PRVA LINIJA ODBRANE: Bravo za odluku! Vladimir Đukanović podržao odluku Vrhovnog suda SAD
Vladimir Đukanović - Privatna arhiva

Odluka je po mnogo čemu revolucionarna i predstavlja ozbiljnu pobedu tradicionalnog i verujućeg društva koje se gradi na istinskim hrišćanskim vrednostima. Svako ko je verujući čovek zna da samo Gospod ima pravo da ti život podari, kao i život da ti uzme. Onog momenta kada te Gospod prizove sebi tada je vreme da se pred Njega pojaviš.

Otuda svako drugi ko sebi da za pravo da nečiji život oduzima čini strahovit greh. Nema nikakve dileme da je abortus ubistvo, jer tek začeto dete ima pravo na svoj život, kao što ga ima svako kome je Bog život podario. Nasilan prekid nečijeg života je zapravo ono što zovemo ubistvom i zato Crkva abortus strogo zabranjuje. Ne postoji nikakva razlika u uzimanju života nekom ukoliko ga upucate pištoljem ili ako ga iščupate iz majčine utrobe. Kod abortusa je po mnogo čemu to i teži oblik jer tek začeto dete ne može da se brani.

Lično, veliki sam pristalica uvođenja u zakonske okvire zabrane abortusa, osim ako nisu u pitanju medicinski razlozi ili ako je začeće nastalo iz silovanja, mada i tako začeto dete trebalo bi da dobije šansu za život. Znam da će ovakav moj stav naići na tešku osudu raznoraznih frustriranih feministkinja koje su ovakvu odluku Vrhovnog suda SAD dočekale sa nevericom.

No, meni je drago što one šize, jer osim patološke mržnje i agresivnosti, kao i idiotskog komentara da svaka žena ima pravo šta će da radi sa svojim telom, u tim stavovima nema ničega. Stav da svaka žena ima pravo da radi sa svojim telom šta hoće je sulud, jer ako bismo to tako gledali, pa možda ni one same ne bi nastale.

Zamislite da su njihove majke tako razmišljale i da su se odlučile da prekinu trudnoću dok su njih u stomaku nosile. Možda svako ima pravo da čini sa svojim telom šta hoće, ali nema pravo da ubija drugo telo. Momentom začeća to su dva tela, dve duše, dva srca... Niko nema pravo da drugom uskrati pravo na život.

Nadam se da će ova odluka Vrhovnog suda u SAD značajno uticati na brojne evropske zemlje da nešto slično uvedu u svoje sisteme, mada su, recimo, Poljska i Mađarska uveliko to počele da čine. Što se nas Srba tiče, svakako nas je sve manje i mora se hitno krenuti u realizaciju razgovora sa ženama koje eventualno žele da nasilno prekinu trudnoću.

Verujem da posle svakog razgovora, pa i prikazivanja filmova o tome kakav je to strašan oblik ubistva i koliki je to greh, većina njih će odustati od prvobitne namere. Natalitet je nešto na čemu moramo intenzivno da radimo, a realno ne postoji veća sreća od novorođenog deteta kada na ognjištu zakmeči. Zato bih voleo da se po ovom primeru ugledamo na SAD i da usvojimo i kod nas zabranu abortusa.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading