ŠOLAK DUŽAN 4,7 MILIJARDI EVRA! Otkrivamo šta stoji iza najnovije brutalne kampanje tajkunskih medija i političara protiv našeg Telekoma
Alo

„Junajted grupa“, kompanija u vlasništvu Dragana Šolaka i u okviru koje su, između ostalih, operater SBB i medijske kuće N1 i Nova S, u poslednja tri meseca je povećala svoju zaduženost za 1,1 milijardu evra i sada je ukupno dužna 4,75 milijardi evra! Ovo se navodi u izveštaju o poslovanju „Junajted grupe“ za prvi kvartal tekuće godine u koji smo ekskluzivno imali uvid.

Kapetan „Titanika“ osuđenog na propast - Dragan Šolak, belosvetski tajkun srpskog porekla sa pasošem Malte, prebivalištem u vili na Ženevskom jezeru i ofšor firmama na egzotičnim lokacijama poput Kajmanskih i Devičanskih ostrva, ovih dana je pokrenuo novu brutalnu kampanju protiv svog najvećeg poslovnog konkurenta u Srbiji, srpskog „Telekoma“. Po običaju, za to koristi medije čiji je vlasnik - N1, Nova i Danas, kao i jedne te iste opozicione političare i „eksperte“ koje drži u džepu.

Namerno blaćenje

U nameri da po svaku cenu oblate najuspešniju veliku kompaniju u domaćem vlasništvu „Telekom Srbija“, Šolakovi plaćenici falsifikuju i paušalno tumače javno dostupne poslovne podatke svog konkurenta, koji je pritom, iako u većinskom vlasništvu države, akcionarsko društvo i ne prima nijedan dinar iz budžeta, već se finansira isključivo iz svojih prihoda, koji su nikada veći. Naime, „Telekom“ će ove godine, kada obeležava 25 godina postojanja, prvi put u Srbiji imati prihod od 1,5 milijardi evra, a na svim tržištima gde posluje.

Napominjemo da je „Telekom“ za razliku od Šolakovog gubitaša prošle godine imao profit od 13,1 milijardu dinara, ako ovo uporedimo sa 2019. kada je on iznosio 3,5 milijardi, jasno je da je povećanje profita za skoro 10 milijardi dinara i više nego odličan rezultat. „Telekom“ će u ovoj godini svojim akcionarima isplatiti više od 6,7 milijardi dinara na osnovu dividendi, gde će veći deo tog novca pripasti državi Srbiji.

Junajted grupa gubitnik na svim poljima

„Telekom Srbija“ je 2021. prvi put u  istoriji postao najveći operator po broju korisnika u sva četiri segmenta poslovanja - fiksna i mobilna telefonija, internet i multimedija, izjavio je nedavno Vladimir Lučić, generalni direktor ove kompanije.

U poslednje četiri godine kada je počeo novi investicioni ciklus „Telekoma“, broj korisnika interneta povećan je za 47 odsto, a udeo kompanije na tržištu interneta dostigao je 55 odsto. Paralelno, broj korisnika televizije povećan je 2,5 puta, dok je u multimediji veći za 146 odsto. 

„Telekom“ ujedno beleži značajan rast svih ključnih finansijskih pokazatelja, na primer u poslednje tri godine operativna dobit uvećana je za 82 odsto, a neto dobit za čak četiri puta. 

- Još važnije, trend rasta se ubrzava i razlika u odnosu na konkurenciju postaje sve veća u našu korist - istakao je Lučić.

Kiselo grožđe i sladak limun

Razlozi za Šolakov bes su potpuno jasni: dok „Telekom“ nezaustavljivo napreduje, njegova „Junajted grupa“ iz dana u dan tone u propast!

Šolakova sportska televizija ostala je bez utakmica Premijer lige i fudbalske reprezentacije Srbije, odnosno bez ikakvih atraktivnih sportskih sadržaja, njegove radikalne opozicione televizije i portali N1, Nova S i Danas dobili su konkurenciju u profesionalnim i objektivnim medijima kao što su Euronjuz, Blumberg i TV K1, a njegova nekadašnja „kasica prasica“ SBB ove godine beleži manje prihode nego prošle i pretprošle.

Evo kako crno na belo stoji Šolakova poslovna imperija na osnovu izveštaja o poslovanju u prva tri meseca 2022, sa poređenjima sa prethodnim godinama.

Dug Telekoma ispod evropskog proseka

Iako je „Telekom Srbija“ investirao više od 1,2 milijarde evra, kompanija nema nikakav problem sa servisiranjem obaveza i primedbe nekih kritičara nemaju realno uporište.

Alo

 

- Prezaduženima se smatraju kompanije kod kojih je odnos neto duga i dobiti pre poreza, kamata i amortizacije (EBITDA) veći od 5, a kod Telekoma je taj pokazatelj manji od 3,5, daleko od „opasne zone“, dok je kod „Junajted grupe“ čak 5,3. Takođe, „Telekom“ je bolji od proseka za 15 velikih kompanija iz Evrope i SAD koje se bave istom delatnošću. To znači da imamo još prostora za investicije, a da se ne ugrozi zaduženost - objasnio je prvi čovek „Telekoma“ Vladimir Lučić.

Astronomska dugovanja

Ukupan dug „Junajted grupe“ sada je astronomskih 4,75 milijardi evra, što je za 1,1 milijardu više nego prošle godine, a za 1,7 milijardi više nego pretprošle. U isto vreme, ukupan kapital „Junajted grupe“ je za samo jedan kvartal smanjen za 48,3 miliona evra. Neto rezultat poslovanja ove korporacije je minus 50,6 miliona evra, i za 40,5 miliona lošiji nego prošle godine.

Ali to nije sve. Kablovski operater SBB je dugi niz godina služio Šolaku za zgrtanje ogromnih para u Srbiji, koje je potom izvlačio iz zemlje kako bi finansirao svoje druge biznise i lagodan život, privatne avione i golf terene u inostranstvu. Međutim, prihodi SBB u prvom kvartalu ove godine iznose samo 59 miliona evra, što je nastavak pada prihoda iz prethodnih par godina i poklapa se sa rastom kablovske mreže „Telekoma“. U isto vreme je nastavljen trend smanjenja broja korisnika kablovske televizije preko SBB-a.

Takođe, Šolakova kompanija u Grčkoj ove godine ima za tri miliona evra manje prihode nego prošle, a zaustavljen je rast kompanije u Sloveniji. Na sve to, kamate na osnovu dugovanja „Junajted grupe“ skočile su za duplo i iznose 63 miliona evra samo za prvi kvartal ove godine.

N1 i ostali osuđeni na propast

„Junajted medija“ - kompanija pod čijim su kišobranom N1, Nova S, Danas i Sport klub, ali i mediji širom regiona - u prvom kvartalu ove godine ima prihod od 70 miliona evra, što je za čitavih 15 miliona evra manje nego u istom periodu prošle godine. S obzirom na to da je ovog leta Sport klub ostao bez Premijer lige, koju će u čitavom regionu da prenose „Telekomovi“ kanali Arena Sport, dalje smanjenje prihoda je neminovno. Šolakovi mediji, pogotovo u Srbiji, osuđeni su na propast.

Komentari (1)

Loading
Đole

05.07.2022 08:21

Od vajkada je poznato da je napad najbolja odbrana! Tako i Šolak kroz napade na Telekom pokušava da zataji svoju propast.