DEO PROJEKTA "DEKSTER“ Srpski naučnici u borbi protiv terorizma
Foto: Shutterstock

Jedan od načina da se uveća bezbednost, a na kojem u okviru NATO projekta, rade i srpski naučnici, jeste kroz razvoj sistema koji spaja napredne tehnologije i borbu protiv terorizma i pomaže u identifikaciji ljudi koji nose eksploziv ili vatreno oružje u gužvi, na javim mestima, a bez ometanja protoka prolaznika.

Takav sistem predstavljen je danas na jednoj metro stanici u Rimu, a prikazu je prisustvovala i ekipa Tanjuga.

Sistem je deo projekta "Dekster – detekcija eksploziva i vatrenog oružja u borbi protiv terorizma“, razvijenog u okviru programa NATO Nauka za mir i bezbednost.

Iako mnogi u Srbiji, kada čuju reč NATO pomisle samo na vojnu saradnju, program Nauka za mir i bezbednost osigurava i saradnju u oblasti nauke, a važnu ulogu u tom programu imaju i naučnici iz Srbije, koji su zaslužni i za razvoj Dekstera.

Dekster je vodeća inicijativa u okviru NATO programa Nauka za mir i bezbednost, čiji je cilj da pronađe rešenje za sprečavanje terorističkih napada, uz pomoć tehnoloških rešenja, koja su razvijena u tri istraživačko-razvojna projekta.

Jedan je „Zavesa za mikrotalasno snimanje“ (MIC) čiji je cilj kreiranje uređaja za snimanje, zasnovanog na radarskoj tehnologiji, koji može da stvara dvodimenzionalne i trodimenzonalne slike u realnom vremenu i time omogući detekciju eksploziva i oružja bez potrebe za kontrolnim punktovima.

Drugi je Senzor za detekciju tragova eksploziva (EXTRAS), koji će uz pomoć tehnika spektroskopije omogućiti detekciju tragova eksploziva i prekosura eksploziva na površinama poput ruku, tela, prtljaga.

Upravo na projektu EXTRAS radili su srpski naučnici iz Instituta Vinča, koji su dali značajan doprinos realizaciji ovog dela Dekstera.

Treći projekat je Integrisani sistem za ranu detekciju pretnji (INSTEAD) čiji je cilj da objedini prva dva u sistem za centralizovano upravljanje većim brojem senzora i kamera, što će dodatno unaprediti kapacitet za otkrivanje eksploziva i oružja kod osoba u masi.

Tokom prikaza u rimskom metrou, sistem je otkrio oružje i eksploziv tokom kretanja osoba, čime je dokazao svoj značaj i potencijal.

Ukupno 11 institucija iz četiri zemlje članice NATO i četiri partnerske zemlje, među kojima je Srbija, uključeno je u razvoj projekata, koji su prikazani u Rimu.

Svi projekti u okviru "Dekstera" trebalo bi da unaprede bezbednost javnog prevoza i drugih javnih mesta kroz pružanje rešenja koje spaja napredne tehnologije i borbu protiv terorizma.

Predstavnici programa NATO Nauka za mir i bezbednost zahvalni su srpskim naučnicima na doprinosu u realizaciji sistema koji može doneti veću bezbednost svetu.

Srbija je kroz taj program od 2006. doprinela sa više od 40 aktivnosti, među kojima su projekti u poljima energetske i ekološke bezbednosti, odbrane od hemijskih, bioloških, radioloških i nuklearnih agensa, borbe protiv terorizma, sajber odbrane i bezbednosti ljudi.

Komentari (0)

Loading