KARL NEHAMER: Zapadni Balkan se ne sme zaboraviti!
EPA

Nehamer je ukazao da Makronova ideja još nije konkretna.

"Treba nam međukorak, koji je nešto više od statusa kandidata, a koji u suštini ništa ne menja, ali osigurava pristupnu perspektivu", objasnio je austrijski kancelar.


Nehamer je tu ideju podržao na kongresu Evropske narodne partije (EPP), gde je oštro kritikovana francuska inicijativa, a što je nedavno učinio i predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski. Nehamer je podsetio da je Austrija bila članica Evropskog privrednog prostora i da je potom 1994. postala članica EU.

Svoju podršku francuskom predlogu on je objasnio blokadama u pristupnom procesu, sa kojim su suočeni kandidati. Rekao je da u vezi statusa kandidata za Ukrajinu trenutno ne postoji homogeni stav šefova država i vlada država članica EU.

Nehamer, koji pažljivo slušao diskusiju o Ukrajini, podvukao je da se ne sme zaboraviti Zapadni Balkan.

"Ako se Ukrajini statusom kandidata bude dala perspektiva nade, a okleva se kod Zapadnog Balkana, onda to taj region neće razumeti", kazao je on novinarima.

Istakao je da su zemlje Zapadnog Balkana već ispunile mnoge uslove za približavanje EU.

"U tom regionu postoji mnogo angažovanja i to moramo shvatiti ozbiljno”, rekao je on.

Istovremeno, Nehamer je kritikovao nedostajuće interesovanje drugih članica EU za Zapadni Balkan. Rekao je da je, uz izuzetak hrvatskog kolege, bio prvi šef vlade EU koji je posle dugog vremena posetio Balkan.

"To se mora promeniti, jer je Zapadni Balkan geopolitički važan koliko i Ukrajina. To se mora tako reći iako se nerado tako nešto sluša”, rekao je austrijski kancelar.

Naravno, dodaje, ne treba stvarati situaciju konkurencije između Ukrajine I Zapadnog Balkana.

Komentari (0)

Loading