GLAVNA TEMA TEMELJNI UGOVOR Dritan Abazović i  patrijarh Porfirije: Postignut dogovor (FOTO/VIDEO)
Tanjug

Drugog dana zvanične posete Srbiji crnogorski premijer Dritan Abazović sastao se sa patrijarhom srpskim Porfirijem, a jedna od tema bila je i nedavno objavljena radna verzija Temeljnog ugovora između države Crne Gore i Srpske pravoslavne crkve.

Obraćanje patrijarha Porfirija:

- Polazeći od činjenice da je crkva odvojena od države i da naša crkva, gde god ima svoju jurisdikciju, poštuje zakone te države. Zaključili smo da je važno da odnos između ctrkve i države bude regulisan i ugovorm, kao što je to slučaj sa svim verskim zajednicama, kao što postoji u svim drugim državama - rekao je patrijarh.

On je objasnio da SPC smatra i smatrala je da nikada nije mislila da treba da ima više prava od bilo kod građanina Crne Gore ili pripadnika druge verske zajednice. Ali, podrazumeva se i da SPC ne može prisdtati i da ima išta manje od bilo kog drugog, a ovaj ugovor nam obezbeđuje takav status, rekao je poglavar SPC, koji se istovremeno zahvalio svima koji su dali doprinos tome da se ovaj ugovor ostvari.

Obraćanje Dritana Abazovića:

- Svi treba da idemo sa porukama mira. Verujem da je to put ka većem progresu cele regije. Crkva ima svoje procedure koje su prihvatljive. 

- Potpisivanje Temeljnog ugovora obaviće se u Crnoj Gori. Ovo je nastavak posete Republici Srbiji, mi resetujemo i šaljemo neku drugu poruku. Želimo da damo šansu i poverenje koje će biti u korist svih - zaključio je Abazović.

Ovaj susret potvrdio je juče Abazović na konferenciji za novinare u Palati Srbija, a njegov kabinet je u utorak saopštio da su radne grupe Crne Gore i SPC načelno uskladile radnu verziju Temeljnog ugovora koji dve strane treba da potpišu.

Objavljena verzija Temeljnog ugovora, međutim, izazvala je protivljenje u delu stranaka od kojih neke učestvuju u Abazovićevoj manjinskoj vladi, pre svega u SDP-u ministra Raška Konjevića, ali i DPS-u Mila Ðukanovića, koja je podržala formiranje aktuelne vlade.

Abazović je do sada više puta izjavio da je potpisivanje Temeljnog ugovora sa SPC obaveza države i da će on biti potpisan.

Govoreći o kritikama stranaka u Crnoj Gori Abazović je novinarima rekao da je premijer koji vodi evropsku sekularnu državu, što, kako je rekao, znači da će sve verske zajednice u Crnoj Gori imati potpuno identičan tretman.

Istakao je da je u cilju građana Crne Gore da se pitanje Temeljnog ugovora što pre zatvori i ocenio da je predloženi tekst potpuno u skladu sa Ustavom i Zakonom.

Pitanje Temeljnog ugovora između države Crne Gore i SPC pokrenuto je još 2012. godine.

"Ova vlada će ga rešiti ako bude bilo dobre volje i ako bude bilo sve u jednom duhu koji je potreban", rekao je Abazović.

Crnogorske stranke koje se tome protive, međutim, ne misle tako i dovode u pitanje čak i opstanak Abazovićeve vlade.

Komentari (0)

Loading