TRI NATO ZEMLJE PRESUDILE Lavrov: Cenimo hrabar stav Srbije i Vučića
Alo

Ovo je juče, nakon otkazivanja njegove posete Beogradu zbog zabrane preleta za avion kojim je trebalo da dođe, rekao ruski šef diplomatije Sergej Lavrov, obraćajući se novinarima iz Moskve.

UZNEMIRUJUĆA  AKCIJA

Ministar spoljnih poslova Rusije ocenio je da je sramno i nezamislivo sprečavanje njegove posete Srbiji, te poručio da niko neće moći da sruši odnose Moskve sa Srbijom. On je, komentarišući zabranu preleta iza koje stoje Crna Gora, Severna Makedonija i Bugarska, rekao:

- Ovo je uznemirujuća akcija. Desilo se oduzimanje prava suverenoj državi da sprovodi prava koja ima. To je demonstracija koliko daleko NATO i EU mogu da idu u korišćenju najgrubljih sredstava i uticaja protiv onih koji se vode nacionalnim interesima i nisu spremni da žrtvuju svoje dostojanstvo radi ovih pravila koje Zapad nameće. Poseta ministra Rusije se na Zapadu doživljava kao pretnja velikih razmera - naglasio je Lavrov, i dodao da je sve što se desilo cinizam i licemerje Zapada.

TRI NATO ZEMLJE PRESUDILE Lavrov: Cenimo hrabar stav Srbije i Vučića

Alo

 

 

Lavrov je rekao da Rusija nikada neće preduzimati nešto što bi još više otežavalo veze među narodima jer se time, kaže, bave zapadni partneri, čime stvaraju sve više problema kod kuće.

- Ne samo da otežavaju socijalno-ekonomsku situaciju u svojim zemljama već sve više pametnih ljudi u Evropi postavlja pitanje zašto da prave neprijatelja od Rusije - kazao je Lavrov, i podsetio da je Rusija sa pojedinim evropskim zemljama pravila veliku i slavnu istoriju.

Šef ruske diplomatije je rekao i da je u Beogradu, između ostalog, trebalo da poseti i spomenik „Večna vatra“, u znak sećanja na oslobođenje Beograda u Drugom svetskom ratu, gde je trebalo da se upiše u spomen-knjigu, a napisao bi: „Mi ćemo biti dostojni sećanja i pamtićemo sovjetske i jugoslovenske vojnike koji su pali u borbi za slobodu. Srbija i Rusija su jedinstveni u naporima za očuvanje sećanja na istoriju Drugog svetskog rata i nećemo dozvoliti preporod nacizma“.

REČI PESKOVA

Oglasio se i portparol Kremlja Dmitrij Peskov, koji je naveo:

- Sprečavanje posete Lavrova Srbiji neće sprečiti Moskvu da nastavi saradnju sa prijateljskim državama.

Rogozin: Sarmatu ne treba dozvola za prelet

 

„Sarmat“ neće tražiti dozvolu od kukavičkih Bugara, osvetoljubivih Rumuna i izdajica Crnogoraca, poručio je juče direktor ruske državne svemirske agencije Roskosmos. On je, očigledno, aludirao na činjenicu da je Rusija nedavno testirala moćnu raketu „sarmat“, čiji je domet praktično neograničen i ne postoji način da bude zaustavljena ili oborena, a može da nosi nuklearno punjenje.

Primera radi, vojni stručnjaci procenjuju da samo jedna takva balistička raketa može da sravni Veliku Britaniju.

 

Harčenko obavestio Vučića o svemu

 

Ambasador Rusije Aleksandar Bocan-Harčenko izjavio je juče, na sastanku s predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, da je šef ruske diplomatije Sergej Lavrov onemogućen da dođe u Beograd jer avion ruske vlade nije dobio neophodne dozvole za prelet na ruti do Beograda, uručivši predsedniku Vučiću odgovarajuće dokumente.

TRI NATO ZEMLJE PRESUDILE Lavrov: Cenimo hrabar stav Srbije i Vučića

Alo

 

 

Ambasador Bocan-Harčenko je izrazio zahvalnost srpskim vlastima na pomoći u pripremi posete, saopštila je služba za saradnju s medijima predsednika Srbije.

Predsednik Vučić je izrazio nezadovoljstvo zbog okolnosti koje su sprečile dolazak šefa ruske diplomatije Lavrova.

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading