KOLUMNA VLADIMIRA ĐUKANOVIĆA Stop špekulantima!
Vladimir Đukanović - Privatna arhiva

Pribegao je tom potezu zbog rata u susednoj Ukrajini, ali i zbog zavođenja reda u svojoj zemlji kako bi u startu sprečio svaku moguću prevaru prilikom izvoza preko potrebnih sirovina, posebno hrane, iz Mađarske. Da se ne lažemo, tome sve više počinju da pribegavaju i sve ostale članice Evropske unije. Svako malo čujemo kako se zabranjuje izvoz nečega, hrane svakako najviše, jer kako se rat u Ukrajini sve više razvlači, tako nestašica hrane, posebno žitarica, na svetskom nivou postaje realnost.

Srbija se trudi da ne bude toliko rigidna u zabrani izvoza, čak pojedine prehrambene artikle dozvoljava da se izvezu, ali u Srbiji nikako da se izlečimo od prevaranata i hohštaplera koji manipulišu na tržištu i stvaraju veštačke nestašice određenih proizvoda kako bi enormno zaradili. E, tu mora da se stavi tačka, i to na vrlo oštar način.

Dakle, za svakog zlikovca za koga država utvrdi da je imao nameru da manipuliše na tržištu mora da ide radikalna kazna i da se u čitavoj javnosti naruži. Očito je to jedini način da se takvim bitangama stane na put. Svakom kome padne na pamet da se u ovako kriznoj situaciji enormno bogati i da to puca preko narodne grbače - pokazati mu sliku na svim televizijama, izlepiti plakate po gradovima s njegovom slikom i objasniti narodu o kakvom se ološu radi i šta je uradio. Naravno, podrazumeva se da bude uhapšen i procesuiran. Tako se to radi u ozbiljnim državama, posebno kada je vanredno stanje. Država je morala još na prvim pokušajima špekulacije s gorivom da obelodani ime naftaša koji je to učinio i da se s njim obračuna. Da je to tada učinjeno, verujem da se ovo sa šećerom ne bi dogodilo. Inače, ovo što se dogodilo sa šećerom mora da bude bukvalno poslednje upozorenje svakom da će se država surovo obračunati bude li još nekom palo na pamet da putem špekulisanja na tržištu dođe do enormne zarade.

Dodatno, kako bi se država pokazala do kraja odlučnom, mora da se zapreti svakom špekulantu da će država konfiskovati kompletnu imovinu koju ima da bi naplatila štetu koju je naneo.

S druge strane, pojedini mediji su pokazali svoju ogavnu prirodu, jer im je očiti cilj isključivo politička poruka. Najpre su podsticali nestašicu i širili paniku, a kada je država reagovala, krenuli su napadi na državu zašto se obračunava s navodnim biznismenima. Ne žele da se usude i da saopšte da to nisu nikakvi biznismeni, već ljudi koji su pokušali da prevare državu i da na grbači naroda enormno zarade. Vreme je i da se tim medijima stavi do znanja da je širenje panike krivično delo i da će svako odgovarati ukoliko nastavi ubuduće paniku da širi.

Ukoliko nekom nije nešto jasno, saopštiti lepo narodu da je situacija u Evropi ratna, da preti nestašica hrane, energenata i da se rat širi. Kako bismo sačuvali stabilnost, moraju da se uvedu i rigidne mere, jer situacija nije nimalo redovna, već je vanredna. Ako već to neko ne može da shvati, onda država mora kroz metode gorenavedene da mu to stavi do znanja.

Svako dobro!

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading