SRBIJA SA ZAPADA NABAVLJA NAJMOĆNIJE HELIKOPTERE Vulin obradovao naciju velikom najavom (VIDEO)
Foto: Ilustracija

Ministar unutrašnjih poslova istakao je da "zahvaljujući odgovornom upravljanju našom državom od strane predsednika Srbije Aleksandra Vučića, MUP može da se pohvali najsnažnijom helikopterskom flotom na čitavom Balkanu, te da u Srbiju uskoro stižu tri nove "Super Pume".

"Veoma brzo, tri "Super Pume" će doći u našu Srbiju. Srbija sa najsavremenijim i verovatno najboljim helikopterom na svetu u svojoj klasi, samo pokazuje koliko je ojačala i koliko je osnažila", saopštio je Vulin.

"Predsednik Aleksandar Vučić kada je preuzeo brigu i odgovornost za upravljanje Srbijom nije mogao da se pohvali ovakvom helikopterskom flotom, a evo sada nakon nekoliko godina njegovog mandata i njegove brige o našoj zemlji, možemo da kažemo da i Ministarstvo unutrašnjih poslova ima bez svake sumnje najsnažniju helikoptersku flotu na čitavom Balkanu“, poručio je Vulin.

On je objasnio da će "Super Pume" biti opremljene vedrima za gašenje požara, imaće dvostruku namenu, baš kao što svaki naš helikopter može da posluži i u odbrani zemlje kada je to potrebno.

"Naši piloti i naši mehaničari su prošli sve obuke i čim helikopteri stignu u Srbiju, a biće to veoma brzo, moći će da ih koriste", rekao je Vulin.

Treba, kako kaže, da budemo ponosni na Srbiju kakva je danas, jer "ovo ni mnogo bogatiji i razvijeniji od nas ne mogu da obezbede za sebe".

"Ovo je dokaz kada se nešto planira, kada se nešto radi razmišljajući unapred, kako jedna zemlja napreduje i uostalom kako Ministarstvo unutrašnjih poslova napreduje“, istakao je ministar policije.

Ovom prilikom, Vulin se sastao s najvišim predstavnicima kompanije „Erbas“ sa kojima je i obišao pogon za proizvodnju najnovijih helikoptera, kao i deo u kojem se odvija program „Super Puma“.

Komandant Helikopterske jedinice MUP-a Nenad Nedić istakao je da je zahvaljujući odnosu državnog rukovodstva na čelu sa predsednikom Vučićem prema MUP-u, helikopterska flota izuzetno modernizovana, kao i da je "Super Puma" tip helikoptera koji daleko premašuje kapacitete ostalih helikoptera koje MUP ima u svojoj floti.

"Danas prisustvujemo završetku letačke obuke pilotskog sastava za novi tip helikoptera za Helikoptersku jedinicu MUP-a i kao što vidite ovo samo predstavlja završetak modernizacije flote koja je počela od pre nekoliko godina, zahvaljujući odnosu državnog rukovodstva prema samoj jedinici i prema celom Ministarstvu", rekao je Nedić.

On je kazao da ono što izdvaja trenutno helikopter jeste da će svojim kapacitetima daleko nadmašiti kapacitete starih helikoptera, koji su ponavljam još uvek u upotrebi i uvek su operativni da posluže i u različitim operacijama spasavanja i gašenja požara.

"Ovaj helikopter se izdvaja po tome što će operativnost same jedinice, a samog Ministarstva daleko povećati, jer kapacitet podvesnog vedra koje iznosi 4,5 tona daleko premašuje one kapacitete koje je Ministarstvo nekada imalo“, poručio je Nedić.

Komandant Nedić je istakao da je "Super Puma" najbolji tip helikoptera u svojoj klasi.

"Definitivno možemo reći da predstavlja najbolji tip helikoptera koji se nalazi u svojoj klasi. Daleko premašuje sve kapacitete ostalih helikoptera koji se trenutno nalaze u floti samom činjenicom da kapacitet ljudi koji može da se smesti u njega jeste 22 osobe i ponavljam samo podvesno vedro koje iznosi čak 4,5 tone, dok na primer i podvesna kuka može prevesti teret težine do pet tona“, objasnio je Nedić.

Komentari (0)

Loading