SRPSKI KONTRANAPAD Dodik otkrio šta sprema Šmitu
Foto: Ilustracija

Dodik je rekao da postoje sugestije da se nađu ljudi, državljani Nemačke, koji bi podigli tu tužbu, jer smatraju da su prekršeni zakoni međunarodnog prava.

- Mi smo u fazi da to izučavamo. Verovatno će ponovo politika Evrope, Nemačke, vršiti neku vrstu pritiska na nas da od toga odustanemo, a to govori da smo u pravu. Da nije bilo smrti Pedija Ešdauna, on bi bio presuđen - rekao je Dodik novinarima.

On je dodao da je visoke predstavnike moguće tužiti kao fizičko lice zemlji iz koje dolaze.

- Tako smo bili skolili Ešdauna, a onda su dolazili njihovi iz ambasade Amerike, Britanije, pa su nam prijetili da nam, ukoliko se to nastavi, neće oprostiti jer smo bili već dotjerali do toga da uđemo u sudski postupak. Neki sudski postupci se već vode u Americi protiv visokih predstavnika - rekao je Dodik.

Prema njegovim rečima, predstavnici Velike Britanije u BiH pokušavaju da nametnu svoja razmišljanja, za šta su im Amerikanci dali podršku, dok su Francuzi, Italijani i briselska administracija bili protiv nametanja.

- Kada je prvi put došla odluka da se odvoje sredstava koja traži Centralna izborna komisija mi, iz Republike Srpske, bili smo za tu odluku. Mi smo svoje opredeljenje rekli tada a onda su došli problemi na relaciji Hrvati i muslimani u Federaciji, problemi u Savetu ministara - rekao je Dodik.

Odgovarajući na novinarska pitanja, Dodik je rekao da su "bizarne neistine" navodi opozicije da je prebacivanjem sredstava za predstojeće izbore u BiH priznat Šmit kao visoki prestavnik.

Dodik je ponovio da se Šmit lažno prestavlja kao visoki predstavnik, a drugima drži moralne pridike, ističući da je nepojmljivo da se neko tako ponaša bez formalnog ovlašćenja.

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading