ISTORIČAR RAKOVIĆ UPOZORIO Albanski separatisti bi da otimaju, a ne da vraćaju
Foto: Printscreen

Raković je za Politiku kazao da, kada bi se pomenutih 24 hektara zaista vratilo, to bi možda omogućilo da se otvori priča oko povratka ostatka imovine Srpskoj pravoslavnoj crkvi koje su joj oduzele komunističke vlasti.

Dalje, Raković je podvukao kako ne očekuje da će kosovski Albanci ikada vratiti imovinu manastiru Visoki Dečani. Ističe da nije reč samo o ovoj imovini, jer bi to otvorilo pravna vrata da se vrati imovina i Pećkoj patrijaršiji na oko 800 hektara, ali i mnogim drugim crkvama i manastirima Srpske pravoslavne crkve na Kosovu i Metohiji.

„Njihov cilj je da od Srpske pravoslavne crkve oduzmu, ukradu i otmu sve što mogu, uključujući i same manastire i crkve, što su pokušali kada su se kandidovali 2015. da postanu punopravni član Uneska. To je konstanta politike albanskih separatista koja se sigurno neće menjati“, smatra Raković.

Pored toga Raković je dodao da postoje tri moguće opcije kako bi mogao da se reši ovaj problem, ukoliko bi neko sa Zapada naterao kosovske Albance da poštuju tuđu nepokretnu imovinu, za šta ima mnogo dokaza.

„Ili da se vrati zemljište Visokim Dečanima, ili da se kompenzuje za drugo zemljište, ili da se finansijski obešteti Srpska pravoslavna crkva“, jasan je Raković.

„Iskreno ne verujem da možemo išta dobro da očekujemo od Albanaca jer, ne samo u ovom slučaju, postoje dvostruki aršini. Jedna pravila važe za Srbe, a druga za Albance. Sećam se kad je trebalo da se vrati zemljište Pećkoj patrijaršiji, koje je trebalo da bude upotrebljeno za ispašu. Italijani su klimnuli glavom i rekli ‘biće urađeno’, ali nikada se to nije dogodilo. Ne treba klonuti duhom, već biti uporan i stalno tražiti da se vrati zemljište, a jednoga dana će se stvoriti nove međunarodne okolnosti koje će omogućiti povraćaj imovine Srpskoj pravoslavnoj crkvi na Kosovu i Metohiji“, zaključio je Raković.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading