SVET NA IVICI Henri Kisindžer ponovo izneo zastrašujuće upozorenje!
Alo

Kada ovako nešto izgovori Henri Kisindžer (99), bivši američki državni sekretar i siva eminencija spoljne politike SAD, i te kako ima razloga za zabrinutost celog sveta, a pre svih nas koji živimo u Evropi. Doduše,

Kisindžer je izgovorio isto ono na šta maltene od početka rata u Ukrajini upozorava predsednik Srbije Aleksandar Vučić, koji je više puta ponovio da trenutno nijedna strana ne želi mir. Jedino što kod nas predsednikove reči opozicioni mediji dočekuju na nož, tvrdeći da namerno širi paniku. Biće zanimljivo videti šta će sada reći...

FATALAN PORAZ

Kisindžer je, između ostalog, pozvao Zapad da prestane da pokušava da porazi ruske vojnike u Ukrajini jer bi, kako tvrdi, njihov poraz mogao dugoročno da destabilizuje Evropu. 

Bivši američki državni sekretar je na Svetskom ekonomskom forumu u Davosu razgovarao sa njegovim osnivačem i izvršnim predsednikom Klausom Švabom, i tokom tog razgovora rekao da trenutno raspoloženje u svetu sugeriše da bi poraz Rusa bio fatalan za Zapad jer bi doveo do reorganizacije evropske hijerarhije moći. Doajen svetske diplomatije je dodao i da rat u Ukrajini ne bi smeo da traje još dugo, a posebno je podvukao da bi Zapad Ukrajinu trebalo da pritisne da prihvati uslove obustave vatre, iako oni nisu u skladu sa njenim trenutnim ciljevima i situacijom na terenu. 

- Pregovori moraju početi tokom iduća dva meseca jer će se, inače, stvoriti tenzija preko koje se neće moći lako preći. Idealno, linija razdvajanja trebalo bi da bude povratak na prethodno stanje stvari. Insistiranje na nastavku ratovanja pošto prođu ta dva meseca ne bi dovelo do slobode Ukrajine, već do novog rata protiv same Rusije - rekao je Kisindžer. 

SVET NA IVICI Henri Kisindžer ponovo izneo zastrašujuće upozorenje!

Alo

 

VELIKA OPASNOST

Kako za Alo! ocenjuje Darko Obradović, istraživač Centra za strateške analize, u slučaju da Rusija uspešno upotrebi oružje za masovno uništenje verovatno je da ćemo imati totalni rat u Evropi sa ciljem trajnog razoružavanja Rusije kao države koja predstavlja opasnost za kontinent.

- U ovom trenutku sukob ide u nedefinisanom pravcu. Ni Rusija ni Ukrajina nemaju rezultate kojima bi bili zadovoljni, to znači da je ishod neizvestan. Ovo više nije pitanje samo Ukrajine, već celog evropskog kontinenta čija je bezbednosna perspektiva trajno izmenjena. Čisto sumnjam da će se Rusija pomiriti sa izolacijom i odsustvom aktivne uloge u evropskoj bezbednosti, to sve stvara preduslove za ono sto se zove nuklearna eskalacija. Druga škola mišljenja smatra da po svaku cenu treba sprečiti prelivanje sukoba i da će sankcije smanjiti resurse za konflikt. Treća škola govori da smo u predvečerju totalnog konflikta, i da je pitanje meseca kada će nam nuklearke leteti nad glavom - ističe Obradović.

Deđanski: Nesreća će se udvostručiti

Stevica Deđanski, analitičar iz Centra za razvoj međunarodne saradnje, ukazuje na činjenicu da Kisindžer zna šta govori.

- Henri Kisindžer je jedan od stubova američke geopolitike dugi niz godina i zna šta govori, a to je sledeće: ako sukob ne stane, ulazimo u jesen. Sva nesreća koja se dogodila će se udvostručiti. Ova godina će se možda i preživeti, ali ako svet ostane bez hrane koja se proizvodi tamo, jesenja setva će biti sprečena, što znači da upadamo u totalnu recesiju, koja će se manifestovati u još gorem obliku sledeće godine. Da ne govorim da nakon jeseni ide zima, kada neće biti gasa, goriva, firme u EU neće moći da rade. Ozbiljan problem će nastati ukoliko se ovo ubrzo ne završi. Dve su mogućnosti za prestanak sukoba: apsolutna pobeda Rusije ili dogovor Zapada sa Rusijom. Mnogo je bolje, naravno, da se dođe do nekog dogovora, kao što kaže i Kisindžer.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading