ANA BRNABIĆ NA PRIJEMU U AMBASADI: Japanske kompanije i investitori su uvek dobrodošli
Foto: TANJUG/ MILOS MILIVOJEVIC/ bg

Premijerka je izrazila zadovoljstvo što Srbija i Japan obeležavaju veliki jubilej u svojim odnosima - 140 godina prijateljskih, političkih, društenih i ekonomskih veza naša dva naroda, to jest 140 godina od prve diplomatske prepiske srpskog kralja Milana Obrenovića i japanskog cara Meiđija 1882. godine.

"Ovaj čin razmene poruka između dva suverena označava početak zvaničnih odnosa naše dve zemlje, geografski udaljene hiljadama kilometara, a opet veoma bliske i prijateljske. Malo koja država u svetu može da tvrdi da ima tako velike i značajne jubileje, na šta smo mi u Srbiji, zemlji koja poštuje, neguje i čuva svoja prijateljstva, veoma ponosni", rekla je Brnabić na prijemu.

Foto: TANJUG/ MILOS MILIVOJEVIC/ bg

 

Ona je, takođe, poručila da nema mnogo zemalja u svetu koje se mogu pohvaliti kontaktima i saradnjom koju su Srbija i Japan imali još krajem 19. i početkom 20. veka.

"Još 1893. godine Srbiju je posetio princ Jorihito Komacu, rođak cara Meiđija, kao i princ Kuniješi Kuni, pradeda sadašnjeg cara Naruhita, 1909. godine. Veoma dirljiv i dragocen simbol prijateljstva i solidarnosti je činjenica da je Crveni krst Japana slao materijalnu pomoć Srbiji tokom Prvog svetskog rata. Posle Drugog svetskog rata, nakon obnove prijateljskih odnosa u januaru 1952. godine, Jugoslavija je u julu iste godine podržala prijem Japana u Organizaciju Ujedinjenih nacija. Ponosna sam što se ukupna bilateralna saradnja naše dve zemlje uspešno razvija u brojnim oblastima", poručila je Brnabić.

Istakla je i da je ponosna što su neke od najuglednijih japanskih kompanija prepoznale komparativne prednosti poslovanja u Srbiji.

Foto: TANJUG/ MILOS MILIVOJEVIC/ bg

 

- Japanske kompanije i investitori su uvek dobrodošli u našu zemlju, a mi smo spremni da im pružimo svu neophodnu pomoć i podršku. Ugledni pojedinci iz naših zemalja posebno su doprineli jačanju prijateljskih veza u različitim oblastima političkog i društvenog života i time su odlikovani najvišim državnim odlikovanjima dve zemlje. Samo 2022. godine dodeljena su odlikovanja uglednim ličnostima na dva praznika koja su za nas od najveće važnosti - rekla je Brnabić.

Podsetila je da je na Sretenje Zlatnu medalju za zasluge dobio istaknuti prevodilac i filolog Hiroši Jamasaki Vukelić, dok je na Vidovdan - praznik koji ima posebno mesto u srcima i umovima svih Srba, bivšem japanskom premijeru Šinzo Abeu uručeno priznanje - Orden Republike Srbije na lenti za održavanje prijateljskih odnosa i unapređenje saradnje dve zemlje.

- Uverena sam da ćemo zajedniččkim snagama nastaviti da negujemo naše prijateljstvo, da odlučno jačamo i dalje unapređujemo sveobuhvatnu i obostrano korisnu bilateralnu saradnju i da ćemo u periodu koji je pred nama imati još mnogo pozitivnih i značajnih prilika za zajedničko obeležavanje prijateljstva i saradnje - dodala je premijerka.

Ambasador Japana Takahiko izrazio je duboko poštovanje prema celokupnom srpskom narodu i njegovim precima, koji su dali ogroman doprinos u unapređenju odnosa sa Japanom.

Foto: TANJUG/ MILOS MILIVOJEVIC/ bg

 

- Velika mi je čast da kao ambasador Japana u Srbiji, proslavim sa svima vama ovu jubilarnu godinu prijateljstva, započetog između cara Japana Meiđija i srpskog kralja Milana Obrenovića 1882. godine - rekao je japanski ambasador i dodao da mu je posebno drago što je na Vidovdan, predsednik Vučić dodelio Orden Republike Srbije na lenti bivšem premijeru Šinzu Abeu za njegovog doprinos razvijanju odnosa sa Srbijom.

Takahiko je rekao da je sastanak premijera Abea i predsednika Vučića u Beogradu 2018. godine trasirao put daljem jačanju partnerske i bilateralne saradnje na regionalnom i međunarodnom planu.

"Takođe, poseta predsednice vlade, Brnabić, Tokiju 2019. godine, dala je podsticaj unapređenju naših odnosa", istakao je ambasador Japana u Srbiji.

Srbija i Japan su 14. juna u Ministarstvu spoljnih poslova u Beogradu obeležili 140 godina uspostavljanja diplomatskih odnosa između dve zemlje, izložbom arhivske građe i izdavanjem poštanskih markica.

 

Komentari (0)

Loading