DOBRE VESTI Prvi put će prisustvovati predstavnici Crne Gore i BiH: Pun gas za Otvoreni Balkan
Alo

Ovo novo poglavlje „Otvorenog Balkana“, kako se ocenjuje u političkim i diplomatskim krugovima u regionu, jak je podstrek da projekat koji je inicirao naš predsednik Aleksandar Vučić dobije pun zamah. Podsetimo, iza njega je i na rečima i u praksi stala Amerika, dok klipove u točkove, kažu upućeni, podmeće Nemačka strepeći od primata Vašingtona u regionu i pokušavajući da oživi svoj klinički mrtav Berlinski proces, čiji su ciljevi, bar nominalno, slični „Otvorenom Balkanu“. Nemačkoj u tome zdušno (i ne krijući) pomažu Zagreb, Priština i federalne vlasti u Sarajevu.

BILO JE PROMENA

Kako za Alo! kaže Dejan Miletić, predsednik Centra za proučavanje globalizacije, stiču se polako uslovi da projekat „Otvoreni Balkan“ zaživi u punom kapacitetu.

DOBRE VESTI Prvi put će prisustvovati predstavnici Crne Gore i BiH: Pun gas za Otvoreni Balkan

Alo

 

 

- Pre svega, to je zbog određenih promena u Crnoj Gori, promene pogleda na „Otvoreni Balkan“ i smanjenog uticaja Mila Đukanovića na stav Crne Gore. To je važan element. A BiH se uvek izvlačila nekim politikantskim pristupima tražeći izgovore da je to velikosrpski projekat, što nema nikakvog utemeljenja u realnosti. Jedino je Đukanović davao podršku jednom takvom narativu. Tako da sada, uz podršku SAD, ovaj projekat ima realnu perspektivu i to je izuzetno dobra vest za sve nas, kako u Srbiji tako i u regionu - navodi Miletić. Kako ističe naš sagovornik, ovaj projekat je svima na korist: 

- Niko ništa nikom neće pokloniti, sve mora da se zaradi, zasluži, a ko može bolje da se razume i da sarađuje, nego mi u regionu? Najzad dobre vibracije stižu i iz Amerike i iz regiona.  

Podsetimo, inicijativa „Otvoreni Balkan“ se bazira na ekonomskoj saradnji i uklanjanju barijera za privrednu saradnju i protok radne snage i robe između zemalja regiona. Prvi sastanak i prve konkretne rezultate su na tom polju ostvarili predsednik Srbije Aleksandar Vučić, premijer Albanije Edi Rama i tadašnji premijer Makedonije Zoran Zaev. U međuvremenu, Amerika je čvrsto stala iza ovog projekta.

DOBRE VESTI Prvi put će prisustvovati predstavnici Crne Gore i BiH: Pun gas za Otvoreni Balkan

Alo

 

 

S druge strane, kao što rekosmo, Berlin na sve načine pokušava da osujeti „Otvoreni Balkan“. Tako je nedavno hrvatski šef diplomatije Gordan Grlić Radman izašao s porukom da primat treba dati Berlinskom procesu. Nije potrebno mnogo mudrosti da se zaključi da on, u stvari, govori u ime Berlina.

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading