SRBIJI PRETI VELIKI HAKERSKI NAPAD? Dojave su samo početak, evo šta očekuje našu zemlju
Shutterstock

Lažne dojave o bombama poslate na desetine mejl-adresa škola, javnih i privatnih ustanova u Srbiji samo su početak još žešćeg specijalnog rata koji se vodi protiv naše zemlje zbog stava o ukrajinsko-ruskom sukobu.

Dosadašnje istrage su pokazale da se iza tih lažnih dojava nalazi organizacija koja bi mogla sprovesti veliki hakerski napad. To znači da bi oni koji vrše torturu nad Srbijom bili spremni da upotrebe takav virtuelni sistem koji je u stanju da iz javnih organa, privatnih firmi, škola i drugih ustanova izvuče na hiljade podataka o zaposlenima i aktivnostima ovih ustanova.

Tako bi mogli da dođu i podataka sa bankovinih računa građana, pa i da se domognu novca. Do sada smo zbog lažnih dojava o bombama izgubili na milione evra, a hakerski napadi mogli bi da naprave još žešće posledice, pre svega bezbednosne.

Kako navodi bivši pripadnik Službe državne bezbednosti Božidar Spasić, sve institucije su obaveštene o mogućnosti ovog napada i svi su u pripravnosti.

Foto: Alo.rs

 

- Samo jedna dojava o bombi koštala nas je desetine hiljada evra, a mi smo ih imali na stotine. Cilj je da se Srbija blokira, da se uznemiri javnost i da se odreknemo našeg puta. Jasno je da se oni koji žele nemire u Srbiji neće zaustaviti i da nam sledi sajberrat - navodi Spasić.

Promenjeni serveri

Sagovornik navodi da se država sprema za sve moguće scenarije.

- Jasno je da iza svega stoje obaveštajne službe koje unutar zemlje pronalaze resurse koji će im omogućiti da ostvaruju svoje zamisli. U državnim službama i velikim kompanijama su uveliko promenjeni serveri, menjaju se i šifre, a kursevi o sajberbezbednosti su pojačani. Ipak, moguće je očekivati da se hakeri ustreme i na srpske ambasade širom sveta... Svakako, neprijatelj mora znati da nijednim napadom ne može izmeniti politiku naše zemlje - kaže Spasić.

Šifrovane poruke

Ono što znamo o lažnim dojavama o bombama u Srbiji do sada jeste da su one poslate sa "Proton mejl" servisa. IT stručnjaci objašnjavaju da je "Proton mejl" korisnički servis kao i svaki drugi, ali da ga izdvaja činjenica da su poruke šifrovane i da niko ne može da im priđe, osim onoga ko ih šalje i primaoca. Gotovo je nemoguće utvrditi odakle dolaze pretnje putem mejlova poslatih putem "Proton mejl" servisa, jer je ova kompanija bazirana u Švajcarskoj i odgovara njenim zakonima koji su veoma strogi po pitanju zaštite podataka.

Komentari (0)

Loading