u Unesku, pa se i po tome vidi koliki je bio značaj Abeovog dolaska. Nepune dve godine kasnije, on se povukao sa mesta premijera zbog narušenog zdravlja, međutim, i posle povlačenja je imao veoma uticajnu ulogu na japanskoj političkoj sceni.

TRAGEDIJA Atentat na bivšeg premijera Japana, koji je od Srbije dobio vidovdanski orden: Ubijen prijatelj Srbije!

Alo

 

Što se tiče odnosa Srbije i Japana, posle Abeove posete krenuli su putanjom jakog ubrzanja, naročito u sferi ekonomije. Umnožile su se japanske investicije u našoj zemlji, gde sada posluju moćne kompanije poput „Nideka“, „Tojo tajersa“, „Micubišija“, „Panasonika“, JTI...

Ključna država

Abe je 2018, na zajedničkoj konferenciji za novinare sa Vučićem, poručio da je Srbija ključna država za stabilnost Zapadnog Balkana, koji ima važnu geopolitičku poziciju.

- Japan snažno podržava Srbiju i zemlje Zapadnog Balkana koje žele da postanu članice Evropske unije - rekao je tada Abe, dodavši da Japan želi da aktivno pomogne u sprovođenju reformi u Srbiji.

Saučešće povodom Abeove smrti izrazio je i srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik:

- Uz najoštriju osudu gnusnog napada na Šinza Abea, izražavam iskreno saučešće porodici, vladi i narodu Japana. Japan je izgubio političara koji je vodio vladu od 2012. do 2020, a svet jednu od najprominentnijih političkih figura uopšte.

Ovako se sve dogodilo

 

- Šinzo Abe drži politički govor u gradu Nari

- Atentator mu prilazi sa leđa i puca iz pištolja koji je sam napravio

- Abe pada obliven krvlju, ne dajući znake života

- Svuda je haos, ljudi vrište, beže na sve strane

- Napadača hapse na licu mesta

- Abea prevoze u bolnicu bez vitalnih funkcija

- Napori lekara ne daju rezultat, Abe umire

Reakcije Vašingtona i Moskve

 

Entoni Blinken (državni sekretar SAD): 

Ubistvo Šinza Abea je šokantno i duboko uznemirujuće. Šinzo Abe je bio lider velike vizije.

Vladimir Putin, predsednik Rusije: 

Zločinačka ruka prekinula je život istaknutog političara, koji je mnogo učinio za razvoj dobrosusedskih odnosa Rusije i Japana. Svetlo sećanje na ovog izuzetnog čoveka zauvek će ostati u srcima svih koji su ga poznavali.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading