Premijerka Brnabić se sastala sa premijerom Republike Sao Tome i Prinsipe
Vlada Srbije

Brnabić je za svog gosta priredila svečani doček ispred Palate Srbija, uz počasnu Gardu Vojske Srbije i intoniranje himni dve zemlje.

Posle toga, usledio je "tet-a-tet" sastanak Brnabić i Žezusa, a zatim i sastanak delegacija dve vlade.

Premijerka Ana Brnabić izjavila je da je Vlada donela odluku da Republici Sao Tome i Prinsipe dodeli 100.000 dolara kao pomoć za sanaciju od poplava, koje su pogodile tu zemlju u decembru 2021. godine.

Brnabić je na konferenciji za novinare nakon sastanka premijerom Sao Tome i Prinsipe Žoržom Bom Žezusom rekla da Srbija sa tom zemljom sarađuje na polju turizma i obrazovanja i navela da u Srbiji trenutno studira petoro studenata iz te države.

Dodala je da je Srbija zaiteresovana da poveća broj studenta iz Sao Tome i Prinsipe i da te stipendije budu za Medicinski fakultet, što je im trenutno najpotrebnije.

Brnabić se zahvalila Sao Tome i Prinsipe što je ta država bila jedna od prvih koje su povukle priznanje nezavisnosti Kosova 2013. godine.

Žesuz je rekao da se nada da će saradnja dve države biti poboljšana, pre svega u poljoprivredi i da Sao Tome i Prinsipe računa na iskustva iz Srbije.

Dodao je da Sao Tome i Prinsipe zainteresovan za uvoz posebno poljoprivrednih proizvoda, kao i za izvoz kakaa, vanile i kafe u Srbiju, ali i da izvozi ne samo sirovine, nego i finalne proizvode.

Budući razvoj odnosa Žezus vidi i u turizmu, s obzirom da je njegova zemlja ostrvska i sa velikim turističkim potencijalom.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading