META JE SRBIJA "Napad stiže u čudnom momentu kada albanske institucije na Kosovu sprovode dalji progon Srba"
Transparntnost

Saopštenje prenosimo u celosti:

Savet za monitoring, ljudska prava i borbu protiv korupcije Transparentnost, kao organizacija registrovana za monitoring rada državnih organa, organizacija i ustanova, zaključuje da je napad na digitalne servise Republičkog geodetskog zavoda i instituciju kao takvu zapravo napad na Srbiju iz inostranstva i to u čudnom momentu kada i albanske institucije na Kosovu uvode nova ograničenja vezana za dalji progon Srba sa Kosova i kada se najodlučnije bave suzbijanjem korupcije u sopstvenim redovima.

Mario Spasić, generalni sekretar Saveta, za medije je bio decidan da je RGZ napadnut baš kada se i Srbima na Kosovu dalje ograničavaju ljudska prava kroz suspenziju ličnih dokumenata i namere da im se oduzimaju putnička vozila i dodao je da napad na RGZ za posledicu ima narušavanje pravne sigurnosti i ljudskih prava građana Srbije iz opsega neometanog uživanja sopstvenom imovinom.

Spasić dodaje: 

"Ovde nema nikakve slučajnosti i treba odati priznanje zaposlenima RGZ i generalnom direktoru Borku Draškoviću na trezvenom rešavanju problema koji su nastali zbog nečije namere iz inostranstva da obriše katastarske i druge podatke na teritoriji Srbije. Najsurovije je napadnuta infrastruktura geoprostornih podataka i vlasništva Republike Srbije, koje prema standardima UN predstavljaju deo suvereniteta jedne države.

Takođe, zaključujemo da je RGZ jedna od retkih ustanova koja u kontinuitetu uvodi nove smernice sa ciljem suštinske, a ne deklarativne borbe protiv korupcije u katastru. Antikoruptivne mere RGZ i sama institucija jesu trn u oku baš onima na koje se ove mere zapravo i odnose i pozivamo rukovodstvo RGZ da sa antikoruptivnim merama još odlučnije nastavi, imajući u vidu da je rad RGZ pozitivno ocenjen i od Svetske banke i od Međunarodne katastarske zajednice" - zaključio je Spasić.

Komentari (0)

Loading