MOMIROVIĆ: Otvoreni Balkan najbolji projekat u poslednjih 30 godina
Tanjug

On je to rekao na panelu "Vetrovi balkanakih promena-kako menjamo naš region" u okviru Open Balkan foruma koji je organizacija "Limbek" održala u Beogradu.

Ministar je zahvalio rukovodstvima Srbije, Albanije i Severne Makaedonije što su pokazali otvorenost za saradnju i pokrenuli projekat Otvoreni Balkan, koji umnogome doprinosi podizanju životnog standarda u čitavom regionu.

- Kada se čelni ljudi ove tri države okupe na jednom mestu i započnu jedan ovako ambiciozan i revolucionaran projekat, malo ko može da kaže bilo šta loše o njemu - rekao je Momirović.

Naglasio je da veliki progres tim zemljama može da doprinese otvaranje granica i zajedničko udruživanje ekonomija i tržišta.

MOMIROVIĆ: Otvoreni Balkan najbolji projekat u poslednjih 30 godina

Tanjug

 

Podsetio je da su pokrenuti projekti koji koštaju milijarde evra kako bi se integrisale naše države i narod.


Naveo je da su neki od njih autoput Beograd-Sarajevo iz dva pravca, auto put Niš-Priština i brza pruga Beograd-Novi Sad, koja će ići do Budimpešte i povezivati region sa Evropom.

- Otvoreni Balkan nema alternativu - kazao je Momirović.

Zaključio je da je neophodno da se države regiona povežu, kako bismo svi zajedno išli napred i upozorio da ukoliko se ovakvi projekti budu prolongirali napravićemo lošu uslugu našim građanima i deci.

Smatra da je prioritet zemalja regiona koje žele da se priključe EU, pre svega treba da budu čvrste veze sa neposrednim komšijama sa kojima imamo ekonomsku, društvenu i kulturnu razmenu.

Prema njegovim rečima pravi trijumf Otvorenog Balkana biće kada se iz jedne u drugu zemlju bude išlo bez lične karte, kao što se to radi između država članica EU.

Dodao je i da zemlje regiona posebno zbog krize izazvane ratom u Ukrajini treba da se drže zajedno, kako bi međusobnom saradnjom i podrškom prevazišle nedaće pred kojima je čitav svet.

MOMIROVIĆ: Otvoreni Balkan najbolji projekat u poslednjih 30 godina

Tanjug

 

Open Balkan Forum teži da uspostavi mehanizam praćenja i podrške daljim procesima integracije i usklađivanja od strane stručnjaka i organizacija civilnog društva iz svih država regiona.

Cilj ove konferencije je da ponudi platformu za širi društveni dijalog o ovoj važnoj regionalnoj ekonomskoj inicijativi.

Na konferenciji su se okuili predstavnici Vlade Srbije, Privredne komore Srbije, kao i mnogobrojni strani gosti, ekonomisti, predstavnici domaćih i stranih kompanija, poslovna zajednica, organizacije civilnog društva kao i predstavnici međunarodnih organizacija, razvojnih agencija i diplomatskog kora.

Savetnik predsednika Privredne komore Srbije Nenad Ðurđević je rekao da je inicijativa Otvoreni Balkan može da približi zemlje regiona, ali da okrene region ka EU, s obzirom da su osnovni principi te inicijative u skladu sa vrednostima EU.

- Ova inicijativa zaista ima za cilj konkretne stvari koje se tiču slobodnog kretanja ljudi, robe, kapitala i usluga prebaci - kazao je on.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading