VAŽNO SAOPŠTENJE ZA RADNIKE FIJATA: Zaposleni će morati da se prijave za program, obezbeđena zaštita ranjivih kategorija
Tanjug

Cilj je bio da se definišu sledeći koraci u transformaciji fabrike u Kragujevcu, što u ovoj fazi podrazumeva, kao stavku od velikog značaja, ponuđeno privremeno premeštanje u inostranstvo i posledično pokretanje aktivnosti instaliranja nove električne platforme u fabrici u Srbiji za proizvodnju kompaktnih vozila s početkom od sredine 2024. godine.

 

Što se tiče plana transformacije, Stellantis je unapredio program koji se tiče rada u inostranstvu (tokom perioda od 18 do 24 meseca) na sledeći način:

Potvrđeno obavezivanje Stellantis-a da će garantovati radna mesta

Zaposlenima FCA Srbija koji će provesti jedan period u inostranstvu nakon što se vrate u Srbiju.

Isti uslovi za rad u inostranstvu kao za FCA Srbija važiće i za FCA Plastiku, Slobodnu zonu FAS, FAS Akademiju 

 

Bonus za podršku zaposlenima za rad u inostranstvu biće isplaćen u 2 rate, veći deo iznosa pre polaska, a niži po povratku u Srbiju *npr. za Slovačku:

11.000 evra biće isplaćeno unapred, a bonus od 6.000 evra radnici će primiti kada se vrate u Srbiju

Omogućavanje zaposlenima da imaju bar tri perioda pauze tokom godine kako bi mogli da se vrate u Srbiju

Omogućavanje da se zaposleni i njihove porodice periodično sastaju, organizovanjem redovnih autobuskih linija iz Kragujevca ka fabrikama u inostranstvu

Porodice radnika imaće zdravstveno osiguranje

 

Zaštita ranjivih kategorija i žene:

Žene na trudničkom/porodiljskom odsustvu

Majke sa decom kojoj je potrebna posebna briga

Samohrani roditelji maloletne dece (udovci/udovice)

Majke sa decom do 5 godina

Žene u procesu vantelesne oplodnje

Osobe sa teškim invaliditetom

 

Vlada Republike Srbije i Stellantis sada zaista veruju da je paket za rad u inostranstvu izrađen tako da podrži zaposlene FCA Srbije, obezbeđujući sprovođenje novog projekta, unapređenjem njihovih profesionalnih veština i sticanjem važnog iskustva za podršku novom pokretanju proizvodnje u Srbiji.

Dve strane očekuju veliko interesovanje zaposlenih da pristupe ponudi za rad u inostranstvu do ponedeljka, kada će se proces prijavljivanja okončati.

Predsednica Vlade Republike Srbije kazala je: „Za Vladu Republike Srbije bilo je veoma važno da ukloni sve nedoumice kada su u pitanju uslovi programa. Stellantis je potvrdio da će poštovati ono što smo tražili od njih kada su u pitanju zaštićene kategorije kao što su trudnice, žene sa decom mlađom od 5 godina, osobe sa invaliditetom, žene u procesu vantelesne oplodnje. Na današnjem sastanku smo to ponovo potvrdili. Ovo je veoma važan projekat za našu državu.“

Arnaud Debeouf (globalni direktor proizvodnje u Stellantis-u) i Sivlia Vernetti Blina (direktorka globalne korporativne kancelarije Stellantis-a i direktorka FCA Srbija) zajedno su izjavili: „Srbija će igrati ključnu ulogu u sprovođenju strateškog plana „Dare Forward 2030“ kompanije Stellantis i to je jasna dugoročna posvećenost ovoj državi.“

Stellantis poziva sve radnike da se prijave za ovaj program, koji će im omogućiti profesionalni razvoj za rad na električnim automobilima. Želimo da radnici u Srbiji znaju da ozbiljno računamo na njih, da su oni ti koji će proizvoditi novi model električnog automobila koji će se praviti u Kragujevcu i da su oni važan deo velike Stellantis porodice.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading