STEŽE SE OBRUČ Neko ipak reagovao na teške optužbe bivše državne sekretarke: Više tužilaštvo proverava Malog Sentu zbog droge?!
Alo

 

Postupanje tužilaštva i SUK-a neophodno je radi provere navoda bivše državne sekretarke MUP-a Dijane Hrkalović datih medijima, koji sami po sebi nisu relevantni za pokretanje krivičnog postupka, ali zahtevaju odgovarajuću proveru, navodi se u saopštenju tog tužilaštva.

ŽALI BOŽE...

Dijana Hrkalović je, gostujući u emisiji na TV Objektiv u subotu, navela pored ostalog da ima zanimljiva saznanja o tome šta Milenković radi ovih dana, optužujući ga da radi sa drogom.

- Živim povučeno, ali razne informacije dođu do mene. Čujem da on već neko vreme radi drogu. Ovde čisti, ovde radi. Zasad su to još štura saznanja, ali nisu nekredibilna - navela je Hrkalovićeva.

STEŽE SE OBRUČ Neko ipak reagovao na teške optužbe bivše državne sekretarke: Više tužilaštvo proverava Malog Sentu zbog droge?!

Alo

 

 

Slobodan Milenković, među prijateljima ali i policajcima, poznatiji kao Mali Senta (njegov otac je Slobodan Milenković Senta, nekadašnji telohranitelj Slobodana Miloševića), pomenut je u svedočenju Dijane Hrkalović i kao neko ko je sa tadašnjim ministrom policije Nebojšom Stefanovićem montirao aferu „Jovanjica“.

Cilj je, kako je otkrila Hrkalovićeva, bio samo jedan: da se naudi Andreju Vučiću, rođenom bratu predsednika Srbije. Za to eventualno delo, međutim, nadležno je Tužilaštvo za organizovani kriminal (TOK), koje je u skandaloznom saopštenju konstatovalo da Dijana Hrkalović, iako nekada najbliža Stefanovićeva saradnica, nije kredibilan svedok čije bi navode valjalo proveriti.

- Žali bože takve institucije - poručio je juče advokat Hrkalovićeve Vladimir Đukanović, ocenjujući nepostupanje TOK. Kako je rekao, saopštenje TOK je skandalozno.

STEŽE SE OBRUČ Neko ipak reagovao na teške optužbe bivše državne sekretarke: Više tužilaštvo proverava Malog Sentu zbog droge?!

Alo

 

 

- Neće da se bave Stefanovićem, a ima indicija da su izvršena ozbiljna krivična dela. Po zakonu dužni su da nešto pokrenu po službenoj dužnosti. Prema državnim organima može da postupa samo to tužilaštvo. Ako ništa drugo, trebalo je da izdaju nalog za prikupljanje obaveštenja - konstatovao je Đukanović, dodajući da je TOK svojim saopštenjem abolirao Stefanovića od bilo kakve istrage, pre svega jer je to tužilaštvo jedino nadležno.

OGROMNA ULOGA

Svetozar Vujačić, advokat i specijalni savetnik ministra policije, naglašava da je nečuveno kako radi tužilac za organizovani kriminal u slučaju Stefanovića.

- To nema nikakve veze sa pravom. Jer kad on za iskaze Dijane Hrkalović, koji su strašni, optužujući za Stefanovića, kaže da nemaju nikakvu dokaznu snagu, to je užasno. Prvo, tužilac nema pravo da ceni da li nešto ima dokaznu snagu ili nema. Po zakonu, kad do tužioca dopre vest ili saznanje da je neko učinio krivično delo, a do njega je došlo to saznanje čim daje izjave, on je dužan da pokrene postupak i istraži sve okolnosti na koje je Hrkalovićeva ukazala. U zavisnosti od toga, tužilac kasnije podiže ili ne podiže optužnicu. A da li neki dokaz ima dokaznu snagu ili ne, može da odluči jedino i isključivo sud. Morali su bar da zatraže od policije prikupljanje obaveštenja - ističe Vujačić, i zaključuje:

- Uloga Malog Sente je ogromna u celoj ovoj priči, a razotkrivanje afere „Jovanjica“, u smislu pakovanja Andreju Vučiću, ključno je za rasvetljavanje celog slučaja. 

Samo je TOK nadležan za Stefanovića

 

U odgovoru na pitanja Alo!, Više javno tužilaštvo (VJT) u Beogradu saopštilo je da je Tužilaštvo za organizovani kriminal nadležno za ministra odbrane Nebojšu Stefanovića i samo ono može da pokrene postupak.

- TOK postupa pred Posebnim odeljenjem za organizovani kriminal i njegova nadležnost je uređena Zakonom  o organizaciji i nadležnosti državnih organa u suzbijanju organizovanog kriminala, terorizma i korupcije. TOK postupa i kod krivičnih dela protiv službene dužnosti kada je okrivljeni, odnosno lice kojem se daje mito, službeno ili odgovorno lice koje vrši javnu funkciju na osnovu izbora, imenovanja ili postavljenja od strane Narodne skupštine, predsednika Republike, Vlade, opšte sednice Vrhovnog kasacionog suda, Visokog saveta sudstva ili Državnog veća tužilaca - navode iz VJT, i dodaju da oni postupaju pred svim ostalim krivičnim odeljenjima Višeg suda u Beogradu.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading