VLADISLAV JOVANOVIĆ O GASNIM PREGOVORIMA I AMERIČKOM AMBASADORU Jasno je koji je cilj Kristofera Hila u Srbiji
Alo

U izjavi za medije, Jovanović je istakao da to kako će se pregovori završiti u ovom trenutku ne znaju ni oni koji će ih voditi, predsednici Srbije i Rusije, Aleksandar Vučić i Vladimir Putin, ali da misli da su obe strane jako zainteresovane da se taj razgovor završi sa povoljnim ishodom.

"Nepovoljan ishod bi loše uticao na sveukupne odnose i samo bi davao snagu vetru koji duva iz zapadnog pravca da nas posvađaju sa Rusijom. Tako da verujem da će neki sporazum, makar principijelan, da se nađe u vezi sa cenom gasa", smatra Jovanović.

On dodaje da novi ugovor svakako neće biti povoljan kao sadašnji, ali da veruje da će cena gasa biti niža nego na drugom mestu.

Šef diplomatije nekadašnje SRJ veruje da Rusija neće želeti da tek tako ispusti Srbiju, s obzirom da joj je to jedina prijateljska zemlja u Evropi, i da im to znači više simbolički nego politički.

S druge strane, ističe, nama je veoma važno da dobijemo kontinuitet u povoljnoj ceni gasa i da zadržimo okvir prijateljskih odnosa sa Rusijom što je važno i za ukupne odnose u Evropi i u svetu, a i za našu poziciju u vezi sa Kosovom i Metohijom.

"Mi imamo interese, a verujem i Rusi iz svojih razloga da se zadrže sadašnji nivo dobrih odnosa, bar u političkom smislu, ako ne može sadržajno s obzirom na rat i prekid mogućnosti saradnje u toj oblasti", poručuje Jovanović.

Jovanović smatra da će Rusi ići sa kraćim rokom ugovora na tri ili šest meseci, najduže na godinu dana, da bi zadržali sredstvo pritiska, ako im to bude potrebno.

"Mi bismo verovatno morali da damo uveravanja da nećemo menjati našu politiku nezavisnosti i vojne neutralnosti, što je za Ruse veoma značajno, ali i za nas, kaže Jovanović odgovarajući na pitanje hoće li Rusija ugovor o gasu usloviti i političkim zahtevima.

"To nije ucena, već zadržavanje sredstva u rukama za produžavanje razgovora, jer kada bi bilo sredstvo ucene, onda bi zavrnuli slavinu", smatra on.

S druge strane, kaže, za nas bi svaki ugovor bio od interesa bilo kratkoročni, srednjoročni ili dugoročni, ali napominje da su, u ovom trenutku i u ovakvoj situaciji, dugoročni ugovori od 10 godina nemogući. Na pitanje kako će Zapad reagovati na ishod razgovora dvojice predsednika, šta možemo očekivati ako isposlujemo povoljan aranžman sa Rusima, Jovanović odgovara da će oni negativno reagovati na bilo kakav povoljan aranžman, čak i da je na nedelju dana.

"Svako naše dalje vezivanje za Rusiju, oni vide kao loše, jer hoće da potpuno prognaju tkz. maligni uticaj i odnose Rusije i Kine sa Balkana i da nas ostave nemoćnim prema sebi. Bez tih odnosa i podrške od drugih velikih zemalja u UN mi bismo bili potpuno nemoćni pred Zapadom koji bi nam diktirao bezobzirne uslove u vezi sa KiM i BiH i članstvom u EU", kaže Jovanović.

Na molbu da prokomentariše izjavu američkog ambasadora u Srbiji Kristofera Hila, da nema više vremena za neutralnost i da Srbija mora da izabere stranu, bivši šef diplomatije kaže da je to protivno Povelji UN koja je ostavila svakoj zemlji da sama odlučuje o svojoj politici.

"To je blokovski prilaz u stilu doktrine Brežnjeva, koju je sadašnji militarizovani i disciplinovani Zapad, prigrlio. Svi moraju da se ravnaju prema Zapadu, odnosno SAD, jer ne biti sa nama znači biti protiv nas. To je vrlo opasno", upozorava Jovanović.

On dodaje da je cilj misije Kristofera Hila u Srbiji veoma jasan - da u nakraćem roku proizvede pozitivne rezultate u odnosima SAD sa Srbijom.

"To znači da se što pre Srbija navede da konačno prihvati novu stvarnost koju su oni stvorili, a to je nezavisno Kosovo, znači da u brzom roku normalizujemo odnose i priznamo nezavisnost i da prekinemo sve veze i kontakte sa Rusijom i Kinom", zaključio je Jovanović.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (1)

Loading
Bali

23.05.2022 14:12

Rusi bi bili korektni kada bi dali gas jedno godimu dana za dž.i to neogtaničine kočičine, uz uslov da ne prodajemo zlptvorima!?