IDEM U HAG, NISAM DUGO BIO Šešelj sprema završni udarac Zapadu
Alo

Njemu je u utorak uručen poziv za saslušanje o navodnom "kršenju pravilnika o neobelodanjivanju tajnih podataka i identiteta zaštićenih svedoka". Osim njega, na spisku se našlo još i sedam sadašnjih i bivših članova tima njegove odbrane: Ljiljana Mihajlović, Ognjen Mihajlović, Miljan Damjanović, Marina Ristić, Nemanja Šarović, Marina Raguš i Miroljub Ignjatović.

Kako je kaže lider radikala, reč je o spremanju optužnice u vezi sa objavljivanjem tajnih dokumenata Haškog tribunala i imena svedoka u njegovim knjigama. Na poziv, kako kaže, namerava da se odazove, kao što je i predviđeno 1. jula:

- Više od 50 knjiga sam objavio sa dokumentima Haškog tribunala. Ovo vidim kao pritisak na nas, a ne na Srbiju, jer po zakonu o saradnji se ne mogu isporučivati za nepoštovanje suda. Poziv sam primio iako nije bio uredan. Jedan dokument je bio na engleskom jeziku, a drugi na latiničnom pismu, ali bez svih znakova, jer verovatno nisu imali sva slova na pisaćoj mašini. Primio sam poziv jer nisam hteo da cepidlačim. Nameravam da odem tamo, nisam bio dugo - rekao je Šešelj.

IDEM U HAG, NISAM DUGO BIO Šešelj sprema završni udarac Zapadu

Foto: Alo!/Vladimir Marković

 

Prema rečima Damjanovića, koji je takođe na listi, ovaj poziv pokazatelj je da Zapadu smetaju srpski radikali i da će se rado odazvati pozivu za saslušanje koje je zakazano za 30. jun jer, kaže, nema od čega da beži:

- Šešelj je već jednom rasturio taj Haški tribunal i nadamo se da ćemo mi još jednom imati priliku da ga dokrajčimo. Poziv je smešan, on je napisan kao da se igralo dete. Naravno, konsultovaćemo se, napravićemo strategiju. Nema potrebe da krijemo, mi smatramo da je to nelegalan sud i da kao takav nema pravo da pokreće ovakve postupke. Na kraju krajeva, ne želimo da vlastima pravimo nekakav problem, jer nema šta da nam nađu. Dokazaćemo da je ovo samo farsa.

Iako je Haški tribunal prestao sa radom, prema tumačenju advokata sa dugogodišnjim iskustvom u Hagu Zorana Živanovića, Mehanizam ima pravo da pokreće postupke kao što je ometanje svedoka, otkrivanje poverljivih podataka. On smatra da bi trebalo da postoji vremensko ograničenje i da je sad upitno koliko je zaštita tih podataka aktuelna:

- Mi smo dobijali kroz materijale tamo podatke koji su državna tajna raznih zemalja i međunarodnih organizacija i bili smo obavezni da to čuvamo. Sankcije za to su dosta stroge, do sedam godina zatvora ili novčana kazna do 100.000 evra. I Šešelj je nekoliko puta bio kažnjen zbog toga. Sada je pitanje da li može, a smatram da mora da dejstvuje neka zastarelost. Ratni zločini ne zastarevaju, ali ovo nije ratni zločin, pa te stvari moraju da zastare posle izvesnog vremena. U pravilima tribunala to nije propisano, a od prestanka rada prošlo je mnogo godina. Ovo nisu zločini, ovo je povreda pravilnika i mislim da je to jedna pravna praznina.

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading