VUČIĆ O LICEMERJU ZAPADA Oni kažu Kosovo je za nas nezavisna država. A je li? A gde to piše?
Foto: Tanjug

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se sa Miroslavom Lajčakom, specijalnim predstavnikom Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine i druga regionalna pitanja Zapadnog Balkana.

PETKOVIĆ O ODLUCI KOSOVSKE VLADE Kurti najotvorenije zapretio ratom protiv Srba na Kosovu i Metohiji

Vučić i Lajčak sastali su se u 19 časova u zgradi Generalnog sekretarijata predsednika Republike.

Tok obraćanja predsednika Vučića možete pratiti uživo na našem portalu.

- Mi smo uvek spremi za dijalog, dok neki drugi nikad nisu spremni za dijalog, jer imaju podršku Zapada i Amerike. Godinama trpimo laži privremenih kosovskih institucija i zemalja Kvinte - rekao je Vučić na početku obraćanja.

- Oni su doneli dve odluke u svojim privremenim institucijama. Jedna je o zabrani ličnih karata na ulasku u pokrajinu, a druga odluka je odluka sa jedinim ciljem da se proteraju Srbi sa severa, da se napravi jedna nova Oluja, i godinama vode kampanju da se nateraju Srbi da prihvate njihove tablice - rekao je Vučić.

VIŠECEVNI BACAČ RAKETA PLAMEN S! Pogađa čak na 12600 metara (FOTO/VIDEO)

Predsednik je naglasio da godinama trpimo laži Zapada.

- Imali smo Briselski sporazum. Mi smo ispunili sve, a oni ništa - rekao je Vučić.

 Nije mi problem što misle da smo glupi, već što misle da su oni mnogo pametni. Navešću nekoliko primera. Spalili su desetine naših crkava i manastira i pobili desetine ljudi, a kao nagradu su dobili nezavisno Kosovo, dok su se u Beogradu svađali oko fotelja - rekao je Vučić.

On podseća i na teške odluke Međunarodnog suda pravde zbog nekih glupih pitanja.

- Posle toga smo seli za sto i dobili Briselski sporazum. Od tog Briselskog sporazuma Srbi su sve ispunili. Jedina stvar koju Priština je trebala da ispuni nije ispunila. I kako je moguće da petorka zapadna ćuti, a kada Srbi okače baner ZSO, onda idete u zatvor - ističe predsednik.

Vučić je dodao da su potom rešili da nas maltretiraju sa taksama više godina, da ruše CEFTU, a onda i da upadaju specijalci sa dugim cevima na sever.

USTAŠE NASTAVLJAJU DA KIDIŠU Evo zašto im je Vučić trn u oku

- Onda su se setili da treba dalje da provode teror i počeli su da pričaju od reciprocitetu. I tu dolazimo do najvećeg licemerja zapada. Pred izbore su govorili: "Ne brinite, mi radimo na tome". Računali su da će ovi njihovi da me pobede na izborima. Ali naravno dodatno i to da se pokaže našim ljudima dole da oni ne mogu da imaju Srbiju. Najbrutalnije su činjenice da njih ne interesuje međunarodno javno pravo, i to sam sve saopštio Miroslavu Lajčaku od A do Š  - rekao je Vučić.

Predsednik kaže da kad se govori o Ukrajini svima su puna usta teritorijalnog integriteta, a kad se pomene Rezolucija 1244 mnogi gledaju u daljinu kao da ne razumeju o čemu se radi.

- Tom Rezolucijom se predviđa i povratak srpskih snaga na Kosovo. A sad da pitam kada će to da bude. Ovo se dešava zato što su bahati i arogantni, a mi nemamo nuklearno oružje ni naftu, pa mogu da nam rade šta hoće. Naš narod, razgovarao sam sa predstavnicima Srpske liste, neće to više da trpi. Neće da trpi upade njihovih jedinica. Dali su rok, i Priština planira opšti napad na sever Kosova 1. oktobra. I to narod treba da zna - dodao je on.

Vučić ističe da su Amerikanci najmanje bahati i arogantni u odnosu na zemlje Kvinte.

- Imate bezbroj primera u kojima misle da mogu da nas ponižavaju. Ja sam rešio samo da kažem ok je, trpim i slušam laži 10 godina praveći sam da sam gluplji nego što jesam. Ali ne mogu više da trpim to što mislite da ste pametniji. U redu, sada provodite golu silu, pa da vidimo koliko će to moći tako. Samo da znate da niste toliko pametni, i pogotovo nemojte da nam pričate o pravu i pravdi - rekao je on.

"VIDEĆEMO, VI STE VELIKI I MOĆNI!" Milanović pretio blokadom Švedske i Finske, a predsednik Vučić ga pre više od mesec dana provalio, uz ciničan komentar

Predsednik kaže da ovde više nema reči o dijalogu, i da će Srbija gledati da očuva mir.

- Znate, oni kažu da je Kosovo za njih nezavisna država. A ja pitam gde to piše, u kom aktu UN. Što ne ukinete dijalog i ne sprovedete teror do kraja, i završite posao. A koja je kod vas razlika između separatizma i prava na samoopredeljenje. Kada Albanci nešto traže do je pravo na samoopredeljenje, a kada Srbi traže to je onda separatizam. I sada čekam ove koji će da krenu da pričaju da ja ovo pričam po ruskom nalogu. Ajde prestanite - rekao je Vučić.

On ističe da su tehnički detalji oko tablica potpuno nevažni, već da je suština u tome da Zapad sebi dozvoljava da može sve što im padne na pamet, i da je ono što oni kažu zasnovano "na pravu", a da nema veze sa pravom i pravdom.

- Jel mislite da brinem kako ćete da reagujete. Kako "mali Putin" govori o vama. Baš me briga. Izazivate krizu za krizom, sad se već u vazduhu držimo, a vi mislite da još treba da nas gurate. Nemamo kud više. Tako da biće interesantno i leto i jesen, a ja ih molim, ne ovoga koji je možda lud ili ne, mene interesuje to koliko mu diriguju. Mene dirigentni zanimaju, a ja ih molim da svoju bahatost i aroganciju malo samo spuste. Da poštuju prava, onih koje su već ubijali, pa se nadam da im ne pada na pamet da to ponavljaju - kazao je on.

Predsednik ističe da mi više nemamo kuda, i da 10 godina niko neće kompromis već samo poniženje Srbije.

- Niko ništa ne nudi. Traže među Srbima ko će da ide protiv svog naroda na Kosovu i Metohiji. Naš odgovor biće trezven, ali ubitačan i istinit. Mi vojne akcije nećemo da preduzimamo, ali ih molim da ne otimaju imovinu našem narodu, i da ne pokušavaju da ih proteraju. Molimo te moćne i silne. I verujem da imaju dovoljno vremena do 30. septembra da tri puta razmisle hoće li to da rade ili neće - ističe Vučić.

Ja mislim da mi je ovo najoštrija konferencija za novinare ikada, ali sam se ispraznio i sa osmehom sam je održao, rekao je predsednik.

- Sa ovom konferencijom sam baš ušao u istoriju pošto sam im sve rekao. A ja sada idem da nastavim ovaj lep razgovor sa Lajčakom - dodao je on.

Predsednik je tokom odgovaranja na pitanja novinara još jednom zamolio da niko ne napada Srbe na Kosovu.

- Kurti sanja da je on novi Zelenski, nekad sanja da je Hegel. NJegove gluposti me ne zanimaju. Ne brine mene on, nego oni koji ga u sve guraju. Moja poruka je njima upućena. On je mali kalibar u svakom smislu - kazao je Vučić.

On kaže da u slučaju ako ništa ne bude usvojeno, ne misli da mi imamo bilo kakvo drugo oružje sem istine.

- Mi ćemo da ih molimo i ja verujem da će biti neko pametan da usliši naše molbe. A da dopustimo nove Oluje i Bljesak, to sam rekao još pre osam godina, taj film nećete gledati. Svi treba da budemo zabrinuti, stvari se samo pogoršavaju. Oni pokušavaju da završe kosovski problem, da im ne bi Putin ispostavio pet Kosova. DNR, LNR, Krim, Herson... Može im se. Ako mi vi kažete da postoji neka bolja ideja i da treba da ćutimo, ja neću da ćutim. Vlada će uskoro biti formirana, pa oni mogu da ćute i da donesu drukčiju odluku. I u Skupštini isto. Ja neću da se pravim da je sve u skladu sa međunarodnim pravom. Bolje mi je da me nema - kazao je predsednik.

Vučić je rekao da je ovo upozoravajuća molba, pošto ne zna šta bi drugo učinio.

- Zaustavite se ljudi. I samo da vam kažem, imamo i petu zemlju koja je povukla priznanje Kosova, i čekam da krenu da se učlane negde, pa ćemo to da vam pokažemo. I nastavićemo svoj posao. Nećemo im olakštavati ama baš ništa, zato što tražimo pošten odnos. Nećemo da dozvolimo primoravanje Srbije i bacanje niz liticu - zaključio je predsednik Vučić.

 VULIN: Podrška Šiptarima da ne moraju da prihvate i sprovedu ni ono što su sami ispregovarali u Briselu sa Srbima je podrška sukobima

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (58)

Loading
Rade

29.06.2022 22:56

Muka mi je vise od onih koji su prstima jeli dok su moji jeli zlatnom kasikom. Pa oni sam nam i turke na ove prostore poturili. Kao zaustavise ih pred Becom, a nisu pred Srbijom mogli da ih zaustave? Nego uvalili nama da se bavimo turcima i umesto da se oni bave jacanjem Srbije ka njima, mi smo se bavili cuvanjem njihovih zadnjica i ovako nam vracaju? Kus!

Nimerija989

29.06.2022 22:56

E lepo im je i sasuo, sta se bre svi vise prave pametni, sve smo bili voljni, oni nisu nista. Ali im je vala lepo poručio i sad, i pre neki dan, samo se vi igrajte ali ako vi ne cenite naš teritorijalni integritet, mi ga cenimo!

Romanija

30.06.2022 07:26

@Nimerija989 - Nimerija989: Dao im je do znanja da Srbija neće dozvoliti da njene građane bilo ko progoni sa KiM.

TOMISLAV

29.06.2022 22:57

Доста више политике дуплих стандарда. Србија мора све да испуни а драга стране не. Подвлачимо линију, нема више уступака.

Lupin

29.06.2022 22:57

Možda smo nekada bili otirač davne 2012 ali više svakako nismo, biće da ste se još tad zaigrali, lepo vam je Vučko sve objasnio.

Dambldor

29.06.2022 22:58

Au druže, pa ima li više kraja vašoj drskosti i bahatosti, lepo vam bar Vučić kaže, dokle bre vi mislite da možete da idete???

Ana

29.06.2022 22:58

Mnogi misle da mogu da nas maltretiraju, umemo da se branimo i ne damo na sebe. Srbe na Kosovu i Metohiji niko nece terati sa njihovih ognjista...dosta vise

Klara

29.06.2022 22:59

Nikada ali nikada nećemo dati našu svetu zemlju Kosovo i Metohiju! Bog je jedan i sve vidi. Kako seješ tako žanješ. To treba da znaju Albanci

TOMISLAV

29.06.2022 22:59

Ма нека си им сасуо у брк. Доста су се иживљавали над нашим народом.

Mimi

29.06.2022 23:01

Nema drzave Kosovo, postoji samo srpska autonomna pokrajina Kosovo i Metohija, kao neodvojivi deo Republike Srbije. Ne mogu "privremene instutucije" imaginarne tvorevine biti jace od zemlje sa visevekovnom tradicijom. Nikada nije bilo i nece biti.

Hogvorts

29.06.2022 23:02

Mi smo brate bili spemni da popustimo i resavamo, i da svi dole normalno zivimo, oni su toliko gramzivi da ne vredi. Ako si im rekao Vucicu sve, i tako cemo svi za tobom kako kazes!

Aleksandra

29.06.2022 23:02

Srbija vise nije slaba drzava i nikada nece odustati od KiM.

Traveler

29.06.2022 23:03

Ništa se tu ne treba ni dodati ni oduzeti kad on kaže, sve je apsolutno tako. Misle da mi treba da napravimo 101 ustupak, a oni 1. Lepo im je i skresao sve!

Garfild

29.06.2022 23:06

Ma mogu samo da sanjaju. A ni UN nisu priznale Kosovo. Kosovo je Srpsko. Tako je care, Srbija iznad svega.

Nikita

29.06.2022 23:06

Nezavisna država, ali malo sutra. O tome mogu samo da maštaju. Dobili su oni večeras jasnu poruku.

Tutan C Mon

29.06.2022 23:07

Ma Kurti je obican cobanin. Izasao iz sume i obukao odelo i tripuje da je nesto mnogo pametan. Da sve sastave od Skender Bega na ovamo, koji takodje nije bio njihov, nisu svi zajedno pametni kao Vucic, ali sa njima ocigledno jezikom pameti i razuma ne moze da se prica, vec onako kako oni najbolje razumeju, tako da u svemu ovome najvise ce napraviti oni stete svom narodu, jer nemamo ni nameru da se sklanjamo, a nismo sitni ni nejaki.

Mirjana

29.06.2022 23:17

Vučko je lepo odbrusio ovima sa Zapada i Albancima, KiM je naša zemlja, sastavni deo Srbije. To što oni imaju pogrešne predstave u svojim glavama je njihov problem.

Luna

29.06.2022 23:20

Odbrusio je Vučić ovima na Zapadu i Albancima tako da su se pušili, ne mogu oni da izađu s nama na kraj. Mi smo narod koji ima svoje korenje, imamo jake gene i ne damo svoje.

Filip

29.06.2022 23:22

Kosovo je srce Srbije. Ne damo ono što je naše. Borićemo za interese naše otadžbine.

Jelena

29.06.2022 23:24

Bilo je donekle očekivano licemerstvo Zapada. Kako uopšte može Srbija da prizna nezavisnost svoje teritorije? Godinama Vučić vodi diplomatsku borbu za očuvanje KiM, teritorijalnog integriteta, crkvene baštine i pre svega života Srba. To je dug koji imamo prema svakom pripadniku našeg naroda u zemlji i rasejanju.

Lela

29.06.2022 23:25

Zapad je mnogo puta do sad pokazao licemerje i neka znaju da za nas Kosovo nije nezavisna država.

Filip

29.06.2022 23:25

Kosovo je srce Srbije. Ne damo ono što nam pripada. Muka mi je od licemerja zapada.

Bogdan

29.06.2022 23:28

Znamo da smo u svakom pogledu iznad Kvinta-licemera, koji šire mržnju i kače se odvajkada kao pijavice na druge, a sve pod velom navodne demokratije, čovekoljublja, pravde, dogovora i ostalih vrednosti, o koje se ni očešali nisu! Samo, nažalost, još uvek nismo dovoljno jaki da ih zbrišemo, ali ima ko jeste!

Mina

29.06.2022 23:28

Kosovo je Srbija. Za razliku od Tadića Vučič ima hrabrosti da to kaže celom svetu.

Sansa

29.06.2022 23:28

Državnik koji zna da kaže kada je dosta i da ne da na svoju zemlju. Maksimalno smo bili korektbi u svemu ali treba da se zna kada je dosta! Svaka čast!

Fiha

29.06.2022 23:39

Vučić je bez uvijanja sve rekao svi a koji bi da ponižavaju Srbiju. Razumemo da nismo moćni ali nas niko neće podcenjivati jer razumemo šta nam spremaju

Ceca

30.06.2022 00:02

Jasan odgovor naseg presednika, zargonski( oduvao ih je) .nismo vise tikva bez korena koja je pognute glave bila 2012 godine

Maja

30.06.2022 00:36

Predsednik čini sve da održi mir i stabilnost, ispunjeno je sve sa naše strane a suprotna strana nije ispunila ništa od dogovoreno jer ima podršku Zapada. Srbija je stabilna zemlja i nećemo da se iko igra sa životima naših ljudi na KiM

Sena

30.06.2022 00:51

Podrška predsedniku Vučiću koji je uvek uz srpski narod na KiM, bez obzira na pritiske Zapada koji žele da unesu samo nemir.

Andrijana

30.06.2022 06:19

Ne pise nigde da je Kosovo nezavisno. Nigde nece ni pisati. Mi ne damo.

Red

30.06.2022 07:00

Predsednik Vučić im je odgovorio tako da nemaju nijedan jedini argument za svoje gluposti da odgovore. Spržio ih je govorom. Još se Dime.

Mišo N

30.06.2022 07:21

Srbija će sve preduzeti da zaštiti svoj narod koji živi na KiM i to moraju da znaju i Kurti i svi ostali.

Veso S

30.06.2022 07:23

Kosovo će postati nezavisna država samo ako to prizna Srbija, a to znači nikada.

marina

30.06.2022 07:30

Srbija je neutralna zemlja I vodi politiku mira i stabilnosti i integriteta. Do sada smo svojim odlukama i postupcima mnogo puta to i dokazali. Uvek je tako bilo i bice

Darko

30.06.2022 07:45

Vučić je jedini predsednik ikada koji je vrlo jasno i glasno rekao Zapadu šta misli o njima i njihovoj politici. Srbija više nije ona Srbija iz doba žutih, povijena i slaba. Mi smo danas jaka zemlja u svakom smislu te reči, pa samo neka nas diraju, dobiće odgovor. Bravo Vučiću, neka si im rekao sve !

