SELAKOVIĆ Poseta Bangladešu podsticaj jačanju saradnje
TANJUG/ RADE PRELIC

Tokom dvodnevne zvanične posete, Selaković se sastao sa ministrom inostranih poslova Abdulom Momenom, predsednicom parlamenta Širi Čodari, kao i sa predstavnicima poslovne zajednice, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova Srbije.

Srpski ministar je u intervjuu za bangladeški medij "Biznis standard" rekao da je impresioniran rezultatima ekonomskih reformi koje vodi premijerka Šeik Hasina.

- Zaista je impresivno kako je Bangladeš počeo pre 50 godina kao jedna od najsiromašnijih zemalja na svetu, a sada se kreće ka tome da postane razvijena zemlja. Daću sve od sebe da se naši lideri, premijerka Bangladeša i naš predsednik sretnu što pre - istakao je ministar.

Opisujući Srbiju kao industrijsku i poljoprivrednu zemlju, Selaković je rekao da nam je potrebna kvalifikovana i obučena radna snaga koju Bangladeš ima.

Prema njegovim rečima, Srbiji je iz Bangladeša potrebna kvalifikovana i polukvalifikovana radna snaga iz oblasti građevinarstva i poljoprivrede, a srpske kompanije su veoma zadovoljne radnicima iz ove zemlje.

Ministar je kazao da je sa najvišim zvaničnicima Bangladeša razgovarao i o mogućnosti zaključenja sporazuma o razmeni radne snage.

Kada je reč o komplikovanoj proceduri za dobijanje viza, Selaković je rekao da je Srbija spremna da uvede efikasnije načine za obezbeđivanje viza, uključujući otvaranje konzulata u Daki.

Srbija pravi korake unazad u izgradnji pomirenja", a on obećava pomoć pilotima zločincima - Alo.rs


Selaković je izrazio zadovoljstvo što je njegovom posetom Bangladešu obeležena 50. godišnjica uspostavljanja diplomatskih odnosa dve države, koji, kako je podsetio, datiraju iz perioda SFRJ, ujedno, ukazavši da je jugoslovenski predsednik Josip Broz Tito znatno pomogao ovoj zemlji da uđe u UN i Pokret nesvrstanih zemalja.

- Maršal Tito i otac nacije, Šeik Mudžibur Rahman, učinili su odnose dveju zemalja veoma jakim - rekao je Selaković u intervjuu, podsetivši da je Šeik Mudžibur Rahman posetio Beograd, a da je kasnije Tito posetio Daku.

Selaković je naveo da je Srbija naslednica Jugoslavije i da je opredeljena za jačanje odnosa sa prijateljskim zemljama.

- Ne zaboravljamo naše stare prijatelje i partnere. Želeli bismo, ne samo da održimo odnose sa njima, već da pronađemo najbolji način da to podignemo na viši nivo - dodao je on.

Govoreći o ekonomskoj saradnji s Bangladešom, srpski ministar je rekao da je u prošloj godini robna razmena bila 108 miliona dolara, od čega je 105 miliona bio izvoz iz Bangladeša.

Rekao je i da bi Bangladeš mogao imati koristi od osnivanja zajedničkih preduzeća sa Srbijom u oblastima poput tekstilne industrije, ali i izvoza na tržište Evrope i Evroazijske unije.

Kancelarija za Kosovo i Metohiju: - Alo.rs

- Imamo sporazum o slobodnoj trgovini sa EU, koja ima tržište od više od pola milijarde ljudi. Imamo sporazum o slobodnoj trgovini sa Evroazijskom unijom - to znači Rusijom, Belorusijom, Kazahstanom, Turkistanom i Jermenijom - što je tržište od 200 miliona.

Takođe, imamo sporazum o slobodnoj trgovini i sa Turskom koja je tržište od 85 miliona. Kad se sabere, to je tržište od skoro 800 miliona ljudi na kojem je roba iz Srbije oslobođena carina - precizirao je Selaković.

CIK - Šok na sjednici, Arnautović "na prepad" iznio rizične političke stavove

On je predložio da se pronađu kompanije u obe zemlje koje bi zajedno radile na proizvodnji novih proizvoda namenjenih ovom tržištu.

Ministar Selaković je kazao da Srbija želi da podrži mlade iz Bangladeša.

- Mislimo da mladi u vašoj zemlji nisu dobro informisani o srpskim stipendijama. Nudimo pune stipendije, a u poslednjih 10 godina samo su dva studenta iz Bangladeša iskoristila tu priliku - rekao je ministar.

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading