NEBOJŠA MEDOJEVIĆ UPOZORAVA SRBIJU Milo Đukanović spreman da ponovi pakleni scenario iz devedesetih
Foto: Ilustracija

Izveštaji Europola o prepisci preko Skaj aplikacije doveli su, podseća Medojević, do hapšenja nekadašnje predsednice Vrhovnog suda Vesne Medenice i njenog sina Miloša. Pokazali su i da su pojedini visoki funkcioneri policije upleteni u šverc cigareta i narkotika. Medojević ukazuje da ti izveštaji mogu pomoći Crnoj Gori da se reši kriminala, ali se pita da li ima i moći da se to odradi.

“Amerikanci su dali te izveštaje Abazoviću još pre godinu i po, kad je bio koordinator svih bezbedonosnih službi. Ali imamo problem jer je i sada aktuelni premijer Dritan Abazović kazao da je imao Skaj aplikaciju i kriptovani telefon neko vreme i postavlja se pitanje ko mu je dao taj telefon i sa kim je preko njega komunicirao, jer njegove kolege, premijeri iz Evrope, ne koriste takve telefone. Znamo da je Dritan sa DPS-om formirao vladu. Sada imamo jednu situaciju koju ja nazivam crnogorski pretis lonac. Imamo te Europolove snimljene razgovore preko skaj aplikacije, i oni se dostavljaju Crnoj Gori dozirano. Dakle imamo taj spoljni pritisak, ali unutar vlade imamo pritisak na Abazovića da ne sme nastaviti sa hapšenjima, to jest da se mogu hapsiti ljudi koje Đukanović više ne štiti, ali ne i njegovi ljudi“, objašnjava Medojević.

NEBOJŠA MEDOJEVIĆ UPOZORAVA SRBIJU Milo Đukanović spreman da ponovi pakleni scenario iz devedesetih

EPA

 

On podseća da su preko Skaj aplikacije pribavljeni i dokazi da su u švercu narkotika učestvovali policajac Petar Lazović i Ljubo Milović, ali oni su, kako kaže, pod kontrolom Zorana Lazovića, glavnog operativca ANB u Crnoj Gori dugo godina.

„I Demokrate, i ja ukazujemo na to svaki dan, pritisak se i sa te strane povećava. Ja mislim da država nema snage da uhapsi Petra Lazovića i LJuba Milovića, kao ni „Kardinala“, kako je ime njihovom šefu. Ako bi se to desilo, to bi već bio neki viši nivo”, ističe Medojević.

On tvrdi da je novi SDT Vladimir Novović sa hapšenjem Vesne Medenice, njenog sina Miloša i Blaža Jovanića, predsednika Privrednog suda, hrabro krenuo u borbu protiv korpupcije i organizovanog kriminala, ali mu se čini da je sam u tome, da nema dovoljnu jaku podršku.

„Dritan Abazović obeća Amerikancima da će završiti posao, oni mu omoguće da bude premijer, ali obeća i Milu Đukanoviću da neće hapsiti njege i njegove ljude, što je opasno ako obećava na sve strane“, kaže Medojević. On ne isključuje mogućnost da, kako bi se „rasteretio pritisak iz crnogorskog lonca, može da se desi da Abazović da ostavku, da ga smeni Đukanović, ili da Dritan reši da pohapsi svu mafiju – evo videćemo“.

U tom kontekstu Medojević upozorava da bi u ovom trenutku bilo opasno da Crna Gora uđe pod ovakvim pritiskom u neki izborni proces u kome bi se, kako kaže, kriminal obukao u nacionalne zastave.

Milo Đukanović bi da ponovi priču iz devedesetih

Medojević se takođe osvrnuo na poziv Crnoj Gori da se priključi projektu Otvoreni Balkan. On podseća da je predsednik Crne Gore Milo Đukanović protiv te inicijative. Razlog je, smatra, to što Đukanović želi da okupi iste one snage koje su mu pomogle da devedesetih godina destabilizuje prilike u Srbiji, za šta je tada imao podršku Amerike, ali da je sada situacija potpuno drugačija.

“On koristi priliku da se suprotstavlja Otvorenom Balkanu, kako bi se opet nametnuo delu bezbednosnih američkih službi kao koristan i uticajan igrač na Balkanu. Oslanja se na svoje saveznike iz BIH, sa Kosova i iz Severne Makedonije i želi da ponovi tu priču iz 90-tih godina. Tada su američke službe i pomogle da organizuje snažnu kriminalnu organizaciju, gledale su mu kroz prste zbog napada na Miloševića. On misli da je i sada poželjno da izvrši pritisak na Srbiju, da je destabilizuje”, obrazlaže Medojević.

NEBOJŠA MEDOJEVIĆ UPOZORAVA SRBIJU Milo Đukanović spreman da ponovi pakleni scenario iz devedesetih

EPA/TOMS KALNINS

 

Po njegovom mišljenju, jedan od razloga za to je što vojna i politička neutralnost Srbije smeta dubokoj državi, te što je stvoren blok država Srbija, Mađarska i Turska koje nisu uvele sankcije Rusiji, koje vode računa o svojim nacionalnim, bezbedonosnim interesima, energetskim i koje ne odbijaju ruski gas.

S druge strane, kako kaže, Milo Đukanović igra na staru kartu da svaku inicijativu iz Srbije predstavi kao neprijateljsku i kao napad na Crnu Goru.

On ističe i da Otvoreni Balkan nije protiv EU, ali ukazuje na izjavu francuskog predsednika Emanuela Makrona o redefiniciji EU, te smatra da od proširenja nema ništa i da je to priča koju forsiraju samo ovde na Balkanu.

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (1)

Loading