RUSKA VOJSKA SE SPREMA ZA JOŠ JEDAN RAT Raspoređuju se velike snage na novom frontu (FOTO/VIDEO)
Alo/ Ilustracija

Ruska vojska je rasporedila pojačanja na aerodromu u Kamišliju u severoistočnoj Siriji kao odgovor na nedavne pretnje Turske regionu.

Prema ruskim i sirijskim izvorima, pojačanje uključuje veći broj lovaca Su-34 i jurišnih helikoptera Ka-52. Prošle godine, ruska vojska je pojačala svoje prisustvo na aerodromu u Kamišliju, pretvarajući ga u svoju glavnu bazu na severoistoku Sirije.

Do raspoređivanja je došlo usred izveštaja o tekućim pripremama turske vojske i njenih zastupnika za pokretanje nove velike operacije protiv Sirijskih demokratskih snaga (SDF) predvođenih Kurdima u severnoj i severoistočnoj Siriji.

 

 

U onome što izgleda kao pokušaj da upozore Tursku da ne čini takav potez, jedinice Sirijske arapske armije i ruske vojne policije izvele su jutros zajedničku patrolu sa borcima SDF duž linija fronta u severoistočnom regionu. Patrolu je pratilo nekoliko ruskih jurišnih helikoptera.

Pre zajedničke patrole, ratni avioni ruskih Vazdušno-kosmičkih snaga bacili su više "blic bombi" na područja pod turskom okupacijom u severoistočnom regionu u znak jasnog upozorenja turskim snagama i militantima.

Govoreći posle sastanka vlade 23. maja, turski predsednik Redžep Tajip Erdogan rekao je da će Ankara pokrenuti vojnu operaciju u Siriji kako bi povezala dve oblasti koje su već pod turskom kontrolom u severnim i severoistočnim regionima zemlje.

 

 

Od tada, turska vojska i njeni zastupnici rasporedili su velike snage u dva regiona i pojačali svoje artiljerijske udare na područja pod kontrolom SDF-a. SAD su upozorile Tursku da ne pokreće novu operaciju u Siriji. Međutim, za razliku od ruskih i sirijskih snaga, koalicija predvođena SAD nije preduzela nikakve poteze da odvrati tursku vojsku i njene saveznike. Turska neće moći da pokrene novu vojnu operaciju protiv SDF-a u Siriji bez zelenog svetla SAD.

Vašington bi Ankari mogao dati zeleno svetlo ako povuče svoj prigovor na ulazak Finske i Švedske u NATO. Zbog toga je jedina šansa SDF-a da preživi verovatno da poboljša svoje odnose sa Moskvom i Damaskom, koji održavaju velike snage u severnom i severoistočnom regionu.

Sve najnovije informacije o ruskoj specijalnoj vojnoj operaciji u Ukrajini možete pronaći u BLOGU UŽIVO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading