HOĆE LI SRBIJA OSTATI BEZ NAFTE IZ OMIŠLJA? Janaf bi mogao da dobije zabranu da je prebacuje
Foto: EPA/FILIP SINGER

Odluka o šestom paketu sankcija protiv Rusije konačno je dogovorena i objavljena jučer u službenom listu Europske unije, što znači da će - uz određena izuzeća za Mađarsku, Bugarsku, Slovačku, Češku, ali i Hrvatsku - za šest meseci u EU na snazi biti dosad nezabeležena zakonska zabrana uvoza ruske nafte, a za osam meseci i ruskih naftnih derivata. Naftni embargo odnosi se na uvoz pomorskim putem, ali Poljska i Nemačka spremne su dobrovoljno primijeniti taj embargo i na uvoz kopnenim naftovodom.

Orbanov uspjeh

U pravnom tekstu odluke potvrdilo se ono što je Večernjak ekskluzivno prvi javljao dok su pregovori iza zatvorenih vrata još trajali, a tiče se vakuum plinskog ulja: taj naftni derivat iz Rusije moći će se iznimno nastaviti uvoziti u Hrvatsku do kraja 2023., kako bi Inina rafinerija u Rijeci mogla nastaviti od njega proizvoditi dizel gorivo.

Mađarska je dobila najveće ustupke nakon što je više od tri nedelje blokirala usvajanje celog paketa. Dobila je pravo nastavka uvoza ruske nafte naftovodom Družba, a povrh toga i rezervnu opciju da rusku naftu uvozi pomorskim putem do Omišlja na Krku i Jadranskim naftovodom do Mađarske u slučaju da ratna razaranja u Ukrajini učine Družbu nefunkcionalnom. A na kraju je udovoljeno i mađarskom zahtevu da se Kiril, patrijarh moskovski i cele Rusije, ne uvrsti na popis osoba protiv kojih je EU uvela sankcije. Na taj popis je, inače, dodano ime srpskog biznismena Bogoljuba Karića, po osnovi povezanosti s režimom Aleksandra Lukašenka u Bjelorusiji.

Stručnjaci Europske komisije, s kojima smo jučer razgovarali, kažu da ne očekuju da će naftni embargo u ovom obliku imati izravan uticaj na povećanje cijena nafte jer njihove analize sugeriraju da je tržište već ukalkuliralo mogućnost takvih sankcija u cijenu. Prelazno razdoblje od 6 i 8 meseci pre stupanja na snagu također bi trebalo ublažiti šok od skoka cena. Ipak, nikad se ovakve sankcije nisu uvodile, tako da se očekivanja Komisije mogu pokazati i pogrešnima. Takođe, nitko još ne zna hoće li biti, i kakvih, pokušaja zaobilaženja sankcija, poput varanja na sastavu nafte mešanjem ruske s nekom neruskom, što se, neki sumnjaju, već sada događa na tankerima koji voze za Ameriku. Za nadzor provođenja sankcija bit će zadužene same države članice i njihova nacionalna tijela.

Na snagu stupa i zabrana tvrtki iz EU da učestvuju u osiguranju i reosiguranju isporuka ruske nafte tankerima u treće zemlje, što je mera kojom se želi otežati Rusiji da drugde u svetu pronađe kupce.

Mađarska je u finišu pregovora pokušavala da dobije pravo na duže prelazno razdoblje tokom kojeg bi Mol mogao da izvozi prerađenu rusku naftu u druge države članice EU, ali to na kraju nije dobila. Ruska nafta neće smeti da se izvozi, ni u sirovom ni u prerađenom obliku, nigde drugde u EU iz Mađarske i Slovačke. Osim u Češku, koja je dobila duže razdoblje, 18 meseci, tokom kojeg može uvoziti prerađenu rusku naftu dok ne nađe alternativni pravac opskrbe.

Mađarska i Slovačka nisu dobile nikakvo ograničenje koje bi reklo do kad smeju privilegovano da uvoze rusku naftu: usvojeni tekst samo kaže da bi "trebale poduzeti sve potrebne mere da bi što pre pronašle alternativne izvore nabavke".

Prekid 90% uvoza

Ovako usvojenim naftnim embargom pokrivene su dvije trećine uvoza, koliko je dosad išlo pomorskim putem iz Rusije u EU. A kad se uračuna i dobrovoljna namjera Njemačke i Poljske da prekinu uvoz severnim krakom Družbe, onda se može očekivati prekid 90 posto dosadašnjeg uvoza.

Ovaj paket sankcija mogao bi zabraniti Janafu da nastavi prebacivati naftu s Omišlja prema Srbiji, jer stručnjaci Europske komisije s kojima smo razgovarali kažu da se sve zabrane iz naftnog embarga tiču i tranzita prema zapadnom Balkanu.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading