OMČA NAD EVROPOM Srđa Trifković o kolapsu koji sledi i opasnosti koja se nadvila nad Srbijom
Foto: Alo ilustracija

Profesor je na početku svog uključenja u jutarnji program Happy TV govorio o najvećoj srpskoj tragedii XX veka.

- Srbi možda nekada imaju utisak da su njihova istorijska iskustva apsolutno jedinstvena i jedinstveno tragična, ali ne zaboravimo, recimo, da je u drugoj opsadi Beča 1683. poljski kralj Jan Sobjeski na čelu svojih 20.000 konjanika spasao Evropu od konačnog turskog prodora kroz bečka vrata, a da je 100 godina kasnije Poljska nestala sa mape Evrope posle tri deobe drugom polovinom 18. veka između Pruske, Austrije i Rusije, da bi bila obnovljena tek posle I svetskog rata. Jedinstvenost srpske tragedije u XX veku je da je propuštena jedna velika i jedinstvena prilika krajem Velikog rata da se reši srpsko pitanje jednom za svagda na jedan razuman, trajan, solidan, čvrst i stabilan način. Umesto toga, jedan mali deo srpske elite, predvođen regentom Aleksandrom je krenuo u jugoslovenski eskperiment koji je Srbe skupo koštao i čije su jedine žrtve bile, opet, sami Srbi. Ta jugoslovenska država je omogućila konsolidaciju drugih naroda, tada još slabih, pre svega Hrvata koji su se prvi put objedinili u istoj političkoj jedinki - podsetio je profesor Trifković.

Govoreći o trenutnoj situaciji, Srđa Trifković kaže da se u ovom trenutku Srbiji ništa ne nudi u zamenu za uveđenje sankcija Rusiji. Istoričar kaže da smatra da Srbija nije prinuđena da uvodi sankcije Rusiji i da bi takva mera predstavljala veliki moralni pad Srbije.

- Moralni kapital je jedini koji je Srbija uspela da očuva. Svi evropski narodi su u istom čabru, pre svega u demografskom sunovratu koji je propraćen u ključnim zemljama EU i jednim moralnim i kulturnim kolapsom. Kada bi se Srbija pridružila tom "Titaniku", koji je na ivici potonuća, sebe bi zaista osudila na propast. U ovom trenutku model za očuvanje srpskih nacionalnih interesa mogao bi da bude mađarski premijer Viktor Orban. Mađarska je "mali Asteriksov bastion odbrane" pred briselskom "plišanom diktaturom" koja preti uništenjem evropskim narodima, pre svega time što i dalje promoviše propali koncept multikulturalizma i masovne imigracije, koji preti da proguta Evropu i da njene ostatke ostataka (reliquiae reliquiarum) pretvori u jednu šerijatsku ruševinu do kraja XX veka - izjavio je profesor Trifković.

OMČA NAD EVROPOM Srđa Trifković o kolapsu koji sledi i opasnosti koja se nadvila nad Srbijom

EPA/FILIP SINGER

 

Dobre vesti za Srbiju su, smatra profesor, to što nema razloga da se plaši ovakve Evrope. 

- Ta i takva Evropa nema ni snage ni interesa da Srbima "lomi kičmu" nekim brutalnim sredstvima kakva su bila primenjivana devedesetih godina. Ona ima druga posla, druge preokupacije. U ovom trenutku Srbi nisu u fokusu pažnje onih koji bi hteli da im pretnjama i jeftinim ucenama iscede ustupke na koje, objektivno, u ovom trenutku nisu prinuđeni - izjavio je Srđa Trifković.

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading