EVROPARLAMENTARCI SE PRIDRUŽILI POSLANIKU SPS-a Traže zatvaranje srpsko-ruskog humanitarnog centra
Foto: ihc.rs/o-centaru/

Naime, poslanici Evropskog parlamenta uložili su niz amandmana na Nacrt rezolucije o Srbiji, a među njima su i dva koji se odnose na ruski centar u Nišu - u jednom se traži veća transparentnost, a preko drugog se praktično zahteva njegovo ukidanje.

Dugo je trajala saga da li će Beograd izaći u susret zahtevu Moskve i dodeliti Srpsko – ruskom centru u Nišu diplomatski status. Postavljalo se pitanje čemu takav status za jednu humanitarnu organizaciju, koja se prevashodno bavila vatrogasnim aktivnostima.

Možda bi srpske vlasti i udovoljile tom zahtevu, da nije bilo velikog otpora u Evropskoj uniji. Bar kako su pisali mediji u to vreme, diplomatski status značio je imunitet od krivičnih dela za kompletno osoblje tog centra, a odnosio bi se i na tranzit robe, koja bi mogla bez ikakve kontrole i provere da ulazi i prolazi kroz Srbiju.

Strani zvaničnici upozoravali su da je krajnji cilj tog diplomatskog imuniteta osnivanje ruske špijunske baze na srpskoj teritoriji.

Ruski centar u Nišu taj status nije dobio, ali je njihov rad i danas daleko od transparentnog. Na sajtu Agencije za privredne registre podaci o tom centru mogu se videti samo u delu koji se odnosi na finansijske izveštaje. Tu međutim nema nijednog finansijskog izveštaja - ni za 2021, 2020, ni za 2019. i 2018.

Na sajtu APR piše da je Bojan Kostić zakonski zastupnik, a u delu gde treba da se navede prosečan broj zaposlenih piše “nula”. Isto važi i za poslovne prihode.

Zbog ruske agresije na Ukrajinu, Ruski centar ponovo je tema za EU, pa su tako evroparlamentarci uložili dva amandmana koja se odnose na tu organizaciju iz Srbije.

Prvi je uložilo šestoro poslanika Evropskog parlamenta koji su članovi Evropske narodne partije, čija je članica i Srpska napredna stranka. Reč je o Andreju Кovačevu, Asimu Ademovu, Andreju Novakovu, Aleksandru Aleksandrovu Jordanovu, Emilu Radevu i Evi Mejdel.

Oni, kako piše u tekst amandmana, “žale” zbog postojanja Rusko-srpskog humanitarnog centra i pozivaju srpske vlasti da “obezbede više transparentnosti o ulozi i aktivnostima tzv. humanitarnog centra”.

Podsetimo da je poslanik Socijalističke partije Srbije i direktor JKP Beogradske elektrane Rade Basta tražio da se proteraju Rusi iz humanitarnog centra u Nišu

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading