PREDSEDNIK VUČIĆ NA MAKIŠKOM POLJU Beograd će 2028. godine dobiti metro, radovi odlično napreduju (VIDEO)
Tanjug

Tok obilaska i obraćanje predsednika Vučića mogli ste da pratite uživo na našem portalu.

Ministar finansija Siniša Mali je na početku predsednika izvestio da radovi napreduju ispred plana, i da se planira otvaranje celog Makiškog polja za izgradnju i razvoj.

ODJECI VAŽNOG SASTANKA VUČIĆA I HILA Podrška Amerike evrointegracijama, Srbija usmerena na očuvanje mira i stabilnosti u regionu

- Očekujemo u septembru ili oktobru ugovor za gradnju samog depoa - kazao je ministar finansija. 

Predsednik Vučić je odgovorio da radovi napreduju odlično, i da se vidi da je prostor očišćen kako bi radovi tekli nesmetano.

Foto: Alo!

 

- Vrednost ovih radova je 57 miliona evra, plus PDV. To je sve budžetski novac - kazao je ministar Mali, što je predsednik pozdravio rečima da je to izuzetno važno, i da se država nije zaduživala.

 

- Time čuvamo trend rasta i napredujemo. Pitao sam ljude oko Fajnal Fora, i rekli su da su svi hoteli bili puni - rekao je Vučić, na šta je dobio odgovor i da su hoteli i u Novom Sadu i Pančevu bili puni.

IZUZETNO TEŠKA I VAŽNA NEDELJA ZA SRBIJU: Premijerka Brnabić otkrila šta nas sve čeka narednih dana

Predsednik je istakao da je naše da se spremimo za sve što nas čeka, pošto je nemoguće predvideti šta će se dešavati narednih meseci, po pitanju krize izazvane ruskom operacijom u Ukrajini.

Vučić se obratio i ambasadoru Pjeru Košaru, i poručio mu da se nada da će Srbija i dalje imati podršku Francuske tokom radova na metrou.

Vršilac dužnosti ambasadora NR Kine, čije kompanije takođe učestvuju u projektu, rekao je da saradnja teče odlično i da zahvaljujući tome radovi teku nesmetano.

Ministar Mali je predsednika izvestio da je u prvoj fazi ostalo samo 40 parcela za eksproprijaciju, i da sve ide ispred plana.

- Ima još mnogo, mnogo posla. Vidite sada i ovde, kad smo bili zimus, ovo je sada drugo mesto potpuno. Ali mnogo toga još moramo da radimo. Ne smemo da zaustavljamo ove radove, uprkos teškoj situaciji u Evropi. Naši napori su ogromni, kako bismo gurali ove velike projekte - kazao je Vučić.

Tokom razgledanja mape linija, predsednik Vučić je rekao da bi najbolje bilo da se plan koriguje kako bi se jedna linija metroa povezala sa stanicom Prokop.

Foto: Alo!

 

- Da ne napravimo grešku danas, već da suštinski rešimo saobraćajne probleme u Beogradu. Vama se čini da je to daleko, a kraj radova je za samo 5 ili 6 godina.

Vučića su kineski radnici zatim pozdravili sa "Dobar dan", a on njih sa "Nihao". 

- Da li je sve u redu - pitao je Vučić kineske radnike, a oni su odgovorili potvrdno, i kroz smeh prokomentarisali da ih predsednik Srbije često posećuje.

Ministar Mali je istakao da je metro samo početak razvoja ovog dela grada, koji će otvoriti neverovatne mogućnosti.

- I Mirijevo će imati dramatičan rast. To će biti neverovatno za taj kraj - dodao je ministar.

Presednik je ministra Momirovića upitao: Tomo, kad počinjemo da radimo stanične zgrade, na šta mu je rekao sledećeg meseca.

Zatim se Vučić našalio sa Momirovićem... 

- Je li Tomo, koliko si sad naplaćivao u svom hotelu, 600 evra? A što nisi po 100... Nemoj pogrešno da me razumeš, meni je drago... meni je važno da je plaćen porez državi - rekao je predsednik upitavši za cene noćenja u beogradskim hotelima za Fajnal for.

Foto: Alo!

 

Zatim se predsednik obratio građanima i medijima. Vučić je rekao da je ovo neuporedivo u odnosu na ono što je viđeno prošli put.

- Važno je da ne kasnimo i da Beograd 2028. godine dobije svoj metro, i da možemo da se pohvalimo ovakvim velikim projektima. Mi imamo mnogo automobila u našem gradu, i moramo da rešimo pritiske koje to stvara u saobraćaju - kazao je on.

Vučić je istakao i da Francuzi rade fantastičan posao i na Aerodromu, i da je to jedan od najboljih ugovora koji je neko mogao da potpiše.

- Zahvalan sam im što su pokazali poštovanje prema Srbiji, i verujem da će tako posvećeno raditi i ovde. Što se tiče kineske kompanije Pauer Čajna i oni rade odlično. Važno je da se završe i radovi na obilaznici oko Beograda. Bilo je problema i kašnjenja, ali sve u svemu očekujem da jedna trasa bude otvorena za mesec dva, a sve do Bubanj potoka do marta - rekao je predsednik.

On kaže da će u narednom periodu obilaziti više ovakvih projekata, kako bi podstakao ljude da užurbano rade.

- To nam je važno da održimo rast BDP-a. Ne možemo da se prepustimo stihiji i lošim vestima, već da nastavimo da radimo još jače. Da ostanemo privlačni, koliko smo bili zbog Fajnal Fora prethodnih dana. Moramo da ukažemo ljudima koliko uspevamo da radimo i gradimo i pored nepovoljne situacije - kazao je Vučić.

Predsednik je rekao da će metro povezati i Novi Beograd, i Banjicu, centar grada, Mirijevo...

- To će biti ogromna pomoć u regulisanju saobraćajnih problema, i daće ogroman doprinos napretku srpske ekonomije. Obilaziću sve puteve u Srbiji, da vidimo kako idu radovi. Svakoga dana, kada vidite mašine i kranove u gradu, oni donose više novca i veće plate za sve naše ljude - kazao je Vučić.

Vučić je rekao da mi ne biramo prioritete, i da nismo mi krivi zbog situacije u Ukrajini. On je kazao i da nijedan veliki infrastrukturni projekat nije zaustavljen.

Foto: Alo!

 

- Ja znam to zbog para. Ne bih morao da budem upoznat sa svime, ali znam zbog novca. Nisam Ali nisam siguran da ćemo to tako i zadržati. Moravski koridor se gradi, na delu puta od Adrana završeno je više od 70 odsto zemljanih radova - kazao je predsednik.

On kaže da nije zadovoljan Fruškogorskim koridorom, i da deonica Novi  Sad-Ruma mora brže da se radi, i konstatovao je da drugi radovi napreduju dobro.

- Radimo planove i projekte. Uskoro očekujem da sa Evropom potpišemo dogovor za prvu deonicu Đunis-Stalać, prvu deonicu brze pruge Beograd-Niš, i da brzo krenemo u te radove - kazao je predsednik.

Vučić dodaje da će stopa rasta u celom svetu biti manja, i da veruje kako ćemo i ove godine biti u prvih pet zemalja po stopi rasta.

- Zato moramo da radimo brže. A što se tiče energetike moraće da se radi brže, da se donose strateške odluke. I to će morati instant da se radi, pre zime. Skladišta za gas se ne rade tek tako, već tamo gde su postojala nafta i gas. Iznajmićemo 300-500 miliona skladišnog prostora u Mađarskoj, da bi smestili tamo naš gas - kaže on.

Foto: Alo!

 

Predsednik dodaje da je to važno zato što mi nemamo kapaciteta da crpimo gas iz skladišta koje imamo, i da nam treba još jedan izvor.

- To je samo što se tiče gasa, da ne pričam samo o problemima sa naftom. A verujte mi da ni razvijenijim zemljama neće biti lakše nego nama. Ja volim stvari da predstavim ozbiljno, ne želim da se cerekam - istakao je on.

Predsednik Vučić, govoreći o najavama da će Zagreb podići optužnicu protiv njega, rekao da su Hrvati ubijali Srbe.

- Nisu Srbi ubijali Hrvate, i proterali ih iz Gline, nego obrnuto. To vam je kad nemate politiku i kad mislite da ratne zločine možete da činite. Ja nisam ubio nikoga, a oni protiv kojih je podignuta optužnica jesu. Žao mi je što vi na N1 to ne vidite, i što vam srpska deca nisu važna. Meni jesu, mnogo važnija od moje političke sudbine - rekao je i dodao da ubistva dece ne smeju proći nekažnjeno.

Predsednik Srbije je istakao da zapadnim zemljama danas nije lako da objasne razliku između napada na Ukrajinu i nelegalnu nezavisnost Kosova.

- I zato će upravo biti pritisak što veći, kako bi se pokazalo da to nije isti slučaj. Naravno da je zahtev za članstvo u Savetu Evrope pritisak na nas, ali mi ćemo nastaviti da činimo sve što je u našoj moći kako bismo branili naš teritorijalni integritet - ističe on.

Vučić kaže i da je uvek spreman za razgovor i za kompromis, ali da neće pristati na udarce u glavu i bezumne zahteve.

- Poručujem svima u svetu da se dozovu pameti. Vreme brutalnih i horskih pritisaka, ne mogu da kažem da je prošlo, ali rezultati takvih pritisaka nikada nisu bili dobri. Što se tiče Kosovske vojske, ona ne sme da postoji po Rezoluciji 1244. Ali baš njih briga za međunarodno pravo. Oni predstavljaju pretnju po Srbe na KiM. Ali u celini, na srpsku državu, ne predstavljaju nikakvu pretnju - istakao je predsednik.

Vučić kaže da ne može da zna šta će predsednik Putin njega da pita, ali da zna šta će on njega da pita.

- Meni su važne tri stvari. To su količina gasa, cena gasa i sigurnost snabdevanja gasa. Plus naravno razgovori o svim ostalim pitanjima. Ali ovo je za mene važno. Ja ne znam kako se predsednik Putin priprema za razgovor, ali znam kako se ja pripremam - rekao je predsednik.

Foto: Printscreen/Pink

Vučić je dodao i da deklaracija koja je potpisana u Tirani nema veze sa sankcijama, već o saradnji u regionu.

- Te deklaracije mogu da budu pravno-političkog karaktera, ili striktno političkog karaktera. A postoje i neke koje nose posledice, i odnose se na sankcije. Postoje nekih 22 ili 23 restriktivne mere protiv Rusije. Mi smo jedina zemlja koja nije glasala ni za jednu jedinu od svih njih - istakao je on.

Predsednik kaže, govoreći o sankcijama, da niko ništa ne krije od naroda, i da ne može da se sakrije ništa od ljudi.

- A što se tiče pritisaka neverovatni su. Ne možete da verujete kakvi su pritisci, do toga da ja ovo nisam video u prethodnih 10 godina. Dok možemo da izdržimo i čuvamo svoju politiku. A kad ne budemo mogli, obratićemo se narodu i reći ćemo kakva je situacija. Mi već 80 dana držimo poziciju kakvu imamo od početka - kazao je Vučić.

On se vratio na sastanak sa ambasadorom Kristoferom Hilom, i ponovio da je to bio korektan razgovor.

- A meni nemojte da stavljate tuđe reči u usta. Vulin je lider jedne političke partije, i on ima svoj stav. Zorana Mihajlović ima svoj stav, potpuno suprotan. Ja sam onaj koji predstavlja zemlju, i tako će biti još pet godina. Do tada, sam ću da biram svoj rečnik, mislim da je on racionalan i ozbiljan. Zato sam ponosan što smo danas ovde, da zemlju guramo napred, da radimo i gradimo, i što mi se čini da ćemo uspeti da sačuvamo i sigurnost, i bezbednost i pristojan život građanima uprkos veoma teškim okolnostima - rekao je Vučić.

Komentari (0)

Loading