OPŠTI NAPAD NA SRBE I SRBIJU Bakir progoorio o "srpskom svetu", pa otkrio kako misli da mu se suprotstavi
Alo

U opširnom obraćanju na sednici glavnog odbora SDA, povodom 32 godine od njenog osnivanja, Izetbegović je govorio i o navodnom projektu "srpski svet" na Balkanu i ocenio da je to, kako je rekao, očigledan odgovor, odnosno lokalna inačica "ruskog sveta".

Deo, kako tvrdi, te iste koordinirane priče i pokušaj napada srpskog člana Predsedništva BiH Milorada Dodika na suverenitet BiH.

"Dugo se kuva i priprema novi talas velikosrpskog nacionalizma u trouglu Srbija-BiH-Crna Gora.....", tvrdi Izetbegović.

EPA/DIMITAR DILKOFF

 

"Relativizovanje istine o agresiji, pokušajima izjednačavanja branilaca i agresora, blokada državnih institucija, pokušaj urušavanja reformi koje su u poslednje dve decenije ujedinile su i ojačale državu sa direktnim pretnjama teritorijalnom integritetu zemlje, sve navedeno je dobijalo na intenzitetu preteći da dovede do novog sukoba na Balkanu".

Izetbegović je rekao da je "ideološki pokret utemeljen na velikosrpskom nacionalizmu začet sredinom 19 veka Garašaninovim Načertanijem, a nastavljen memorandumom SANU".

Tvrdi i da se "velikosrpski nacionalizam prilagođava i opstaje i u demokratiji i civilizovanom okruženju, oscilira, povlači se i oživljavava sa svakom promenom, a svaku krizu koristi da protera i nadvlada sve što nije srpsko".

"Imamo posla sa stranom koja je uverena da je njeno pravo oterati druge i drugačije, dominirati nad onima koji ostanu, terati ih da žive u aparthejdu, negirati genocid i zločine, slaviti ratne zločince", kazao je Izetbegović.

Dodao je još da mu nije drago da govori ovakve stvari i primetio da će verovatno biti optužen da "izgovara reči koje ne služe pomirenju".

Rekao je i da Dodik tvrdi da "međunarodna zajednica radi za muslimane, da udovoljava željama njihovih političara", a hrvatski premijer Andrej Plenković kaže da je "skoro nemoguće promeniti narativ u koji su Bošnjaci ubedili Evropljane".

"Očigledno je da ima istine u ovim tvrdnjama, ali ne zato što mi imamo jake i skupe lobiste uz sebe, ili zato što Evropa, kako to tvrdi Dodik, voli i pomaže muslimane. Pomažu nam zato što smo na strani interesa civilizovanog sveta, što zajednički radimo na izgradnji države koja će garantovati mir i stabilnost u ovom delu Evrope, države u kojoj će biti iskorenjena diskriminacija i uspostavljena puna vladavina zakona", naveo je lider SDA.

Izetbegović je rekao i da bi logičan odgovor na velikosrpski projekat bio saradnja sa hrvatskim faktorom u BiH, i sa samom Hrvatskom, ali su se HDZ i njihov predsednik odlučili za saradnju sa Dodikom i pritiscima na Bošnjake.

Foto: Printscreen/RTS

 

Stvorena je, kako kaže, srpsko-hrvatska sprega u BiH, koja uključuje i Zagreb i Beograd, koketiranje sa Rusijom, podrivanje pozicije visokog predstavnika i slabljenje međunarodnog faktora koji stabilizuje situaciju u BiH.

"Cilj HNS je 'treći entitet' ali ne teritorijalni, već institucionalni. Cilj je paritet i trećina vlasti i uticaja za politički blok koji u PS BiH ima tek pet od 42 poslanika....", kazao je, između ostalog, Izetbegović.

Komentari (5)

Loading
Velika

26.05.2022 18:14

Pa zar Izedbegovic ne vidi da velika muslimanska zemlja Turska najvise saradjuje sa Rusima. Nema hrabrosti to da kaze, pa udario na Srbe kao saveznike Rusije. Junak😃

KKK

26.05.2022 18:24

Auuuu Bakire, pa ti si ozbiljno oboleo, potrebna ti je strucna med. pomoc, ako vec nije kasno!?

Gagisa

26.05.2022 20:00

Pa nije mu babo ostavio u amanet da Srbi moraju da zive u bosnjackoj Alijinoj dzamahiriji po njihovim zakonima i njinom kuranu.........nema tu mnogo mudrovanja i natezanja,sto pre samo i samo razlaz i Republika Srpska i svi Srbi u srpski svet, ko hoce sa nama hoce, a ko nece aj pa zdravo- dovidjenja.

Seka Persa

26.05.2022 20:05

E kad bi bilo sto se babi snilo"!NEBITAN SI BIVSI SRBINE!

Dragan

27.05.2022 16:03

Bakir gubi izbore od svojih iz Federacije, pa mu krivi Srbi i Hrvati.