PRLJAVA STRATEGIJA Predstavnik BiH Sven Alkalaj u Njujorku spremio sramnu rezoluciju: Srbima bi da stave žig genocidnog naroda!
Alo

Stalni predstavnik Bosne i Hercegovine u UN Sven Alkalaj, koji odavno zastupa samo bošnjačke interese, podneće inicijativu kojom će tražiti da Generalna skupština UN osudi navodni genocid u Srebrenici. Na ovu inicijativu, naravno, teško da se odlučilo samo Sarajevo, bez dogovora sa svojim međunarodnim mentorima.

NELEGALNA ODLUKA

Alkalaj, pozivajući se na presude generalima Ratku Mladiću i Radislavu Krstiću, traži da se 11. jul proglasi za svetski dan „genocida“, a da se Republika Srpska označi kao tvorevina nastala na tom zločinu!

U rezoluciji koju sprema Alkalaj za Generalnu skupštinu, namerno izbegavajući Savet bezbednosti, gde bi Rusija ili Kina mogle staviti veto, stoji da „UN treba da osudi genocid u Srebrenici“.

- UN takođe treba da osude i traže najstrože kažnjavanje svakog negiranja genocida - navodi Alkalaj.

Dragomir Anđelković, politički analitičar, tvrdi da ovo nije inicijativa BiH:

PRLJAVA STRATEGIJA Predstavnik BiH Sven Alkalaj u Njujorku spremio sramnu rezoluciju: Srbima bi da stave žig genocidnog naroda!

Alo

 

 

- To je uzurpacija muslimanskih predstavnika u diplomatiji. BiH takvu inicijativu nikad ne bi podnela zato što se RS ne bi složila. Takve odluke se donose na nivou Predsedništva, međutim, muslimani u diplomatiji i u drugim organima samoinicijativno nastupaju na taj način kao da je Bosna njihova. Time najbolje šalju poruku Srbima da ih doživljavaju kao nacionalnu manjinu, a ne konstitutivni narod. Tako da je to nelegalna odluka, ali nažalost, Zapad vrlo često nelegalne muslimanske postupke prihvata kao legalne. Njima je cilj da predstave RS kao „genocidnu tvorevinu“, da Srbiju optuže za „genocid“. To je u najvećoj meri delovanje Sarajeva, koje traži podršku od bilo koga. Mislim da je to ipak njihova inicijativa, ali će je svakako i Britanci i Amerikanci podržati.

JAK PRITISAK

Živadin Jovanović, bivši šef diplomatije Jugoslavije, smatra da su iz jednog centra aktivirani svi protivnici Srbije i da oni koordinisano izlaze sa raznim inicijativama koje treba da naruše međunarodni ugled i kredibilitet Srba i Srbije: 

PRLJAVA STRATEGIJA Predstavnik BiH Sven Alkalaj u Njujorku spremio sramnu rezoluciju: Srbima bi da stave žig genocidnog naroda!

Alo

 

 

- Ovo vidim upravo u tom kontekstu. Te rasprave u GS UN, ta dokumenta imaju i neki politički značaj, ako do toga i dođe, ne verujem da će dobiti potrebnu većinu, ali u svakom slučaju, to je jedan signal za srpsku diplomatiju da se angažuje i suprotstavi se. U krajnjoj liniji to je delo onih centara moći koji žele da Srbija napusti svoju nezavisnu spoljnu politiku, vojnu neutralnost i da se prikloni pritiscima i uvede sankcije Rusiji, prizna takozvano Kosovo, tu kriminalnu tvorevinu, za pravnu i da odustane od Dejtonskog sporazuma. Rezolucije Generalne skupštine UN, za razliku od odluka Saveta bezbednosti (poput Rezolucije 1244 o Kosovu, koju je doneo SB), nisu obavezujuće, ali u međunarodnim odnosima imaju i te kakvu specifičnu težinu.

Ciljevi rezolucije

 

- dovesti ceo svet u zabludu da su Srbi počinili navodni genocid

- na osnovu  toga objasniti da je RS zločinačka tvorevina nastala na „genocidu“

- tražiti od međunarodne zajednice reviziju Dejtonskog sporazuma

- konačan cilj je ukidanje Srpske, ili makar oduzimanje RS svih važnijih ovlašćenja

Kompletan tekst Alkalajeve rezolucije 

 

1. Odluka da se 11. jula obeležava Međunarodni dan sećanja na genocid u Srebrenici 1995. godine.

2. Osuđuje se bez rezerve svako negiranje genocida i apeluje se na sve članice da se uklone takve pojave kroz razvijanje edukativnih programa kroz koje će se budućim generacijama objasniti genocid da bi se sprečili neki budući genocidi.

3. Podstiču se sve članice UN i druge relevantne međunarodne i civilne organizacije da nadgledaju međunarodni dan sećanja, uključujući specijalno nadgledanje i aktivnosti o sećanju na žrtve genocida u Srebrenici.

4. Naglašava se važnost završetka procesa pronalaska i identifikacije ostataka žrtava genocida i njihove sahrane, s poštovanjem i daljim gonjenjem svih odgovornih za genocid u Srebrenici.

5. Poziv svim zemljama da rade u skladu sa Konvencijom o prevenciji i kažnjavanju za zločine o genocidu kako bi se osiguralo da se ne ponovi zločin kao onaj koji se desio u Srebrenici 1995.

6. Zahteva se od generalnog sekretara da ukaže na važnost rezolucije svim zemljama članicama UN i civilnim organizacijama.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading