EPISKOP ILARION SLUŽIO PARASTOS SRBIMA UBIJENIM NA KOSOVU Žrtve ne smemo da zaboravimo
Foto: Printscreen/Youtube

Episkop Ilarion služio je parastos u Crkvi Svetog Ilije.

- Svaka ulica je ovde u Cernici krvarila posle rata i svi nosite rane toga stradanja. Ali treba da se potrudimo da se to naše stradanje završi u vaskršnjoj radosti, zato što vaskrsenja ne biva bez smrti. Mi se pripremamo za večno vaskrsenje i radost toga večnog života već sada osećamo - kazao je novopostavljeni vikarni episkop novobrdski Ilarion, prenosi portal televizije Puls.

Parastosu je prisustvovao i načelnik Kosovsko-pomoravskog upravnog okruga Davor Petković, koji je ukazao na to da za ovaj zločin niko nije odgovarao.

- Teško je svima nama, posebno porodicama koje su morale da prolaze kroz te tragedije svih ovih godina. Najteže od svega je što nemamo epilog, što nikad niko nije odgovarao. I dokle god imamo takve situacije imaćemo i sukobe - izjavio je Petković, prenosi Puls.

U blizini Gnjilana 28.maja 2000. godine u selu Cernica napadač je otvorio rafalnu paljbu na Srbe koji su se nalazili ispred seoske prodavnice i osim četvorogodišnjeg Miloša, ubio njegovog strica Vojina Vasića i Tihomira Trifunovića, navodi portal televizije Puls.

Ni posle 22 godine počinilac ovog zločina nije procesuiran, iako su, kako tvrde meštani, pronađeni svi potrebni dokazi.

Meštanin Milivoje Nisić je rekao da je od 1999. do 2003. godine u Cernici ubijeno sedmoro ljudi, a da je život preostalih Srba u tom mestu i dalje veoma težak.

U multietničkom selu Cernica do 1999. godine bilo je 128 srpkih porodica sa blizu 800 stanovnika, a danas ih je oko 130 u 44 kuće.

Komentari (0)

Loading