Brnabić: Međunarodno pravo je "polomljeno" na grbači Srbije
Tanjug

Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da je međunarodni pravni poredak i međunarodno pravo "polomljeno 1999. i 2008. godine na grbači Srbije i srpskog naroda" dodavši da od tada svet više nije isto mesto jer je sve postalo moguće zato što u svetu vlada zakon jačeg, a ne međunarodnog prava.

Brnabić je nakon panela na kojem je učestvovala u okviru Prespan foruma na Ohridu, a odgovarajući na pitanje novinara kako se može napraviti paralela između Kosova i Ukrajine s obzirom da je na "Kosovu ubijeno 1.000 dece, silovano 20.000 žena, počinjeni ratni zločin i genocid", kazala da licitiranjem sa brojevima se unižavaju prave žrtve i dodala da ti podaci koje je izneo novinar, nisu tačni.

"Ne volim da pričam o brojevima jer pričamo o ljudskim životima i žao mi je što vi licitirate brojevima jer unižavate one žene koje su silovane, decu i ljude koji su pobijeni kada se tim brojevima tako koristite jer nigde ne postoje brojevi koje ste rekli jer nisu tačni i to se nije desilo. I kada je Priština pozvala da se prijave slučajevi silovanja, prijavilo se nesto više od 900 žena, što je strašno, katastrofalno, za svaku osudu, ali nemojte da pričate o 20.000", kazala je Brnabić.

Ističe da je potpuno jasno šta je međunarodno pravo i međunarodni pravni poredak i naglašava nepovredivost teritorijalnog integriteta međunarodno priznatih država.

"Ni po koju cenu, ne postoji nigde u međunarodnom pravu da je neki teritorijalni integritet povrediv u određenom slučaju. On je nepovrediv i nikada se to pre nije desilo osim u slučaju Srbije i nikada posle", podvukla je.

Kada se govori o tome ko kaže šta je dovoljno veliki razlog za agresiju na jednu zemlju, Brnabić pita ko odlučuje o tome i kaže da je i Rusija rekla da su izvršili agresiju na Ukrajinu da bi sprečili genocid koji se dešavao osam godina.

"Ne ulazim u to, meni je agresija na jednu međunarodnu priznatu državu agresija jer je teritorijalni integritet nepovrediv. Nije se desio genocid na KiM, ne postoji nijedna osuda, ne postoji ni slučaj. U ovom trenutku, teritorija KiM ostaje do dana današnjeg postkonfliktno područje sa najmanje povratnika, od svih postkonfliktnih zona na svetu", naglasila je premijerka.

Podseća da se na KiM desio pogrom 2004. godine, da su tada srušene crkve i manastiri čak i oni pod zaštitom UNESCO-a, da su ubijani Srbi, proterani skoro svi Srbi sa teritorije južno od Ibra, da se desilo etničko čišćenje gradova - Prištine, Gnjilana, Ðakovice...

Kako kaže, četiri godine nakon toga neko proglasi nezavisnost, bez referenduma, bez ičega i neko potrči da prizna tu nezavisnost.

"Da li je tada bilo genocida, zločina? Bilo je, ali nad Srbima", podvlači.

Ističe da ne postoji nijedan jedini princip koga se bilo ko držao kada je ili proglasio nezavisnost ili ovi drugi koji su to priznali.

Svi principi međunarodnog prava su pogaženi na najbrutalniji način, kaže premijerka i dodaje da je otvorena Pandorina kutija i da smo od tada videli različite scenarije u različitim zemljama EU.

"OK je to, ali se makar dogovorite o okvirima međunarodnog prava koji ćete da poštujete. Da li hoćete da iznad poštovanja teritorijalnog integriteta bude pravo samoopredeljenja? Dobro, ali onda tako mora da bude i onda svi moraju da imaju pravo na samoopredeljenje, a ne može neko samo zato što je veliki, jak i moćan da bira gde će da primeni jedan princip, a gde neki drugi", poručila je Brnabić.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading