ALEKSANDAR ŠAPIĆ GRADONAČELNIK Beograd dobio novo rukovodstvo (FOTO)
Tanjug/Sava Radovanović

Sednica Skupštine grada Beograda na kojoj je izabran novi - 68. gradonačelnik, počela je oko 10.30.

Sednica je počela sa oko pola sata zakašnjenja, a u sali je prisustvo prijavilo 99 odbornika.

Na samom početku je usvojen dnevni red i odmah posle toga je proglašena pauza od 20 minuta kako bi se utvrdili mandati novih odbornika.

Rasprava je trajala skoro do 17 časova kada se pristupilo glasanju.

ALEKSANDAR ŠAPIĆ GRADONAČELNIK Beograd dobio novo rukovodstvo (FOTO)

Tanjug/Sava Radovanović

 

Na samom početku sednice za reč su se javili odbornici "Ujedinjenih", koji smatraju da "u ovom trenutku nema kvoruma", a zatim su izašli sa sednice. Odmah posle njih, salu su napustili i odbornici "Ne davimo Beograd", ali su potpisom potvrdili prisustvo.

Predstavnici "Moramo", "Ujedinjenih", Narodne stranke i Zavetnika napustili su, na početku sednice, salu u kojoj se održava sednica Skupštine grada Beograda. Od opozicionih odbornika ostali su samo oni na listi NADA.

Međutim, tokom rasprave, vratili su se u salu i učestvovali u debati.

Odbornici su se, potom, izjasnili tajnim glasanjem.

Procesom glasanja odbornika, za novog gradonačelnika Beograda izabran je kandidat vladajuće koalicije Aleksandar Šapić.

Novo rukovodstvo grada izabrano je sa 57 od ukupno 110 odborničkih glasova.

Pogledajte fotografije sa događaja:

Prema proceduri, gradonačelnika predlaže predsednik Skupštine grada, a kandidat zatim odbornicima predstavlja svoj program i tim, zamenika gradonačelnika i članove Gradskog veća.

Predsedništvo SNS

Predsedništvo SNS je u četvrtak, većinom glasova, usvojilo predlog Gradskog odbora stranke u Beogradu da Šapić bude kandidat za gradonačelnika, a predlog za zamenika gradončelnika je Vesna Vidović, takođe iz SNS.

"Dobili smo vecinsku podršku građana Beograda na izborima, poverenje za sledeći mandat da vodimo dalje grad. Smatramo da ce njih dvoje funkcionisati kao dobar tim", obrazložila je tada predlog stranke potpredsednica SNS Ana Brnabić.

Pogledajte još detalja ovog događaja:


Opozicione stranke u beogradskom parlamentu još ranije su najavile da neće podržati predlog da Šapić postane gradonačelnik.

Vesna Vidović zamenik gradonačelnika Beograda

Velike promene praktično su najavljene i izborom Vesne Vidović (33) za Šapićevu zamenicu. Reč je o master vaspitačici, dugogodišnjoj članici SNS, pomoćnici direktora predškolske ustanove “Savski venac”, od 2018. godine odbornica u Skupštini grada Beograda, ali ruku na srce osobi koja definitivno nije bila u prvom planu, pa čak se nikada nije eksponirala ni na sednicama prestoničkog parlamenta.

Ko je Aleksandar Šapić?

Aleksandar Šapić je bivši srpski vaterpolista koji je posle okončanja profesionalne karijere počeo da se bavi politikom.  Od 2012. godine obavlja funkciju predsednika opštine Novi Beograd, a od maja 2021. godine je potpredsednik Glavnog odbora Srpske napredne stranke (SNS).

Rođen je 1. juna 1978. godine u Beogradu. Živi i radi u rodnom gradu. Tokom profesionalne sportske karijere osvojio je dve bronze na Olimpijskim igrama, jednu za reprezentaciju tadašnje Savezne Republike Jugoslave i jednu za selekciju Srbije.

Pod zastavom tadašnje državne zajednice Srbije i Crne Gore na Olimpijskim igrama 2004. godine osvojio je srebrnu medalju. Sa svetskih prvenstava ima jednu zlatnu, jednu srebrnu i dve bronzane medalje. Osvojio je tri zlata i dva srebra na evropskim prvenstvima, te četiri zlatne i jednu srebrnu medalju Svetske lige.

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (2)

Loading
Nina

20.06.2022 19:21

Neka mu je sa srecom. Na Novom Beogradu se dobro pokazao, a nadam se da ce i kao gradonacelnik. Uostalom to je grad u kojem je rodjen i ziveo, iz kog je postizao sve svoje uspehe. I pobornik sam da gradonacelnik bilo kojeg grada ili predsednik opstine bude onaj ko se tu rodio ili odrastao. A ako ne bude valjao, menjacemo ga

Nina

20.06.2022 20:33

Puno uspeha gradonačelniku Beograda na novom radnom mestu! Biće mnogo izazova, ali verujem da će ih on uspešno rešiti!