NEZAPAMĆENO DIVLJANJE OVK FANATIKA Hteli da upadnu u skupštinu, reagovala policija, haos u Prištini! (FOTO/VIDEO)
Foto: Youtube/Printscreen

Prema pisanju medija, ispred skupštine je jutros postavljen kordon policije koji su okupljeni potom razbili kako bi ušli u dvorište. Bivši pripadnicima tzv. "ovk" su se u međuvremenu pridružili i demonstranti iz sindikata KEK-a.

Protest koji je najavila upravo organizacija bivših pripadnika „OVK“, kako bi izrazili nezadovoljstvo zbog izuzimanja „kategorije boraca“ iz povećanja minimalne zarade, počeo je jutros u 9 časova.

Demonstranti su u nekoliko navrata, uz uzvike „ovk“ pokušavali da razbiju kordon policije i uđu u dvorište skupštine, u čemu su naposletku i uspeli, a pojedini mediji izvestili su i da se na licu mesta čula eksplozija.

Iz mase okupljenih čuli su se uzvici „Dole Aljbin Kurti, dole Vjosa Osmani“, a pojedini su istakli i zastavu OVK, te poručili da su spremni da ostanu ispred skupštine „danonoćno“.

 

 

Takođe, u 10.30 časova, počela je sednica kosovske skupštine, na kojoj je trebalo da se raspravlja o Nacrtu zakona koji bi omogućio građanima povlačenje 30 odsto sredstava iz Trusta.

Sednica je, međutim, odložena jer su poslanici opozicije izašli ispred govornice, i onemogućili njen nastavak, a poslanik PDK Abeljard Tahiri uklonio je i mikrofon, tražeči ujedno da se vlada pozabavi „pitanjem veterana“, prenose prištinski mediji.

Predsednik skupštine, Gljauk Konjufca je, kako prenosi prištinska Koha, pozvao šefove poslaničkih grupa na sastanak da „se konsultuju o nastaloj situaciji“.

Sednica kosovskog parlamenta nastavljena je u međuvremenu, kada se i poslanicima obratio kosovski premijer, Aljbin Kurti.

 

 

Kazao je da je njegova vlada zahvalna bivšim pripadnicima „OVK“ zbog „doprinosa slobodi“. Sa druge strane, još jednom je naveo da se na spiskovima bivših pripadnika OVK nalazi veći broj ljudi nego što ih je zapravo bilo.

„Veterani treba da imaju nadoknadu, zahvalnost veću od minimalca, ali realan broj. Ali moramo doći do pravog broja. Spreman sam da sarađujem“, rekao je on.

Kosovski premijer je ujedno saopštio da je spreman da sa njima razgovara u petak, odnosno da otkaže učešće na Prespanskom forumu koji se tada održava.

Za to vreme, bivši pripadnici „OVK“ poručuju ispred skupštine da čekaju poziv kosovskog premijera, kako bi pronašli rešenje za njihove zahteve.

Nakon što je sednica nastavljena, poručili su da žele da se sa njim sastanu danas, a ne u petak, kako je Kurti predložio.

Oni su, prenose prištinski mediji, upozorili da će ući u skupštinu ukoliko Kurti odbije njihov predlog.

Poslanici PDK su u međuvremenu još jednom blokirali govornicu, navodeći da bez sastanka sa veteranima „neće biti normalnih sednica“, javljaju prištinski mediji.

Tada je predsednik kosovskog parlamenta odlučio ponovo da prekine zasedanje parlamenta na sat vremena, a kako bi se, tvrdi, pronašao kompromis.

Grupa demonstranata pokušala je da uđe u kosovsku skupštinu tokom protesta „veterana OVK“ koji traje od jutra. Kosovski mediji javljaju da je vršilac dužnosti predsednika ove organizacije Faton Kljinaku demonstrante „preklinjao“ da se umire.

Na više snimaka vidi se kako učesnici protesta pokušavaju da probiju policijski kordon guranjem.

„Neki veterani, dok pokušavaju da uđu unutra, čuju se kako pevaju pesme posvećene terorističkoj tzv. "oslobodilačkoj vojsci kosova"“, javlja Kallxo.

Protest se održava paralelno sa sednicom kosovske skupštine koja je ponovo prekinuta. Jedna od tema je nacrtu zakona koji bi omogućio građanima povlačenje 30 odsto sredstava iz Trusta.

Protest se održava zbog toga što je juče u načelu usvojen Nacrt zakona o minimalnoj zaradi, a koji izuzima „kategorije boraca“ iz povećanja, zbog čega se i protestuje čitav dan u Prištini.

Bivši pripadnicima OVK su se u međuvremenu pridružili i demonstranti iz sindikata KEK-a.

Kosovska policija uhapsila je lidera Socijaldemokratske partije Dardana Molićaja. Njegovo hapšenje usledilo je nakon što je prekinuta sednica Skupštine Kosova. On je bio na protestu „veterana OVK“, javljaju mediji u Prištini.

Nakon hapšenja Dardana Molićaja, lisice su stavljene i još jednom članu PSD – Frašeru Krasnićiju i Zđimu Hiseniju.

Sva trojica su uhapšeni nakon što je prekinuta sednica tzv. Skupštine Kosova.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading