JAČANJE SARADNJE Brnabić razgovarala  sa predstavnicom OEBS za slobodu medija
Foto: Printscreen

Brnabić je istakla da OEBS predstavlja most između Vlade sa jedne, i medija i organizacija civilnog društva, sa druge strane. Misija ove organizacije u Srbiji radila je sa Vladom i medijskim i novinarskim udruženjima na pripremi Medijske strategije i Akcionog plana, i na sprovođenju aktivnosti i praćenju primene strategije. Misija OEBS je takođe aktivno učestvovala u svim radnim grupama koje se bave izradom medijskih zakona i pitanjima bezbednosti novinara.

Predsednica Vlade rekla je u razgovoru da će jedan od ključnih prioriteta i buduće Vlade svakako biti aktivnosti u oblasti vladavine prava, i to pre svega reforma pravosuđa i mediji.

Predstavnica OEBS za slobodu medija Tereza Ribeiro rekla je da će OEBS nastaviti da podržava sve aktivnosti čiji je cilj unapređenje medijske scene i položaja novinara, kao i nastavak implementacije Akcionog plana za Medijsku strategiju. Predsednica Vlade rekla je da je u toj oblasti prioritet da se završe izmene i dopune Zakona o javnom informisanju i medijima. Pored toga, nastaviće se i rad na usvajanju izmena Krivičnog zakonika u cilju unapređenja krivično-pravne zaštite novinara, što je i bilo pokrenuto uz veliku podršku eksperata koje je angažovala Misija OEBS u Srbiji.

JAČANJE SARADNJE Brnabić razgovarala  sa predstavnicom OEBS za slobodu medija

Foto: Strahinja Babović

 

Govoreći o pitanjima bezbednosti novinara, Brnabić je rekla da Radna grupa za bezbednost i zaštitu novinara, sem ostalog, redovno prati status aktuelnih slučajeva napada i ugrožavanja bezbednosti novinara. Brnabić je napomenula slučaj novinara Milana Pantića iz Jagodine, koje je ubijen još pre 21 godinu, i rekla da je važno da se taj slučaj okonča.

Brnabić i Riberio složile su se da je važno nastaviti dijalog i jačanje poverenja sa medijskim i novinarskim udruženjima o svim važnim pitanjima za medijsku zajednicu.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading