ODBROJAVANJE - SKUPŠTINA SRBIJE DOBIJA NOVE NARODNE POSLANIKE: Novi saziv parlamenta do kraja jula!
FOTO: Alo/Nenad Vujanović

Izbori u Velikom Trnovcu su konačno završeni, albanska koalicija je na kraju dobila jednog poslanika (Šaip Kamberi, koji je i dosad bio u parlamentu), s obzirom na to da je SPS odustao od daljih žalbi, iako i dalje tvrde da nije sve bilo regularno.

Ivica Dačić - Alo! - M. Jošida

 

Predsednik Skupštine Srbije i lider socijalista Ivica Dačić izjavio je da očekuje da će novi saziv biti konstituisan do kraja meseca, a da će zatim relativno brzo biti formirana vlada. Što se tiče formiranja nove vladajuće koalicije, kaže da je to odluka najveće stranke SNS, koja diktira i tempo i uslove, a da je SPS spreman da mogu da postoje i druga rešenja.

OSTAO ZAGONETAN

Ni naprednjaci se još ne izjašnjavaju o tome da li će u vladi zadržati stare partnere iz SPS ili će praviti neku novu većinu u parlamentu, pre svega s manjinama. Tako je Darko Glišić, predsednik Izvršnog odbora SNS, juče ostao dosta zagonetan odgovarajući na stav SPS da je prirodno da naprednjaci i socijalisti ponovo formiraju koalicionu vladu. Poručio je da to ništa ne znači.

Darko Glišić - Alo - Dejan Briza

 

- Za mene je prirodno da je leti toplo, a da je zimi hladno. To su prirodne pojave. Predsednik Aleksandar Vučić, koji je dobio apsolutni legitimitet kroz neverovatnu podršku na izborima, ima mandat da obavi konsultacije i definiše na koji način to može najefikasnije da funkcioniše i da predloži mandatara koji će imati snage da se nosi s nimalo lakim vremenima.

Milenko Jovanov, funkcioner SNS i budući poslanik, kaže za Alo! da od novog saziva očekuje pre svega odgovornost:

Milenko Jovanov - Alo! - Dejan Briza

 

- Bez obzira na to što neki pokazuju u ovim danima veću privrženost interesima nekih drugih zemalja, očekujem i da ćemo svi zajedno kao Skupština Srbije voditi računa o interesima države Srbije, a ne interesima stranih država. To, na žalost nekih poslanika, znači apsolutnu podršku politici koju vodi predsednik Vučić, jer je to politika koja je u najboljem interesu naše zemlje.

BILO JE VREME

Miloš Jovanović (Nova DSS) biće deo opozicionog skupštinskog ešalona. Za naš list ističe da mu je drago što su konačno i formalno okončani parlamentarni izbori:

Alo

 

- Bilo je vreme da dođemo u situaciju da možemo da proglasimo definitivne rezultate izbora. Od 3. aprila je ipak prošlo puno vremena. Kad je reč o očekivanjima, mogu da kažem samo ono što se tiče poslaničkog kluba srpske koalicije NADA: svakako ćemo se vrlo ozbiljno baviti parlamentarnim radom, a to znači predlagaćemo zakone, zakonska rešenja, izmene i dopune postojećih zakona kada neka rešenja nisu odgovarajuća, kao na lokalnim izborima, što smo mogli da vidimo sada nakon održanih sednica gradskog parlamenta u Beogradu, i niz drugih stvari. Dakle, vrlo ćemo ozbiljno krenuti na posao. A što se tiče opšte atmosfere, to ne zavisi samo od nas. Nadam se da će parlamentarni dijalog biti nešto kvalitetniji u intelektualnom smislu, ali i u smislu pristojnosti, što dosad nije bio slučaj. Mi ćemo tome svakako doprineti, a da li će i drugi, videćemo.

Komentari (0)

Loading