TAKO MI BOG POMOGAO! Episkop i protođakon SPC za Alo! o rečima kojima je predsednik započeo novi mandat: Vučić prvi koji se pred Bogom obavezao da će čuvati Srbiju
Alo

Krupne su to i veoma hrabre reči! One se ne izgovaraju lako i zato ih ne čujemo često. I sam sam se od tih reči potresao kada sam slušao predsednika. I nisam mogao a da ne reagujem, nego sam mu čestitao, napisavši mu nešto ovako: „Predsedniče, Bog neka Vam pomogne, i narod neka bude ponosan na Vas!“ Eto, to su bila moja osećanja i to su moje želje!

TAKO MI BOG POMOGAO! Episkop i protođakon SPC za Alo! o rečima kojima je predsednik započeo novi mandat: Vučić prvi koji se pred Bogom obavezao da će čuvati Srbiju

Alo

 

Episkop mileševski Atanasije Rakita opisao je za Alo! šta je osećao prateći polaganje zakletve i kasnije obraćanje novog-starog predsednika Srbije. Aleksandar Vučić, naime, prvi je šef države koji se, izgovorivši zakletvu narodu Srbije, sve vreme držeći ruku na Ustavu i Jevanđelju, posle toga i Bogu obavezao, između ostalog, da će sve svoje snage posvetiti očuvanju suverenosti i celine teritorije Republike Srbije, uključujući i Kosovo i Metohiju kao njen sastavni deo.

TEMELJI SVEGA

Komentarišući Vučićeve reči „tako mi Bog pomogao“, nakon čega je usledio usklik „živela Srbija“, protođakon Ljubomir Ranković za naš list kaže:

TAKO MI BOG POMOGAO! Episkop i protođakon SPC za Alo! o rečima kojima je predsednik započeo novi mandat: Vučić prvi koji se pred Bogom obavezao da će čuvati Srbiju

Alo

 

- Hvala Bogu da je došlo to vreme u Srbiji, a tako treba da bude normalno u svakoj zemlji, jer su u temeljima naše civilizacije, pre svega, hrišćanstvo i vera u Boga. I sve što je veliko i vredno što imamo, počev od umetnosti, književnosti, muzike, arhitekture, utemeljeno je na hrišćanstvu. 

Naš sagovornik kaže da je bio potpuno varvarski čin izbaciti iz narodnog života Boga i hrišćanstvo. 

- Hvala Bogu da se to vratilo, a čin predsednika Republike je dostojan svakog divljenja. Mnogo znači što je svoju zakletvu završio rečima „tako mi Bog pomogao“. Tim pre što je ruku držao na dve najuzvišenije vrednosti srpskoga naroda: iz oblasti umetnosti na svetinji hrišćanstva, Miroslavljevom jevanđelju, i na Ustavu Republike Srbije. To su dva graničnika između kojih treba da se kreće život svakog pojedinca - zaključuje protođakon.

DRUŠTVENE MREŽE

Srbi, naravno, ne bi bili Srbi da se na društvenim mrežama nisu pojavili određeni opskurni komentari u kojima se Vučiću zamera što je pominjao Boga, iako je Srbija sekularna država. Nije to svakako nešto čime bi trebalo da se bavimo, ali pomenimo, evo, da nas ima i takvih.

Svečanoj ceremoniji polaganja zakletve prisustvovali su, inače, svi poglavari verskih zajednica u Srbiji. 

Tekst predsednikove zakletve

„Zaklinjem se da ću sve svoje snage posvetiti očuvanju suverenosti i celine teritorije Republike Srbije, uključujući i Kosovo i Metohiju kao njen sastavni deo, kao i ostvarivanju ljudskih i manjinskih prava i sloboda, poštovanju i odbrani Ustava i zakona, očuvanju mira i blagostanja svih građana Republike Srbije i da ću savesno i odgovorno ispunjavati sve svoje dužnosti.“

Englezi i Amerikanci

Najveće svetske sile u svojim himnama, baš kao i Srbija, pominju Boga, a njihovi najviši zvaničnici u mnogim govorima se na Boga pozivaju. Engleska himna, podsetimo, nosi naziv „God, Save the Queen“ (Bože, čuvaj kraljicu), Bog se pominje i u američkoj himni, a na novčanici od jednog dolara napisano je „In God We Trust“ (Verujemo u Boga).

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading