PREDSEDNIK U BRISELU  Aleksandar Vučić: Mi želimo da budemo dobre komšije (VIDEO)
Foto: EPA-EFE/Georgi Licovski

 

Stigao je predsednik Vučić

Govoreći o pritiscima na Srbiju, predsednik je rekao:

- Prošla su vremena u kojima nezavisne i slobodne države neko može da ucenjuje. Mi smo ovde došli kod prijatelja. Verujem u evropsku budućnost i Srbije i regiona. Zajedno ćemo se sa našim prijateljima iz regiona boriti za tu evropsku budućnost, ali poštujući sebe. Zajednički možemo nogo toga da uradimo. To da smo uplašeni i to da smo mi mnogo mali, a neki mnogo veliki, to ostavite, to su priče za malu decu. Severna Makedonija je nama bratska zemlja. Mi ništa od vas ne tražimo i ne očekujemo, samo da ubrzano razvijamo naše prijateljske i bratske odnose i verujem da ćemo uvek i na evropskom putu i na svim drugim putevima biti zajedno - rekao je Vučić.

Nakon toga, komentarisao je stav Srbije o Ukrajini.

"Podržavamo teritorijalni integritet Ukrajine, kao što i podržavamo teritorijalni integritet Srbije, što nije slučaj s nekim državama EU, ali o tome ćemo isto pričati danas. Kada je reč o dodeli kandidatskog statusa BiH, uvek smo za napredak svih zemalja na EU putu", poručio je Vučić.

 

Na pitanje kako gleda na izjave hrvatskih zvaničnika da "Srbija više ne može da sedi na dve stolice", predsednik je rekao:

- Srbija sedi na svojoj stolici.I nisu vaš premijer i vaš predsednik ti koji će da vode politiku Srbije, već građani Srbije preko svog rukovodstva. Čestitam im na tome što bi voleli da vode politiku Srbije, jer to pokazuje naš značaj i želim im sve najbolje.

Na pitanje kako komentariše izjavu Olafa Šolca da očekuje da Srbija prizna Kosovo, Vučić je bio jasan.

"Ja sam mu rekao da mi to ne očekujemo".

- Mi smo do sada već sto puta pozivali druge zemlje. Uvek je postojalo samo jedno pitanje gde su drugi, gde su bili drugi. Mi postajemo sve snažniji jer smo počeli da verujemo u sebe i znamo da nam je potrebno da održimo mir u regionu. Pogledajte samo jedan dan borbi u Ukrajini, ne želimo da vidimo to na Balkanu ponovo. Ne potcenjujte našu inicijativu jer ona zbližava nacije-poručio je Vučić.

- Ovo je u najmanju ruku  bilo manje neprijatno iskustvo nego za njih dvojicu. Želeo sam da pokažem našu posvečenost Albaniji i severnoj Makdeoniji, a onisu bili od velike pomoći Srbiji. Mi želimo da budemo dobre komšije. Videćete tokom zimske sezone ko će biti prvi ko će pružati pomoć vašim zemljama. To je ljubazno ponašanje. Oni govore o zapadnom Balkanu stalno a ponekad ne shvataju šta je to zapravo. Potrebno je da budemo zajedno, osećam se dobro jer smo ovde zajedno - poručio je on. 

 

 

Stigao je i Edi Rama, premijer Albanije

Premijer Albanije Edi Rama rekao je danas, po dolasku na Samit EU-Zapadni Balkan, da je sramotno što je jedna zemlja NATO, Bugarska, "kidnapovala" dve druge članice, Severnu Makedoniju i Albaniju, na njihovom evropskom putu.

Rama je novinarima kazao da je ovo novi dan u Evropi, ali ne i u Bugarskoj.

On je rekao da Albanija zna da na evropskom putu uvek ima neka Bugarska, ali da neće menjati svoj kurs, da će nastaviti da gradi Evropu u svom domu.

"Otvoreni Balkan" je realni odgovor na situaciju u kojoj put integracije nastavljamo jer nemamo alternative, dodao je on.

Upitan da li treba Kosovo da se priključi "Otvorenom Balkanu", Rama je odgovorio da je ta incijativa otvorena za sve.

Albanija, prema njegovim rečima, radi svoj deo posla, sprovodi reforme i nastaviće ne samo zato što to traži Brisel, već zato što to naša deca traže od nas.

Na pitanje da li podržava status kandidata za Ukrajinu, Rama je podsetio da je Severna Makedonija 17 godina kandidat, Albanija osam, i da Ukrajinci ne bi trebalo da gaje mnogo iluzija.

Počelo je zajedničko obraćanje predsednika Srbije Aleksandra Vučić i premijera Severne Makedonije i Albanije Dimitra Kovačevskog i Edija Rame.

Premijer Albanije Edi Rama je rekao da se oseća duboku tugu za EU.

- Žao mi ih je i nadam se da možemo da pomognemo - rekao je Rama.

On kaže da je Šarl Mišel rekao liderima Zapadnog Balkana da imaju 3 minuta za razgovor i da to nije bilo dovoljno. Kaže da se osećao loše jer u Brisel dolaze kao gosti, a ne kao Evropljani.

Rama podseća da je Severna Makedonija već 17 godina kandidat za članstvo EU i da je čak promenila ime, a Albanija čeka 8 godina.

- Zamislite da Francuska promeni ime - rekao je Rama. On je rekao da je "Bugarska sramota", ali da ona nije jedini razlog za zaustavljanje procesa širenja EU.

Ističe da će, i pored svega, zemlje Balkana biti u EU. Takođe, založio se i za viznu liberalizaciju za lažnu državu Kosovo.

On kaže da je u Srbiji popularnost Vladimira Putina veoma velika i ističe da ne razume da se Srbija pritišće do krajnih granica u pogledu sankcija Rusiji.

- Srbija nije u poziciji da postigne stvari veoma brzo i ako pritisnemo Srbiju, mogli bismo to da platimo evropskom budućnošću Srbije - kazao je Rama.

On kaže da Albanci imaju veliku veru u EU, bez obzira na ponašanje Brisela.

- Evropa je naša religija, Evropa nije Brisel - rekao je premijer Albanije.

 

Zajedničko obraćanje Vučića, Rame i Kovačevskog

 

Nakon Samita, Vučić je održao zajedničku konferenciju za novinare sa predsednikom Vlade Albanije Edijem Ramom i premijerom Severne Makedonije Dimitrom Kovačevskim

Obraćanje predsednika Vučića

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da se Srbija, Severna Makedonija i Albanija razumeju.

- Još jednom se ništa nije dogodilo. Verujem da naši prijatelji iz Skoplja i Tirane zaslužuju početak pregovora. To je neophodno jer su obe zemlje ispunile sve zahteve EU.

On je rekao da je Srbija povećala trgovinsku razmenu sa EU za više od 30 odsto.

 

- Neizmerno smo zahvalni Šarl Mišelu i svima onima koji su nas podržali na našem evropskom putu. Diskutovali smo o svemu i zato je potrebno da prihvatimo inicijativu Makrona, a ona će značiti formiranje nove političke zajednice. To je dobar način za nas da se naš glas čuje - rekao je Vučić.

Predsednik kaže da je bio izložen pritisku povodom neuvođenja sankcija Rusiji.

On ističe da je od ljudi iz službe dobio informaciju da je 2629 članaka je odštampano u evropskim medijima u Srbiji nakon "ruskog napada" o tome da "Srbija ugrožava ceo region Zapadnog Balkana, suverenitet tzv. Kosova", ali se ništa nije desilo.

- Moje pitanje za vas je da li ste čuli izvinjenje ovih medija o izmišljotina koje su oni prenosili građanima - rekao je predsednik Srbije.

Ističe da je u obavezi da se ponaša u skladu sa zaključcima Saveta za nacionalnu bezbednosti i zahvalan je onima iz EU koji su želeli da nas čuju.

Kaže da formiranje Otvorenog Balkana nije ideja Viktora Orbana, ali ni Vladimira Putina.

- Tri balkanske nacije su sele i pronašle su rešenje, barem za neke od naših problema. Da li je to zabranjeno i da li bi to trebalo zabraniti? - pitao je Vučić.

Dimitar Kovačevski obraćanje

Kovačevski je na početku obraćanja poručio da je da je na Samitu diskutovano o raznim pitanjima od interesa. S obzirom na okolnosti, kako je rekao, izrazio je nezadovoljstvo procesom pristupanja EU Severne Makedonije koja je kandidat već 10 godina.

- Neophodno je da se započnu pregovori što pre. Biću otvoren i direktan, ono što se dešava je ozbiljna pretnja po kredibilitet Severne Makedonije i ne može ceo region da bude zaglavljen jer države EU ne mogu da odblokiraju blokirano. Severna Makedonija rešava mnoga pitanja, posvećeni smo tome da se nađu zajednička rešenja i sa istom idejom smo ušli u pregovore sa Bugarskom - rekao je Kovačevski na konferenciji za medije.

Ističe i da je Bugarska rešila da se vrati u prošlost i uvede blokadu koja ne odgovara nikome. - Severna Makedonija je uradila mnogo i vreme je da EU ispuni obećanja, pre nego što iznese nova - rekao je Kovačevski.

- Uvek na prvo mesto stavljamo strateške interese zemlje, niko ne sme ništa da nam nameće, a sada je vreme da EU učini korak. Mi ćemo kroz Otvoreni Balkan evropeizirati naše društvo i ovo je korak dalje ka pridruživanju evropskoj porodici naroda - rekao je Kovačevski.

Ova inicijativa, dodaje, nije zamena za punopravno članstvo u EU.


 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading