VUČIĆ I ŠOLC SE OBRATILI NAKON SASTANKA Dva lidera razgovarala o mnogim teškim temama i perspektivi Srbije (FOTO/VIDEO)
Foto: Tanjug

Nakon posete Prištini, nemački kancelar Olaf Šolc danas oko 15 časova stigao je u posetu Beogradu, usledila je ceremonija svečanog dočeka ispred Palate Srbija.

Zatim su predsednik Srbije i nemački kancelar imali "tet-a-tet" razgovor.

 

 

Nemački kancelar u Beograd je stigao iz Prištine, a uveče će iz glavnog grada Srbije otputovati u Grčku.

Svečani doček je počeo.

Svečani doček ispred Palate Srbija

Usledila je ceremonija svečanog dočeka kancelara Šolca ispred Palate Srbija, uz intoniranje himni Nemačke i Srbije.

Predsednik Aleksandar Vučić i nemački kancelar imaće "tet-a-tet" razgovor.

Nakon sastanka predviđeni su plenarni razgovori delegacija Srbije i Nemačke, koje će predvoditi predsednik Vučić i kancelar Šolc.

VUČIĆ I ŠOLC SE OBRATILI NAKON SASTANKA Dva lidera razgovarala o mnogim teškim temama i perspektivi Srbije (FOTO/VIDEO)

Tanjug

 

Predsednik Vučić dočekao nemačkog kancelara

Avion kancelara Šolca sleteo je na Aerodrom "Nikola Tesla" nešto posle 15 časova. Šolca je na aerodromu dočekao predsednik Aleksandar Vučić.

VUČIĆ I ŠOLC SE OBRATILI NAKON SASTANKA Dva lidera razgovarala o mnogim teškim temama i perspektivi Srbije (FOTO/VIDEO)

Tanjug

 

Počeo tet-a-tet razgovor Šolca i Vučića

U Palati Srbija počeo je tet-a-tet sastanak dvojice državnika, zatim je usledio plenarni sastanak dve delegacije.

VUČIĆ I ŠOLC SE OBRATILI NAKON SASTANKA Dva lidera razgovarala o mnogim teškim temama i perspektivi Srbije (FOTO/VIDEO)

Tanjug

 

Nakon toga, Šolc i Vučić će su se obratili medijima.

Predsednik razgovarao sa Šolcom

Aleksandar Vučić oglasio se na svom Instagram nalogu i istakao da je razgovarao sa nemačkim kancelarom Olafom Šolcom aktuelnim temama.

 

Obraćanje Vučića

Predsednik Aleksandar Vučić se prvo zahvalio Olafu Šolcu, i rekao da je nama kao maloj zemlji bitno da kancelar Nemačke dođe u posetu.

- Srbija i Nemačka sve bliže sarađuju u oblasti ekonomije, i mi imamo povećanje trgovinske razmene u ovoj godini od 25.7 odsto, i nadamo se da će do kraja godine iznositi 7.5 milijardi. To čini Nemačku ubedljivo najvažnijim trgovinskim partnerom Srbije - rekao je predsednik.

Vučić je istakao da u našoj zemlji postoje dobri uslovi za investiranje, i da nemačke kompanije u ovom trenutku zapošljavaju 77.000 ljudi.

- Ja sam rekao kancelaru Šolcu da je kada sam postao predsednik Vlade u nemačkim kompanijama radilo 17.000 ljudi, sada radi 60.000 više, i nadam se da će uskoro biti više od 100.000 ljudi. Nemačka je najveći donator Srbiji, i to sve govori koliki je značaj za Srbiju saradnje sa Nemačkom - kazao je on.

 

VUČIĆ I ŠOLC SE OBRATILI NAKON SASTANKA Dva lidera razgovarala o mnogim teškim temama i perspektivi Srbije (FOTO/VIDEO)

Tanjug

 

Predsednik je rekao da su pričali i o mnogim teškim temama, ali i da je Šolc doneo novu nadu za sve na zapadnom Balkanu po pitanju proširenja EU.

- On želi da postoji stvarna perspektiva učlanjenja, a ne samo kupovina vremena. Razgovarali smo i o tome šta to znači. Videli smo po izveštajima da naša zemlja mora da napreduje po pitanju vladavine prava, slobode medija i mnogim drugim pitanjima, i nadam se da ćemo napredovati u sastavu nove vlade - kazao je Vučić.

On kaže da su pričali i o temama o kojima ne misle isto, poput dijaloga Beograda i Prištine.

- Neki ne žele da ispune ono što su potpisali, ali razumem nemačkog kancelara koji je rekao da je potrebno mnogo malih koraka da bi se postigao dogovor, i mi ćemo uraditi sve da napravimo napredak - istakao je Vučić.

VUČIĆ I ŠOLC SE OBRATILI NAKON SASTANKA Dva lidera razgovarala o mnogim teškim temama i perspektivi Srbije (FOTO/VIDEO)

Tanjug

 

Jedna od tema je bila i situacija u svetu, i Vučić je istakao da je Šolc na decidan način tražio da se Srbija pridruži sankcijama Rusiji.

- Ja sam govorio o našoj poziciji i specifičnosti situacije oko KiM, energetike i tradicionalnih odnosa sa Rusijom.

Vučić kaže da je tema razgovora bila i predstojeća zima, i da je Šolc izrazio spremnost da pomogne po pitanju izgradnje energetskih kapaciteta koji treba da nas povežu sa ostatkom regiona.

- U narednom periodu ćemo da izgradimo i sve što nam je potrebno i što nam nije potrebno, jel čovek više ne može da zna šta se dešava na evropskom tlu. Hvala kancelaru Šolcu na svoj podršci koju nam je pružio - kazao je on.

Predsednik je na kraju obraćanja istakao da on nikada ne krije o čemu razgovara sa stranim liderima, i zahvalio se investitorima koji su investirali u Srbiju.

- Svake godine se pravi anketa među nemačkim investorima koji ulažu u region, i želim da kažem da je 90 odsto preduzetnika reklo da bi ponovo investiralo - istakao je Vučić.

Obraćanje Olafa Šolca

Nemački kancelar se zahvalio na odličnom prijemu, i podsetio je na razgovore koji su vođeni ranije, u Berlinu.

- Nadam se da će se intenzivirati razmena između naših zemalja. Mi ćemo se sastati u Solunu narednih dana, i razgovaraćemo o perspektivi zemalja zapadnog Balkana. Veoma je važno da proces pristupa dobije dinamiku i da krenemo sa mrtve tačke. Važno je da građani znaju da politički uposlenici trude na tom pitanju. Zato ćemo ponovo uspostaviti takozvani Berlinski proces, gde ćemo zajednički raditi na procesu pristupanja - rekao je Šolc.

On je rekao da je cela Evropa zaokupljena ratom u Ukrajini, i da je važno da svi pokažu solidarnost sa Ukrajinom.

VUČIĆ I ŠOLC SE OBRATILI NAKON SASTANKA Dva lidera razgovarala o mnogim teškim temama i perspektivi Srbije (FOTO/VIDEO)

Tanjug

 

- Deo toga što smo uradili je uvođenje sankcija, i važno je da uradimo što više da se druge zemlje priključe sankcijama, kako bi Ukrajina mogla da brani svoju suverenost i teritorijalnu celovitost - istakao je nemački lider.

Šolc je takođe rekao da očekuje da se i zemlje kandidati pridruže sankcijama, i da Nemačka podržava nastavak na unapređivanju vladavine prava i slobode medija.

- Drago mi je što vidim pravosudne reforme, a sada moraju uslediti sledeći koraci - kazao je on.

Nemački kancelar je potom pozvao i ohrabrio Beograd i Prištinu da sklope niz malih sporazuma kako bi se uspostavila normalizacija odnosa.

- Podržavamo i rad Miroslava Lajčaka. Pričali smo i o BiH, i želim da kažem da nema smisla ugrožavati budućnost BiH, i nadam se da će planirani izbori biti i održani - dodao je on.

Šolc je rekao da želi da ohrabri sve političke činioce u Srbiji da rade na prijemu u EU, i da teži da se to desi dok smo svi živi.

- Evropska unija će biti uspešna samo kao velika celina, i bilo bi dobro ako su zemlje Zapadnog Balkana deo toga - zaključio je Šolc.

Odgovori na pitanja novinara

Šolc je na pitanje o priznanju Kosova rekao da je nemački stav po tom pitanju jasan, i da je sada važno da se dođe do pomaka.

- Nadam se da ćemo dobiti izveštaj o tom napretku, korak po korak, obe strane moraju dati svoj doprinos i da niko ne blokira sastanke - kratko je rekao on.

Predsednik Vučić je na isto pitanje rekao da Srbija ne reaguje na pritiske, i da smo danas čuli da se traži međusobno priznanje. 

- Mi smo slušali da se traži deo pregovaračke platforme, a to je sveobuhvatna normalizacija Beograda i Prištine. Niko to nije tražio, osim Amerikanaca. To smo danas čuli, stvari se menjaju na štetu Srbije, upravo kako sam i predvideo da se događa. Ako vi mislite da treba da nam pretite zato što čuvamo poredak UN, mi nemamo ništa protiv. Vi svoj posao, mi svoj posao. Meni je važno da kancelar Šolc zna šta se dešava. Srbija nikada nije odustala od dijaloga, niti je odbijala sastanke - kazao je predsednik Srbije.

Vučić je istakao da je Srbija još pre godinu dana mogla da potpiše dokument o nestalim osobama, ali nije zbog hira nekih drugih.

- Nemojte da se ljutite što je naš odgovor o Kosovu drugačiji od vašeg. Onoliko koliko vi volite teritorijalni integritet Ukrajine, mi toliko voliko teritorijalni integritet Srbije. I to je tako - kazao je predsednik.

O članstvu Srbije u EU

Na pitanje o zamoru srpske javnosti od učlanjenja u EU, Šolc je rekao da se pristupni proces mora pospešiti.

- Što se tiče brzine procesa pristupanja EU, to zavisi od mnogo faktora, pre svega od toga koliko su zemlje koje žele da se učlane ambiciozne i koliko se trude po tom pitanju. Mi možemo da doprinesemo da taj zamah bude veliki, i tome sam ja posvećen - kazao je on.

Nemački kancelar je istakao da su pristupni pregovori promenili mnoge zemlje, i da Srbija može da se pouzda u Nemačku.

Vučić kaže da ima puno poverenje u reči kancelara Šolca po pitanju prijema u EU, i da ćemo već u decembru možda videti značajne pomake.

- U junu ne treba očekivati ništa. Očekujem veliki napredak za sve u narednih godinu dana na evropskom putu, i zaista možemo da budemo bolje raspoloženi kada je o tome reč. Nemačka i kancelar Šolc drže do svoje reči - kazao je Vučić.

Predsednik je rekao da on govori iz srca, i ono što u mnogo oštrijem obliku misli 90 odsto građana Srbije, po pitanju Kosova.

- Hoće li neko da mi oprosti ili mi uzme za zlo, već sam dovoljno mator i politički veteran da me briga za to - kazao je on.

O uvođenju sankcija Rusiji

Šolc je na pitanje o sankcijama Rusiji rekao da je jasno da zemlja koja želi da bude država članica morala bi da sprovede sve što traži Brisel.

- Ja sam već rekao da želim da se Srbija priključi sankcijama, i to je najbolje uraditi dok ta stvar nije gotova - istakao je on.

Vučić je na isto pitanje rekao da Srbija nije saglasna sa kršenjem teritorijalnog integriteta bilo koje zemlje.

- Srbija je jasno rekla svoj stav. Što se tiče pravne i političke prirode samog sukoba pozicija Srbije je potpuno jasna. Što se tiče sankcija mi imamo drugačiji stav iz mnogo razloga. Jedan od njih je pitanje u čemu je razlika kad neko napadne Srbiju bez odluke UN, i kada neko bez odluke UN napadne Ukrajinu. Mi Srbi se sećamo sankcija i ne mislimo da su sankcije najbolja stvar, i ne zaboravite da mi imamo odlične odnose sa Rusijom već vekovima. Mi se ponašamo principijelno, i imamo vrednosti. Ja sam razumeo zahteve kancelara Šolca, njegov je zahtev da to uradimo juče, i o svim odlukama u budućnosti kancelar će biti obavešten - kazao je on.

Predsednik Srbije je istakao da Srbija ima veliku podršku iz Rusije po pitanju Kosova i energenata.

- A mediji na zapadu pišu da se ovde vode protesti podrške Rusiji, a to su ustvari protesti protiv mene. I pišu kako Srbija krši sankcije na ruski gas, a to nikada nije ni uvedeno. I kako Lavrov može da ide u Tursku, ali ne može u Srbiju - zapitao je Vučić.

Šolc je, o učlanjenju Ukrajine u EU, rekao da će se o tome tek razgovarati, dok je predsednik Vučić istakao da Srbija poštuje teritorijalni integritet Ukrajine.

- Ali, mi nismo deo EU, pa nas niko ništa ne pita o tome - kazao je on.

Predsednik je dodao da kada neki drugi kažu da su za ubrzanje EU integracija to nije uvek tako, ali da nemački kancelar sigurno govori istinu.

- Mi moramo da nastavimo sebe da menjamo da bi se priključili EU, i na tom putu ćemo imati saveznika i dobrog prijatelja u Nemačkoj. Još jedanput želim da izrazim zahvalnost, i da mu kažem hvala što je slušao i nas koji po nekim pitanjima imamo drugačije stavove. Nadam se da ćemo mnogo više govoriti o budućnosti, a ne o prošlosti. Očekujem bolja vremena za našu zemlju - kazao je Vučić.

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (2)

Loading
Map

10.06.2022 15:16

Dva puta smo ih potukli ali cemo morati i treci put

gege

10.06.2022 16:09

ovaj verovatno misli da je doso da izda neka naredjenja hahahah