Mala plava

30.06.2022 08:06

Srbija vise nece dozvoliti nove pogrome i proterivanje svog naroda,oduzimanje svoje zemlje,predsednik je bio izricit ostaje pri istom stavu i Srbija ce delovati kako bude morala ako krene narusavanje i nasilno oduzimanje njenih teritorija

zaklina

30.06.2022 08:37

Srbija je sada stabilna zemlja i nije vise ono sto je nekada bila!

Dušan

30.06.2022 08:45

Zapadne zemlje, većinom, su oduvek bile licemerne i na strani Albanaca.

Irenka

30.06.2022 09:02

Kosovo nije nezavisna država. Zato i postoje pregovori i još uvek traje borba za ovaj deo države

Sara

30.06.2022 11:01

Lepo im je Vučić rekao.Srbija više nije ista,jaka i stabilna boriće se za svoje.

Mija

30.06.2022 11:09

Srbe na Kosovu i Metohiji niko nece terati sa njihovih ognjista. Srbija više nije ona zemlja koju mogu svi da jašu kako im je volja. Danas smo samostalni i jaki i to zahvaljujući Vučiću.

Vlada S

30.06.2022 11:09

Приштина је донела нове одлуке на штету Срба на КиМ, и то нас доводи у ситуацију да преговори преко EU i SAD посредника више немају смисла. Бриселски споразум су само Срби поштовали а EU толерисала Приштину за "гажење" истих! Морамо заштитити права и опстанак Срба на Ким.

Mena

30.06.2022 11:10

Mislim da je dosta bilo svega. Dosta je bilo upiranja prstom u našu zemlju i naš narod, dosta je bilo maltretiranja, pretnje, proterivanje ljudi sa svojih ognjišta. Srbija je danas dosta snažnija i jača zahvaljujući Vučiću i sigurni smo da neće dozvoliti da se istorija ponavlja.

Goran

30.06.2022 11:15

Председник све објаснио!! Србија брани и ће браниће увек своје интересе и свој народ на Ким.

Maja

30.06.2022 11:17

KiM je sastavni deo Srbije, može zapad da diriguje kako hoće, mi ne damo, Vučić je totalno u pravu.

Kosta

30.06.2022 11:44

KiM je srce Srbije, KiM nam niko ne može oduzeti. Dok je naš narod tamo, naše svetinje, naša dedovina KiM će biti deo naše veličanstvene Srbije.

Pele

30.06.2022 11:48

Pametni nisu cim slusaju druge koji im diktiraju sta da rade.

stevo

30.06.2022 12:35

Kad su nezavisna drzava kao sto kazu Albanci,sto onda insistiraju na nasem priznanju tzv.Kosova?

Joka

30.06.2022 12:37

Vučić im je jasno dao do znanja! Neće dobro proći ako krenu sa haosom na Severu Kosova i Metohije. Nije Srbija više zemlja koja je bila do 2012.godine.

Fir

30.06.2022 12:51

E nek im je Vučić odbrusio,Srbija više nije slaba i neće dozvoliti Kurtijevo šenlučenje po KIM.

Taca

30.06.2022 12:56

Nigde ne pise da je Kosovo nezavisna drzava, to je lazna drzava zbog Kurtijevog licemerja.

Minja

30.06.2022 13:06

Sve je tacno rekao. Neka ne pokusavaju da nas gaze i ponizavaju, jer vise nismo ista zemlja kao 2012. Stacemo u zastitu naseg naroda.

Srdzan

30.06.2022 13:08

Mi imamo pravog I jako predsednika koji se bori za nasu drzavu i nas narod I nikad nece dati ono stoje nase.

Zorz

30.06.2022 13:38

Svaka cast Vucicu, tako se brani narod Srbije.

Jovana

30.06.2022 14:02

Treba da ih bude sramota, bravo za Vucica sto im je sve rekao!

Феђа

30.06.2022 14:04

Srbija nije više ona Srbija do 2012 godine, ne pretimo nikome, ali nedamo na sebe .

Љиљана

30.06.2022 14:30

Е нек им је Вучић рекао. Није Србија што је некад била. Сад је много јача.

Tats

16.07.2022 15:18

Doosta vise trpwti ponizenja evrope lepo sad je reme okrenitese rusima pozvati ceeli srbski narod sto radi u evropu zaposlitise u ogromnoj rusiji i kraj godima ista prica .imati laku zimu i jeftino leto