OŠTRE REAKCIJE IZ CRNE GORE "Želimo da znamo na kojoj sednici je doneta odluka o zabrani preleta Lavrovu"
Foto: Printscreen/Youtube

Poseta Lavrova Srbiji otkazana je nakon što su okolne zemlje zatvorile svoj vazdušni prostor za njegov avion.

Lekić je pozvao nadležne da transparentno javnosti saopštavaju odluke povodom rata u Ukrajni.

Prema rečima Lekića, to su crnogorske vlasti, uključujući i Vladu, dužne javnosti načelima demokratije.

"Pošto još nema saopštenja o najnovijem slučaju, postavlja se pitanje da li je i na kojoj sednici neki crnogorski državni organ odlučio da ne dozvoli prelet na našoj teritoriji ministru inostranih poslova Rusije Sergeju Lavrovu", rekao je Lekić.

Kako je usvojena odluka?

On je podsetio da se većina država Evropske unije (EU) zalaže i za diplomatsko rešavanje ratnog sukoba u Ukrajini, da one učestvuju u kontaktima u kojima su preleti aviona tehnička pretpostvaka.

"Uostalom Turska, koja ima isti status kandidata za članstvo u EU kao i Crna Gora, vrlo aktivno učestvuje u diplomatskim medijacijama dozvoljavajući ne samo prelete već i sletanje ruskih diplomata na svojoj teritoriji", naveo je Lekić.

Prema njegovim rečima, potrebno je objasniti i kada je usvojena odluka i s kojim obrazloženjem da Crna Gora usmerava vojnu pomoć ukrajinskoj strani, kako je to izjavio ministar odbrane Raško Konjević.

"Postavlja se i pitanje da li crnogorske vlasti autonomno donose odluke, eventualno konsultujući EU i NATO i to u kojem modalitetu, ili možda dobija impute od trećih subjekata", dodao je Lekić.

Vlada antiruska kampanja

"Dodao bih još jedan razlog za neophodnu transparentnost u vezi sa ovako delikatnom temom koja se odnosi na vrlo prisutnu tendenciju u javnom životu da kreatori i nosioci vlasti u vremenu utemljenja hibridnog društva i endemske korupcije prednjače u antiruskoj propagandi", naveo je Lekić.

On je kazao da je sve to u mogućem očekivanju da će se većom količinom rusofobije u javnom prostoru, a ne ostvarivanjem zadatih društvenih reformi, Crna Gora brže postati članica EU.

"Kao i očekivanjem da će akteri endemske korupcije biti pošteđeni u pravno - političkim raspetima na unutrašnjem i međunarodnom planu time što će biti najbučniji u antiruskoj kampanji, što su inače radili s istim ciljem i u periodu pre rata u Ukrajini", dodao je Lekić.

U slučaju izbegavanja jasnih odgovora o svim navedenim detaljima, Lekić je rekao da mu je kao predsedavajućem Odborom za međunarodne odnose i iseljenike, dužnost da vrlo brzo zakaže javno kontrolno saslušanje najodgovornijih državnih funkcionera nadležnih u toj oblasti.

Srpski narod osuđuje zabranu preleta ministru Lavrovu 

"Danas se tradicionalna Crna Gora stidi zbog toga što je ministru spoljnih poslova Rusije,  Sergeju Lavrovu, zabranjen prelet njegovog aviona preko Crne Gore. Dakle, vlada CG nije dozvolila da preko naše zemlje preleti avion ministra Lavrova, iako bi taj let trajao svega nekoliko minuta. Opet se vidi koliko su pojedine strukture unutar ove vlasti spremne da idu nisko u svom služenju, koliko su spremni da se poviju pred onima za koje oni priocijene da im mogu biti korisni, nezavisno od toga što sa tim odlukama krše međunarodno pravo", rekao je Jovan Vučurović, član predsjedništva NSD, poslanik DF.

"Danas je ova država doživjela sramotu koju će biti teško ispraviti i nadamo se da će makar generacije koje su pred nama uspjeti da otklone ovu grešku i jednako poštuju sve međunarodno priznate države, i na zapadu i na istoku."

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading