NEDIMOVIĆ: Vlada danas o kupovini 130.000 tona pšenice za robne rezerve
Foto: Tanjug

To je dobra cena i to će danas biti na sednici vlade i danas ćemo još neke dodatne količine ulja pustiti u izvoz, tako da sve funkcioniše - rekao je Nedimović.

On je rekao da će očekivani prinos pšenice biti oko tri miliona tona i dodao da je žetva već skoro gotova na prostoru Mačve, dok će na prostoru najvećeg dela Vojvodine biti gotova do kraja ove, početkom sledeće nedelje.

Nedimović je istakao da imamo veći rod nego što je petogodišnji prosek, ali manje nego što je bilo prošle godine, koja je, kaže, bila rekordna.

- Imaćemo oko tri miliona tona pšenice, možda ćemo da dođemo do 3,2 miliona tona, a imajući u vidu da je za Srbiju neophodno oko 1,5 miliona tona imaćemo nešto više od dva puta pšenice nego što nam je potrebno, tako da ćemo imati i za naše komšije na Balkanu - poručio je Nedimović.

Govoreći o trenutnim zalihama pšenice, naveo da je pre desetak dana kod svih ovlašćenih otkupljivača i skladištara bilo 332. 000 tona.

Spremite zalihe vode, očekuje se isključenje vode u ovim delovima grada - Alo.rs

Dodao je da je žetva uljane repice u toku i da su uopšte na poljoprivrednim poljima radovi u punom jeku, te da ga raduje što je kajsija ove godine rodila u punom kapacitetu i što su cene dobre, podsećajući da su se proizvođači kajsija "patili oko pet godina zbog ranih mrazova i desetkovanja roda".

- Ono što je najvažnije, osnovnih životnih namirnica ima. Juče smo radili analizu i od 1.132 objekata najvećih trgovačkih lanaca, u 97 odsto objekata juče ujutru je bilo šećera. Uspeli smo da stabilizujemo tržište šećera, mi uopšte nismo imali problem sa šećerom, već sa ogromnom tražnjom - rekao je Nedimović.

Kada je reč o ulju, rekao je da ga ima dovoljno i to, kako kaže, u ozbiljnim količinama.

Komentari (0)

Loading