NEOČEKIVAN POTEZ Dritan Abazović otkrio stav Crne Gore prema SPC, pa pomenuo susret sa patrijarhom Porfirijem
Kolaž/EPA/FEHIM DEMIR/BORIS PEJOVIC

"Cilj je da se vidimo sa što više ljudi i to je sve što mozemo da uradimo i da bude u korist onoga sto relaksira odnose dve države", rekao je Abazović odgovarajući na pitanje da li planira tokom posete Beogradu zvanični susret sa srpskim patrijarhom.

Abazović je izrazio zadovljstvo što je predviđen veliki broj susreta u Beogradu i danas i sutra i ocenio da vremena za odmor nema.

"Verujem da ćemo do sutra uveče završiti dosta toga", rekao je Abazović.

Sve verske zajednice u Crnoj Gori imaće isti tretman

Premijer sam koji vodi evropsku i sekularnu državu, što znači da će sve verske zajednice u Crnoj Gori imati potpuno identičan tretnman, poručio je danas u Beogradu premijer Crne Gore Dritan Abazović.


Abzović je kazao da on ni jednom pitanju ne daje veći značaj, no što ono zaslužuje, te dodao da ne može da utiče na pojedince ili grupe koji smatraju da je to "top tema".

"Mi smo tu da svako pitanje koje je ostalo otvoreno u prethodnom periodu rešimo u skladu sa Ustavom i Zakonom", rekao je Abazović.

On je to poručio nakon sastanka sa premijerkom Srbije Anom Brnabić u Palati Srbija odgovarajući na pitanja novinara da li misli da će SDP izaći iz vlade i kakav stav očekuje od Demokratske partije socijalista povodom Temeljnog ugovora koji je juče u Crnoj Gori bio glavna tema i na udaru kritika, kao i da li misli da će te stranke prestati da pružaju podršku vladi.

Prema njegovim rečima što se tiče Temeljnog ugovora predstvnici DPS-a i SDP-a su bili upoznati sa tekstom nisu imali nikakvu primedbu na normativni deo.

"Ukoliko budem morao da saopštavam detalje ja ću ih saopštiti, ali ne za ovom govornicom, niti na ovom mestu. Mislim da je to naša interna tema", kazao je Abazović.

Objasnio je da su te stranke imale prilike da izraze svoje nezadovoljstvo i da ukoliko žele da preduzmu nešto u skladu sa njihovim ovlašćenjima, on kao premijer, nema ništa protiv.

Naglasio je da će se dok bude premijer voditi isključivo državnim interesima.

"Pojedinačni i partijski interesi me ne interesuju, a to se odnosi i na stranku čiji sam predsednik", poručio je Abazović.

Istakao je da je u cilju građana Crne Gore da se pitanje Temeljnog ugovora što pre zatvori i ocenio da je predloženi tekst potpuno u skladu sa Ustavom i Zakonom.

Naveo je da su danas otvorene neke ekonomske teme i izrazio želju da te teme ubuduće u Crnoj Gori budu prioritet.

Podsetio je da je pitanje Temeljnog ugovora pokrenuto 2012. godine i da je pitanje za prethodne premijere i vlade Crne Gore zašto to pitanje nije ranije rešeno.

"Ova vlada će ga rešiti ako bude bilo dobre volje i ako bude bilo sve u jednom duhu koji je potreban", kazao je Abazović.

Komentari (0)

Loading