GORAN VESIĆ O SEDNICI PREDSEDNIŠTVA SNS, PLANOVIMA, POLITIČKIM DEŠAVANJIMA I REZULTATIMA KOJE JE OSTVARIO: Rešavam probleme od kojih su drugi bežali!
Goran Vesić / Alo!

Dan nakon toga on je u ekskluzivnom intervjuu za Alo! govorio o planovima, rezultatima koje je postigao, pritiscima na Srbiju da uvede sankcije Rusiji. Na početku razgovora prokomentarisao je i to što je SNS predložila da kandidat za gradonačelnika bude Aleksandar Šapić.

- Sve što imam da kažem o odlukama i personalnim rešenjima kažem to otvoreno na stranačkim organima. Nikada o tome ne govorim javno. Nakon što stranka donese odluku, imam obavezu da tu odluku poštujem. Odluka o kandidatu za gradonačelnika je doneta i tu prestaje svaka priča.

 Da li ste na Predsedništvu stranke glasali za Šapića?

- Nije pristojno da govorim o tome kako je ko glasao na odlučivanju unutar stranke. Predsedništvo SNS donelo je odluku da Šapić bude kandidat i za taj predlog glasaće svi odbornici naše stranke.

Kakvi su vaši dalji planovi, vidite li sebe u novoj vladi?

- To nije pitanje za mene, već za moju stranku. To zavisi od toga da li je stranka bila zadovoljna mojim dosadašnjim radom ili ne. Poslednjih osam godina vršio sam javnu funkciju i trudio se da to radim najbolje u interesu građana. Zahvalan sam predsedniku Vučiću na toj prilici jer nema veće časti od toga da radite za svoj narod i svoju zemlju.

Koji resor bi vam bio zanimljiv, s obzirom na to da ste se u gradu bavili operativnim poslovima, te da ste svakodnevno bili na terenu?

- Svaki posao shvatam ozbiljno i radim ga najbolje što mogu. I kada su svi govorili da nije moguće rešiti neki problem, ja nisam odustajao. Setite se Bloka 37 i pokušaja izgradnje monstrum zgrade. Uspeo sam da rešim taj problem kada su drugi od njega bežali, a bilo je nadležnijih od mene. Tako ja shvatam svoj posao. Spreman sam da se borim za građane. U Beogradu gotovo svi imaju moj broj telefona, komuniciram sa građanima i preko društvenih mreža i na terenu, i zajedno smo rešili mnoge probleme i unapredili život u našem gradu. Šta god da budem radio, vodiću se istim principima kao i do sada - danonoćni rad, posvećenost i fokus na rešavanje problema građana. Ja drugačije ne znam da radim.

Srbija u Evropskoj Uniji

Srbija je uvek bila istok Zapadu i zapad Istoku. Gde vi vidite mesto Srbije u budućnosti?

- Srećan sam jer se Srbija nalazi na evropskom putu i ubeđen sam da ćemo ubrzo postati punopravni član EU. Mi smo deo Evrope i stari evropski narod. Naš ulazak u EU je važan zbog nas samih, a ne zbog Brisela. Važan je zbog najviših standarda koje na putu pristupanja EU treba da ispunimo, bilo da je reč o državnoj upravi, zdravstvu, obrazovanju, životnoj sredini, novim tehnologijama. Očekujem da će sledeća Vlada ubrzati put Srbije ka EU i otvoriti nove perspektive za evropsku budućnost Srbije.

Predsednik Aleksandar Vučić je istakao da je pred nama teška zima, kako to komentarišete?

- Predsednik Vučić je mnogo puta do sada pokazao da odlično ume da predvidi globalna ekonomska kretanja. Za razliku od opozicionih lidera, koji jedino što umeju jeste da sede u kafiću, piju espreso i vode politiku preko „tvitera“. Naši politički protivnici bi morali da budu mnogo odgovorniji kada iznose neke stvari u javnost. Trebalo bi malo da pogledaju šta pričaju kancelar Šolc, predsednik Makron i drugi evropski lideri, na koji način svoje građane spremaju za zimu, tražeći da se štedi hrana, grejanje… Ako ne veruju svom predsedniku Vučiću, možda će verovati francuskom predsedniku Makronu i njegovim prognozama za tešku zimu. Zamislite da je Vučić kod nas rekao ono što su neki od evropskih lidera poručivali svojim građanima, poput onoga da manje kupuju hranu ili da smanje grejanje u stanovima. Pa „razapeli“ bi ga tajkunski mediji na krst. Veoma je važno da se što pre završe izbori, da se formira Vlada koja će da krene da radi i da se suoči sa svim izazovima, a svi politički činioci da budu odgovorni i svesni pozicije u kojoj se nalazimo.

Sve su veći pritisci na Srbiju da uvede sankcije Rusiji, kakav je vaš stav o tome?

- Više od 110 dana predsednik Vučić odoleva pritiscima da uvede sankcije Rusiji. Naša pozicija je od početka bila jasna. Osudili smo agresiju Rusije na Ukrajinu i istakli da poštujemo teritorijalni integritet Ukrajine, kao što želimo da se poštuje i naš kada je u pitanju Kosovo i Metohija. Ali isto tako smo rekli da ne verujemo da su sankcije delotvorno sredstvo međunarodne politike, jer smo i sami bili pod sankcijama i vrlo dobro znamo da one pogode najviše običan narod. Ukrajinci i Rusi su naša braća. Nemamo nijedan problem s njima i molimo se da se taj sukob što pre završi. Predsednik vodi srpsku politiku, u interesu naših građana. Ne vodi ni rusku, ni američku, ni nemačku politiku. Građani mogu da budu uvereni da će predsednik donositi odluke u interesu građanki i građana Srbije i našeg daljeg ekonomskog razvoja i zarad boljeg standarda ljudi. Zapanjen sam bio ponašanjem pojedinih opozicionih stranaka koje su u kampanji ćutale o sankcijama, a čim su dobile odbornike i poslanike počele su da traže sankcije. To nije pošteno prema biračima.

U Srbiju dolazi uskoro Redžep Tajip Erdogan, šta očekujete od te posete?

- Poseta predsednika Turske je još jedna potvrda da je Srbija važan politički činilac u ovom delu Evrope. Gotovo da ne prođe mesec dana a da u Srbiju ne dođe neko od visokih međunarodnih zvaničnika, predsednika država i Vlada. To potvrđuje da je Beograd politička prestonica jugoistočne Evrope, kao i da je predsednik Vučić poštovan lider u očima međunarodne zajednice. Od posete Erdogana očekujem da Srbija još jednom potvrdi status ključne države za mir i stabilnost na Balkanu, kao i podršku za inicijative koje je pokrenuo predsednik Vučić kako bi se naš region ubrzano razvijao i brže kretao ka Evropskoj uniji.

Na izgradnju vrtića sam najponosniji

Danas ćete predstaviti rezultate svog rada u Beogradu u poslednjih osam godina. Na šta ste najviše ponosni?

- Najponosniji sam na projekat izgradnje vrtića. To je moj projekat, jer sam lično insistirao da krenemo sa izgradnjom 25 vrtića. Mnogi nisu verovali da ću uspeti, neki su čak bili i protiv toga, ali uspeo sam. Takođe, otvorili smo subvencije za privatne vrtiće i danas gotovo da nema više lista čekanja, a podsetiću da je pre deset godina 17.000 mališana čekalo mesto u vrtiću. Tada je cena vrtića iznosila i do 9.000 dinara, a danas je ona već petu godinu oko 5.600 dinara. Prošle godine, prvi put u istoriji, podelili smo oko 68.000 tableta učenicima od trećeg do šestog razreda osnovnih škola u Beogradu. Sa tom akcijom Grad Beograd nastavlja i ove godine, pokazujući da ulažemo u ono najvrednije što imamo – u našu decu i njihovu budućnost. A najvažniji je projekat metroa koji radim zajedno sa ministrom Malim i Andrejom Mladenovićem a sve pod budnim Vučićevim okom kome je ovaj projekat posebno važan. To je najveći infrastrukturni projekat u Srbiji. Prošlo je 50 godina od prvog obećanja i evo danas se metro gradi. Presrećan sam zbog toga. Izgradili smo Savski trg sa prelepim spomenikom Stefana Nemanje.

 

Komentari (0)

Loading