PREDSEDNIK SRBIJE NA OTVARANJU AERODOROMA ROSULJE Vučić će sutra obići i radove na Moravskom koridoru
FOTO: TANJUG/JADRANKA ILIĆ

Predsednik će, tokom posete Rasinskom okrugu, najpre obići radove na izgradnji deonice auto-puta Pojate-Preljina nazvanog Moravski koridor, najavila je pres služba predsednika Republike.

Posle obilaska radova na izgradnji auto-puta, Vučić će u 11 časova prisustvovati ceremoniji svečanog otvaranja aerodroma Rosulje.


Aerodrom Rosulje kod Kruševca će biti otvoren nakon dve godine izgradnje u koju je Vlada Srbije uložila 342 miliona dinara.

Aerodrom se prostire na površini od 40 hektara i uz aerodromsku zgradu i hangar poseduje rulnu stazu i pistu dužine 820 metara.

Nosiće kodnu oznaku 2B, što znači da će na njega moći da sleću avioni s rasponom krila do 24 metra, u šta spadaju sportski i manji avioni poput pajpera, cesne, manjeg lir džeta, laste i sličnih letelica koje imaju do 10 sedišta.

Direktor Javnog preduzeća Aerodromi Srbije Mihajlo Zdravković izjavio je da su Rosulje pravljene po standardima za avione ATR, što znači da će u budućnosti, sa produženjem piste, moći da se koristi za regionalni saobraćaj.

Najavio je da će za svečano otvaranje biti priređen aero-šou u kome će učestvovati nekoliko aviona i helikoptera kao i padobranci.

Aerodrom "Rosulje" nalazi se na 5,5 kilometara od centra Kruševca, na visoravni Jasikovica, na kojoj ima magle samo pet dana u godini i to tokom januara meseca.

Predsednik Vučić će na Moravskom koridoru obići radove na izgradnji mosta preko Zapadne Morave koji se nalazi na deonici 1 budućeg auto-puta, od Pojata do Kruševca, rečeno je Tanjugu u Ministarstvu građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture.

Izgradnja ovog objekta, čija je dužina oko 500 metara, počela je krajem prošle godine i do sada je završeno više od polovine planiranih radova.

Dužina Moravskog koridora je 112 kilometara, na njemu se gradi 88 mostova i nadvožnjaka, 29 podvožnjaka i 11 petlji, a biće i uređen tok Zapadne Morave.

Radove izvodi tursko-američki konzorcijum Behtel Enka, a vrednost radova je 745 miliona evra.

Saobraćajnica je projektovana za brzine do 130 kilometara na sat i biće prvi domaći digitalni auto-put.

Kada bude završen spajaće auto-put Beograd-Niš sa autoputom "Miloš Veliki" i povezaće veći broj lokalnih samouprava u centralnoj Srbiji, a od njega se očekuje da doprinese novim investicijama, zapošljavanju i znatnom povećanju standarda stanovnika ovog dela Srbije.


 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading